Jongeren aan hun lot overgelaten in The Maze Runner trailer

Het concept waarin jongeren gedumpt worden in een futuristische maatschappij en het daar maar moeten zien te overleven, is iets wat met The Hunger Games pas echt van de grond is gekomen. Maar dergelijke dystopische fictie bestaat al jaren. Het zou trouwens niet de eerste keer zijn dat iemand de trilogie van Suzanne Collins gaat vergelijken met het eerder uitgebrachte Battle Royale (2000) van Koushun Takami. Maar Takami kon zich dan weer geïnspireerd hebben op The Long Walk van Stephen King. En zo kan je maar verder gaan. En nu brengt Fox The Maze Runner (2014) uit, gebaseerd op het boek én scenario van James Dashner.

The Maze Runner poster 2014

Korte inhoud: Thomas (Dylan O’Brien) wordt wakker in een lift, en herinnert zich niets anders dan zijn eigen naam. Hij komt in een wereld bevolkt met ongeveer 50 tienerjongens die geleerd hebben om te overleven in een volledig gesloten omgeving en houden zichzelf tot stand via eigen landbouw en zelfgemaakte benodigdheden. Elke 30 dagen komt een nieuwe jongen. De oorspronkelijke groep, genaamd ‘The Gladers’, die al twee jaar lang opgesloten zit, poogt al enige tijd om te ontsnappen door het doolhof dat hun leefruimte omringt en bestaat uit gemene wezens, genaamd ‘The Greevers’. Ze hadden de hoop opgegeven, tot op het moment dat een comateus meisje met een vreemde opmerking voor de dag komt, die hun wereld op hun kop zet.

Het is meteen ook de debuutfilm van Wes Ball, die eeder al twee kortfilms had gemaakt en voornamelijk actief was in de sector van de grafische effecten. En gezien het beperkt budget werd de film opgenomen met heel wat nieuwe gezichten, zoals Kaya Scodelario, Will Poulter (bekend van die onnozele komedie We’re the Millers) en Thomas Brodie-Sangster. De enige naam die een belletje doet rinkelen is die van Patricia Clarkson (The Green Mile, Shutter Island).

De reden waarom het boek nog niet eerder werd verfilmd is waarschijnlijk te wijten aan het boek zelf die niet meteen indruk kon maken, met zijn fletse karakters en onwaarschijnlijke plot. Het feit dat de auteur nu ook nog eens het scenario heeft geschreven schept niet meteen veel vertrouwen. Toch heeft de film een brede release gekregen, waaronder ons eigenste kleine landje, die zelfs films als Enemy (2013) en Lone Survivor (2013) geen release gunt. The Maze Runner verschijnt bij ons op dus 15 oktober 2014.


*** The Maze Runner trailer ***

***Related Posts***
22/06/2015: Maze Runner: The Scorch Trials poster en trailer
15/10/2014: The Maze Runner review

5 Comments

 1. Quantum

  In essentie is het de verfilming van PakMan 🙂

  Reply
 2. Fabian

  Ik krijg het schijt van die post-apocalyptische dystopische bullshit! Waar is zijn futuristische utopia? Geen wonder dat mensen zo slechtgezind rondlopen.

  Reply
 3. Thibaut

  Heb ergens gelezen dat het boek op niet al teveel trekt, maar vind de trailer wel leuk.

  Reply
 4. Emma

  Wil verder niet lastig doen maar de “onbekende namen” die je noemt, zijn alle drie al vrij beroemd. Kaya speelde in skins, Will in Narnia. Get your facts right.

  Reply
 5. Daan

  Bekend bij teenage meisjes dus 🙂

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *