De RoboCop remake krijgt dan toch een Belgische release !

Je zou denken dat België gedegradeerd is tot ontwikkelingsland als je ziet hoeveel films er bij ons geen release krijgen. Een paar jaar terug zat België bij de kop van het peloton, maar sinds een dik jaar merk ik dat steeds meer films wel bij onze buurlanden worden vertoond, maar niet meer bij ons. De reden waarom de films bij ons geen distributierechten krijgen is ook helemaal niet duidelijk. Nu blijkt zelfs dat de potentiële blockbuster RoboCop (2014), volgens Sony BE met wie ik net contact had, bij ons GEEN BIOSCOOPRELEASE krijgt! WTF!

Robocop,sony,release

Het was me al eerder opgevallen dat independent filmproducties als Enemy (2013) geen release bij ons kregen, ook al werd hij door velen gezien als één van de beste films van 2013. Welke pipo’s dan de beslissing nemen om deze film niet in hun release-pakket op te nemen is mij één groot raadsel. Maar toen zag ik dat Sony niet alleen RoboCop, maar ook films als het beklemmende Lone Survivor (2013) met Mark Wahlberg, had weerhouden van een Belgische release.

RoboCop komt morgen op 12 februari 2014 in de States in première en van wat ik heb kunnen opvangen van de eerste persvisies is deze film verrassend geslaagd, ook al waren de verwachtingen niet al te hoog. In Nederland en Duitsland komt de film een dag later in roulatie. Werd België geviseerd omdat Matthias Schoenaerts de hoofdrol heeft geweigerd? Ik betwijfel het, maar dit is en blijft ronduit belachelijk, en zal alleen maar de piraterij in ons land verder stimuleren. Dat niet alle films hun weg kunnen vinden naar onze zalen is mathematisch te verklaren, er worden nu eenmaal teveel films gemaakt en er zijn te weinig schermen. Maar dat er dan wel plaats is voor een I, Frankenstein (2014), is om gek van te worden.

Ik was zelf niet echt in de wolken van het productieverloop en de eerste trailer van RoboCop van José Padilha. Maar de tweede trailer heeft veel goed gemaakt. Het ziet er uit dat de regisseur een remake heeft gemaakt met voldoende inzicht in het werk van Paul Verhoeven. Het is niet de ‘robot’ dan wel de mens achter de robot die van belang is. Ook de casting van 80/90ties acteurs als Michael Keaton en Gary Oldman legt meteen iets meer gewicht in de schaal. Laten we hopen dat er voldoende protest komt of dat de film potten breek aan de box-office, en dat de RoboCop remake bij ons alsnog in de bioscoop komt.

Update 24/02/2014: Ik ben niet zeker of het te wijten was aan ons gezaag bij Sony over het aantal films die maar geen bioscoop-release kregen, maar Sony heeft ons 2 uur geleden een bericht gestuurd dat RoboCop dan toch een Belgische release krijgt, en dat op 7 mei 2014. Inderdaad, 3 maanden na de Amerikaanse release! Maar beter later dan nooit. Zoals ik al zei in de commentaren, sta ik nu niet te popelen om deze film te zien, maar dit is nu wel het soort actievehikels die je best op een groot scherm aanschouwt in plaats van op een kleine flatscreen. Komt daar nog bij dat lang niet iedreen zo negatief is over de film en zelf vinden dat het een slimme remake is geworden, die volledig heeft begrepen wat Paul Verhoeven heeft geïnspireerd. We zullen binnenkort wel een uitnodiging voor de persvisie krijgen, dus de review is waarschijnlijk voor eind april.

***Related Posts***
27/04/2014: RoboCop (2014) review
10/11/2013: Tweede RoboCop trailer is iets meer overtuigend
10/09/2013: De eerste RoboCop 2014 trailer is om van te huilen
09/06/2013: Criminologen spreken zich uit over Sci-Fi thrillers
25/11/2012: Robocop heeft dan toch een zilveren outfit
17/09/2012: RoboCop in een banaal zwart GI Joe/Batman pak
31/08/2012: Michael Keaton in Robocop
15/06/2012: Matthias Schoenaerts weigert RoboCop rol
28/03/2012: RoboCop remake met beter acteerwerk
19/11/2005: RoboCop krijgt een remake

10 Comments

 1. Bennett

  Klein landje, minder impact op de box-office. Hopelijk gaan ze dit niet steeds meer beginnen doen !
  :((

  Reply
 2. Julie

  @Bennett: Hoe zo klein landje. RoboCop wordt uitgebracht in Bosnia-Herzegovina ! Daar zijn er nog geen 4 miljoen inwoners!
  Om nog maar te zwijgen over het het Koninkrijk van Bahrain waar ze iets meer dan 1 miljoen inwoners hebben en waar ze waarschijnlijk met moeite 2 cinemazalen hebben.

  Reply
 3. dominique

  Origineel blijft superieur! Den boom in met de remake 🙂

  Reply
 4. Fabian

  Het uitblijven van de release van Enemy valt nog te begrijpen gezien het een independent film is zonder grote distributeur, maar ‘RoboCop 2014’ is toch bij een grote speler. Ik snap niet wat de logica is achter deze zet.

  Reply
 5. Noa

  Schande dat ze Enemy over het hoofd hebben gezien. Geniale prent !

  Reply
 6. yves

  het is al meerdere keren gebeurd zie the world’s end niet gezien bij ons, resident evil retribution ook niet. heel raar eigenlijk want de marvel films geven ze bijvoorbeeld soms wel een week eerder dan in de states. ik zou robocop nu wel niet zijn gaan kijken in bios (zoals dominique zegt den boom in met remake) maar denk dat er wel een pak zouden gaan kijken zijn.

  Reply
 7. Arno

  Sony heeft me via Brainfreeze gecontacteerd en de Belgische releasedatum is nu 7 mei, 2014. Sony Pictures Releasing is distributeur.

  Reply
 8. Dave

  yup, heb het hier ook zien passeren. Ben eigenlijk wel tevreden, gezien dat dit nu wel het soort film is die je in de bioscoop moet zien 😀

  Reply
 9. Frederik

  Ga hem dit weekend in NL zien… Na een goeie hap in Burger King (nog iets wat ze in BE niet kennen..) 🙂

  Reply
 10. Frederik

  Ik ben een enorme fan van het origineel, dus ik ben naar de remake gegaan met de gedachte dat het pure blasfemie zou zijn. Maar het is toch een goede film geworden. Veel minder de satirische ondertoon van Verhoeven, maar wel genoeg actie en vertier. Veel meer aandacht gaat er naar het emotionele binnen het Murphy-gezin en ook naar de vele bedrijfsstrategieën binnen OmniCorp (dochterbedrijf van OCP), die te kampen heeft met een Amerikaanse publieke opinie die dan weer voor en dan weer tegen robotten op straat is. Dus overall een andere insteek die ik wel kon smaken.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *