Tarantino klaagt site aan voor het lekken van The Hateful Eight script

Er is onweer in Hollywood nadat een script van Quentin Tarantino op schandelijke wijze online werd gezet zonder toestemming van de cineast. De western The Hateful Eight had zijn nieuwe film moeten zijn maar gezien het script voor jan-en-alleman te grabbel lag, stapt hij nu af van het idee en brengt hij het misschien uit in boekvorm. In een vlaag van woede klaagt hij nu ook de website Gawker Media aan wegens het lekken van zijn script.

quentin tarantino,the hateful eight,copyright

Tarantino kwam naar buiten met de volgende verklaring: “Gawker Media schendt op regelmatige basis de rechten van andere mensen die iets willen verdienen. Ditmaal zijn ze een brug te ver gegaan. Ze publiceren niet alleen een nieuwsartikel waarin staat dat mijn scenario op internet circuleert, maar zetten er bewust een paar links naar de betreffende pagina’s bij zodat iedereen het illegaal kan lezen.” Volgens Tarantino was Gawker tevens niet bereid het desbetreffende artikel te verwijderen, waarna hij zich genoodzaakt zag de site aan te klagen. Hij eist van de site een schadevergoeding en alle winst die het artikel heeft opgeleverd. Het zou gaan om een bedrag van minstens een miljoen dollar.

Hoe je kan bepalen hoeveel winst een artikel heeft gemaakt is mij nog onduidelijk, maar één ding is wel duidelijk, Gawker zal de komende dagen zijn leespubliek zien verdubbelen. Wij gaan hier in ieder geval niet in meespelen en plaatsen dan ook geen directe link naar hun site, maar zij ontkennen in ieder geval in alle toonaarden dat ze iets te maken hebben met het lek, en zien hun rol enkel maar als nieuwssite die vertelt wat er gaande is: in dit geval dat het script van de nieuwste film van Tarantino online stond.

Gawker heeft in het verleden al dikwijls in aanvaring gekomen met het gerecht, zoals bij hun publicatie van een sekstape van worstelaar Hulk Hogan en het plaatsen van een boekmanuscript van actrice en scenariste Lena Dunham. Ze hebben ook een Gawker Stalker Maps op hun site geplaatst, die regelmatig een update kreeg, met locaties van celebrities. Iets wat uiteraard veel stof deed opwaaien en door George Clooney zelfs gezien werd als een bedreiging. Gawker is dan ook meer een commerciële gossip site dan een echte filmsite en net zoals elke gossip publicatie draait alles rond de oplage, de kijkcijfers of het volume aan lezers.

Maar los van dit kan je je de vraag stellen of een site verantwoordelijk kan gesteld worden voor het linken van iets wat niet door hen online werd gezet, en die al een nieuwswaarde had. Als zoiets mogelijk is, dan zet je de deur open voor heel wat rechtszaken, zeker in de blogwereld die korter op de bal speelt dat traditionele media. Ik begrijp de woede van Tarantino, maar de echte verantwoordelijken voor het lekken van het script blijven nu wel buiten schot en vinden ze het waarschijnlijk een goede zaak dat Gawker nu fungeert als bliksemafleider. Komt daar nog bij dat hij met deze zaak deze roddel-site enkel maar meer in de aandacht brengt.

Persoonlijk lees ik nooit scripts (al dan niet gelekt) op internet. Ik heb zelfs moeite om een trailer van een film te bekijken uit spoiler-vrees. Het zou me verbazen dat ik de enige ben die er zo over denkt. Ik zou dus aanraden aan Tarantino om toch verder te gaan met zijn filmproject.

Quentin Tarantino op de set van Kill Bill © Miramax

***Related Posts***
20/12/2015: Quentin Tarantino’s The Hateful Eight karakter posters en trailer
15/07/2014: Kurt Russell bevestigt The Hateful Eight shoot van Quentin Tarantino

2 Comments

  1. gertjan

    Inderdaad veel gratis reclame voor de site, maar anderzijds wisten ze wel waarmee ze bezig waren toen ze een link plaatsen naar een illegale activiteit. Een site hebben en links plaatsen naar illegale downloadsites is volgens mij toch ook strafbaar.

    Reply
  2. Dougie

    Een goede zaak. Doorverkoop van gestolen goederen is ook strafbaar. Die mannen zijn tevens niet aan hun eerste rechtszaak toe.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *