De filmadaptatie van Captain Marvel komt er niet

Het zit niet mee voor Captain Marvel. Zijn film adaptatie werd zonet naar de prullenmand verwezen. Wat velen niet weten is dat gedurende de Gouden Jaren van de comics, Captain Marvel één van de populairste helden was in de States. De strips over het personage verkochten zelfs beter dan die van Superman! Dit succes was grotendeels te danken aan het feit dat de comic zowel bij volwassenen als bij de allerjongsten zeer geliefd was.

dc comics,marvel,superman,captain marvel,dwayne johnson,Peter Segal,Justice League,wonder woman

Maar omwille van de vele gelijkenissen tussen Captain Marvel van Fawcett Comics en het DC personage Superman ontstonden al snel problemen, en stapte DC Comics naar de rechtbank. Aanvankelijk deed de rechter in 1951 uitspraak in het voordeel van Fawcett, bewerend dat het copyright op Superman was verlopen, maar toen ze in beroep gingen kreeg DC Comics uiteindelijk gelijk en werd Fawcett Comics opgezadeld met een publicatieverbod en een boete van 400’000 dollar.

Maar gezien de verkoop van Captain Marvel strips na de oorlog sterk was gedaald, heeft Fawcett Comics zich neergelegd bij het vonnis. In de jaren 60 kwam het huis echter in financiële moeilijkheden en verkochten ze de rechten van het personage aan … jawel, DC Comics. Maar ondertussen had Marvel Comics ook al een strip op de markt onder de naam van Captain Marvel, met alter-ego Mar-Vell (zie pic). En bijgevolg bracht DC de comic uit onder de naam Shazam (ook al bleef het personage ‘Captain Marvel’ heten). En in 1987 werd het personage zelfs lid van de Justice League.

Er zou dan ook een film-adaptatie volgen met Dwayne Johnson in de hoofdrol, maar DC bleef zitten met het probleem dat Captain Marvel toch iets teveel weg had van Superman. En nu lijkt het zeker, de film-adaptatie met ‘The Rock’ zal nooit het daglicht zien. Op Coming Soon ze regisseur Peter Segal het volgende:

“Shazam heeft altijd al in de schaduw van Superman moeten leven, en dit dateert al vanuit de jaren ’30. En dit omdat Captain Marvel soortgelijke krachten had als Superman. De mensen van DC hebben dan ook een rechtszaak begonnen om dit aan te klagen, ook al was het toen één van de meest populaire comics. En zolang het personage van Superman populair blijft zie ik geen cross-over tussen deze twee helden.”

“Na Superman Returns (2006) van Bryan Singer was er even de hoop op een film-adaptatie, of dat was in ieder geval wat werd verteld in de wandelgangen. Maar toen kwam Man of Steel (2013) en nu zelfs een Superman vs Batman film. Dus zal het nog wel een tijdje duren alvorens dit personage een kans zal krijgen. In essentie zijn er iets teveel gelijkenissen. Het is ook het verhaal van een jongen die gevangen zit in het lichaam van een superheld. En gezien hij nog jong van geest is, wordt er op een gelijkaardige manier ook veel met humor gewerkt. “

Met het copyright probleem en de gelijkenissen met Superman lijkt dit personage wel gedoemd te zijn voor het leven. Een beetje spijtig want dat was nu één van die personages die een ander soort Superman naar het witte doek kon brengen. Wie had ooit kunnen denken dat Wonder Woman sneller een film-versie zou krijgen dat Captain Marvel? Een spijtige zaak.

2 Comments

  1. fabian

    Er bestond ook veel verwarring juist omwille van de naam. Velen dachten dat Shazam de naam van de held was. Enkel de echte comic-fans wisten beter. Denk wel dat de film-versie er ooit zal, al dan niet mét Superman. Deze twee personages kunnen vertoeven in eenzelfde leefwereld.

    Reply
  2. lode

    Ik had met plezier Superman ingeruild voor Captain Marvel, gewoon omdat ik spuugzat ben van het Superman origin story of zelfs zijn grootste vijand Lex Luthor.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *