Weinstein broers willen deel van de winst van The Hobbit sequels

En nadat The Hobbit productie al te kampen had met dierenactivisten en erfgenamen, moet Warner Bros nu ook nog eens afrekenen met de Weinstein broers die een proces hebben aangespannen om 2.5% van de winst op te strijken voor de 2de en 3de Hobbit film. De broers waren al in 1998 in bezit van de rechten van zowel The Lord of the Rings als van The Hobbit en hebben deze verkocht via Miramax aan Warner voor 5% van de winst op de filmproducties (waarvan 2.5% voor de Weinsteins), een deal die achteraf door Warner bekend zal staan als ‘de grootste blunder uit de filmgeschiedenis’. Warner en New Line weigeren nu te betalen voor de 2de en de 3de film en dat is dus niet naar de zin van de Weinsteins.


harvey weinstein,bob weinstein,the hobbit,the lord of the rings,saul zaentz,peter jackson,miramax,warner brosharvey weinstein,bob weinstein,the hobbit,the lord of the rings,saul zaentz,peter jackson,miramax,warner brosharvey weinstein,bob weinstein,the hobbit,the lord of the rings,saul zaentz,peter jackson,miramax,warner bros
pictures courtesy of New Line Cinema

Ondertussen hebben de broers al een slordige 100 miljoen dollar binnengehaald voor de eerste Hobbit film en de 3 Lord of the Ring films. Als de deal zou doorgaan zou Harvey Weinstein nog eens een slordige 12.5 miljoen opstrijken per film. In totaal zouden ze dus 125 miljoen hebben veroverd zonder ook maar één vinger te hebben uitgestoken. De Weinstein proberen nu wel wat sympathie te winnen door terecht aan te stippen dat zij via Miramax alles hebben geprobeerd om de Tolkien boeken naar het witte doek te brengen en hiervoor zelfs 10 miljoen dollar voor hadden geïnvesteerd. Daarnaast beweren ze zelfs aan de wieg te hebben gestaan van de technologie die de Weta Workshop gebruikt voor de realisatie van deze ingewikkelde films. Gezien ze nu 25 miljoen riskeren te verliezen dienen ze nu een klacht in voor 75 miljoen dollar. Warner beweert dat de Weinstein enkel recht hadden op een percentage van de winst op de eerste film. Volgens de Weinstein gaat het over de verfilming van het boek in 3 afzonderlijke films.

De Weinstein zijn niet de enige die recht hebben op een percentage van de winst. Zo ook MGM, de erfgenamen van auteur J.R.R. Tolkien (die een deal hebben van 7,5% op de eerste Hobbit film op de totale box-office gross), Peter Jackson via zijn productiehuis WingNut Films (die in het verleden ook al een rechtzaak had aangespannen tegen New Line omdat hij hen verdacht van boekhouding-truukjes met de winst) en Middle-earth Enterprises van producer Saul Zaentz die in bezit was van de merchandise rechten van LotR en The Hobbit, maar die ook geen vinger heeft bijgedragen aan de films in kwestie. Zaentz ligt ook zo goed als met iedereen in proces voor een groter deel van de films voor zowel deze films als voor de Oscar-film The English Patient, een proces die nog altijd loopt en maar geen einde kent. Zaentz is er ondertussen 92 en velen denken dat er wel een einde zal komen aan de rechtzaken eenmaal de man zijn kaars zal uitblazen.

Wat betreft The Hobbit: An Unexpected Journey (2012), deze film haalde iets meer dan 1 miljard dollar op wereldwijd. De tweede film, The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013), lijkt het iets minder sterk te doen dan zijn voorganger, maar we zijn nog maar aan het begin van zijn release. Of de film de grens van 1 miljard zal overschrijden valt nog af te wachten.

***Related Post***
16/11/2014: Harvey Weinstein verliest rechtszaak tegen Warner rond The Hobbit

2 Comments

  1. Kons

    Gelukkig tasten al die geld-affaires de kwaliteit van de films niet aan. Gisteren The Hobbit 2 gezien en heb er van genoten. Veel beter dan de eerste Hobbit film

    Reply
  2. bram

    bwa, vind het allemaal wel een stuk minder dan de ‘Lord of the rings’ trilogie.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *