Gravity (2013) **** Blu-ray review

We hebben het hier al eerder over Gravity (2013) van Alfonso Cuarón gehad. We vroegen ons toen af hoe deze film zou overkomen op het publiek; niet alleen qua speciale effecten, maar ook qua acteerprestaties. Om over de eeuwige discussie over de al dan niet meerwaarde van 3D nog maar te zwijgen. In elk geval ik was niet teleurgesteld, integendeel.

gravity,sandra bullock,george clooney,alfonso cuaron,steven price,3d

Korte inhoud: Dr. Ryan Stone (Sandra Bullock) is een briljante medische ingenieur die op haar eerste shuttlemissie gaat met de ervaren astronaut Matt Kowalsky (George Clooney), die het commando heeft over zijn laatste vlucht voor hij op pensioen gaat. Maar een schijnbaar routine ruimtewandeling draait uit op een ramp. De shuttle wordt vernietigd waardoor Stone en Kowalsky helemaal alleen achterblijven – enkel vastgeketend aan elkaar en steeds verder zwevend in het duister. De oorverdovende stilte verraadt dat ze elke link met de Aarde verloren hebben … en elke kans op redding. Angst wordt paniek, en elke hap lucht vermindert de nog resterende hoeveelheid zuurstof. Maar misschien is de enige weg naar huis verder te gaan in de angstaanjagende uitgestrektheid van de ruimte.

En hiermee weet je meteen genoeg. De film begint in stilte, rustig, doet ons wennen aan de eindeloosheid en de geluidloosheid in de ruimte. Aan het feit dat tijd bijna zinloos is en alles aan een trager tempo gaat.
We kunnen genieten van de prachtige beelden van de aarde. We kunnen genieten van hoe het daar zou moeten voelen. Daar onmetelijk hoog in de ruimte en toch op schijnbaar armlengte afstand van de aardbol. Beangstigend en comfortabel veilig tegelijk.

We volgen de chitchat tussen de personages die bezig zijn met een ruimtewandeling. Ze doen rustig hun werk. We kunnen ons als kijker afvragen of dat eigenlijk effectief makkelijk gaat zo werken met die dikke handschoenen. Ik kan nog niet eens mijn fietsslot openen met mijn handschoenen aan. En dan plaatsen we ons weer in de rol van Clooney, die met een soort jetpack wat en en weer tolt in de ruimte. Plezierig dat zoiets moet zijn, zolang je vast hangt en niet door een stuurfout de eindeloze zwartheid wordt in gekeild. En dan de grapjes met Houston. Het moet zijn zoals de verkeersleiding van een luchthaven of van het spoor. Alles in orde: doe je werk maar en hoe is het nog met de vrouw en kinderen. Een mooi alledaags toneel tot opeens de relaxte sfeer wordt doorbroken door een bericht van Houston: er is een satelliet ontploft en de brokstukken vliegen de richting van onze personages uit, aan een duizelingwekkende snelheid van 32.000 km/u.

Voor zover de 3D tot nu toe al een meerwaarde bood, de rondvliegende brokstukken zijn daarvan het ultieme bewijs. Niet dat je iets kunt waarnemen dat geen luchtverplaatsing teweegbrengt en aan 32000 km/u voorbij suist, maar voor de film brengen ze dat maar eventjes in beeld, anders valt er niets te zien.
Ik vergeef het dus de filmmakers dat ze voor de film de rondvliegende brokstukken in beeld brachten en ook de inslagen en gevolgen filmden op een voor het menselijk oog waarneembare wijze.


Gravity animated pictureGravity animated picture
© Warner Home Video

Onze helden overleven de inslagen maar het ruimtestation is vernietigd en ze zijn op elkaar aangewezen. Allleen en verloren. Geen radiocontact. Je zou voor minder een hartstilstand krijgen. Sandra Bullock moet hier op haar eentje acteren en de film rechthouden met het tonen van oprechte emoties zoals stress, existentiële angsten, haar enorme ervaring als professor, als mens met maar één doel: in leven blijven en proberen de aarde te bereiken. Het ene moment slaat ze in dolle paniek, het ander moment haalt de professional in haar weer de bovenhand, op momenten waar het einde nabij lijkt, komt de mens in haar boven. Sandra Bullock is altijd één van mijn favoriete actrices geweest. Niet uitmuntend goed, maar vooral menselijk. Geen uitgesproken karakter, maar een mix van wat alles en zonder al te harde kantjes. Ze brengt het er mijn inziens meer dan behoorlijk van af. Al heb ik wat problemen met het Hollywoodiaanse. Of verwar ik het met het typisch Amerikaanse. Het is een verhaal van hoop. Wanneer je denkt dat je leven eigenlijk niets voorstelt en je er bij neerlegt dat het einde het einde is, dan is er altijd wel weer hoop.

In elk geval. Wie twijfelt of een film kan boeien over twee mensen in de ruimte; er zijn eerder al films gemaakt over een mens in een graf en twee mensen in de zee. Het verhaal boeit! Al zijn er veel momenten waarin er ‘niets’ gebeurt. Het bouwt de film op, het bepaalt de setting. De climax is het spectaculaire einde. Iets waarvan je weet dat het zo gebeurt maar nooit echt zag, want zoiets werd nooit in het echt gefilmd. Mocht het een documentaire zijn, dit zou effectief waarheidsgetrouw zijn, denk ik. Blij dat ik deze film gezien heb. Gravity heeft ondertussen de Golden Globe voor Beste Regie gewonnen en heeft nu ook nog eens 10 Oscarnominaties, waaronder Beste Film, Beste Actrice, Beste Regisseur en Beste Muziek van Steven Price.

Als er één Blu-ray (al dan niet de 3D versie) is die je moet aanschaffen dit jaar dan is het ongetwijfeld deze, met maar liefst 3 uur lang bonus-materiaal. Vervuiling is niet alleen een problematiek op de Aarde, maar wordt nu ook stilaan een groot probleem rond onze planeet, en hier krijgen we een interessante docu te zien over deze alarmerende situatie. Maar ook interessant making-off materiaal in de wereld van Zero-G en de druk die dit met zich meebracht voor actrice Sandra Bullock. Daarnaast is er ook een knappe kortfilm van Jonás Cuarón (de zoon van de regisseur) werpt een andere blik op de krachtige en aangrijpende scène waarin Dr. Stone contact probeert te leggen met de Aarde. Ik heb hier echt ten volle van kunnen genieten! Warner Home Video brengt Gravity uit op VOD, DVD, Blu-ray en Blu-ray 3D vanaf 26 februari 2014.


*** Gravity trailer ***

rating


Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 18 februari 2014

***Related Post***
11/05/2013: Gravity trailer met Sandra Bullock en George Clooney

 


*** About Time trailer ***

4 Comments

 1. johan

  Ik heb hem niet in 3D gezien, maar zelfs zonder 3D zat ik op het puntje van mijn stoel bij het tollen door de eindeloze ruimte. Veel mooie en spannende scenes. De film maakt zijn verwachtingen waar. Aan het einde van de film ligt het verhaaltje van hoop/wedergeboorte er helaas te dik bovenop. De dialogen en het acteerwerk van Bullock overtuigen dan echt een stuk minder. Maar al met al een goede film!

  Reply
 2. Sick Puppie

  Deze staat op mijn lijstje, weliswaar niet in 3D. Ik was eigenlijk zelf niet zo onder de indruk van de 3D met uitzondering van misschien één tracking-shot in de Russische capsule, maar voor de rest heb je weinig diepte in die gitzwarte ruimte.

  Reply
 3. Daan

  Prachtige beelden, magistrale muziek en prima acteerwerk van Sandra Bullock die net zoals wijn met de jaren beter wordt! Maar ik heb wel mijn twijfels of ditalles wel waarheidsgetrouw is…of de astronaute in kwestie is één van de meest fortuinlijke gelukzakken ooit.

  Reply
 4. daniel claeys

  ik was wel wat nieuwsgierig naar deze film dacht een goede thriller maar wat een teleursteling
  goed voor mensen die van zo films houden maar niet voor mensen die houden van spanning of thrillers daar voor vind ik hem te saai en te slaapwekkend.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *