The Raid 2: Berandal (2014) ***½ Blu-ray review

Tot onze grote verrassing was deze sequel op het schitterende Indonesische actie-vertier The Raid: Redemption (2011) zo goed als even geslaagd als de eerste film. De nieuwe The Raid 2: Berandal (2014) werd opnieuw geregisseerd en geschreven door de Britse Gareth Evans en liet wederom de Indonesische martial art vorm ‘pencak silat’ in al zijn glorie op het scherm uiteen spatten.

the_raid_2_berandal_blu-ray_cover.jpg

Korte inhoud: Rama (Iko Uwais) besluit na het bloedbad in het appartementencomplex weer aan ’t werk te gaan om zijn vondsten in ’t complex verder te onderzoeken. Hij besluit undercover te gaan om de Jakartaanse, criminele organisatie te kunnen infiltreren en uit te zoeken welke andere agenten uit zijn eigen korps corrupt zijn. Zijn riskante missie brengt zijn eigen gezin echter steeds verder in gevaar, en terwijl hij dieper graaft om ’t grote complot te achterhalen dreigt zijn ware identiteit steeds meer naar voren te komen.

Uiteraard zijn de Amerikanen ondertussen bezig met een remake van de eerste film. The Raid (2015) met Frank Grillo, zou volgend jaar moeten uitkomen. De regisseur van dienst zou Patrick Hughes worden, die eerder al de lullige threequel The Expendables 3 (2014) maakte. Niet meteen een geruststelling, maar ik denk niet dat iemand op de remake zit de wachten, gezien het origineel ook al niet teveel dialogen had en ik zie niet meteen welke Hollwood-acteur zich op een jaar tijd zal kunnen omvormen tot een volwaardige meester in Indonesische vechtkunst. De originele film deed het niet zo slecht tijdens zijn bioscoop-release en de film werd wel op handen gedragen door critici en het beperkte publiek de film te zien kreeg.

Oorspronkelijk werd Berandal (Indonisch voor ‘schurken’) eerst geschreven en er werd zelfs een soort teaser trailer gemaakt, maar de regisseur besliste om eerst Redemption te maken, een vereenvoudigde versie van het verhaal die productioneel iets minder zou kosten. The Raid zou iets minder dan een miljoen dollar gekost hebben, maar uiteindelijk 15 miljoen dollar hebben opgebracht. De sequel had een productiebudget van 4.5 miljoen gekost. Er werd meer geïnvesteerd, in plaats van op de goedkope Panasonic AF100 werd deze keer opgenomen op de volwaardige 5K Red Epic met Ultra Prime Lenzen, naast kleine Go Pro 3 camera’s voor snelle actie-shots. Tegen zowat alle verwachtingen in flopte de film zwaar tijdens zijn bioscooprelease – zeker ook te wijten aan de gebrekkige promotie-campagne van Sony Classics, alsook de vrees voor ondertitels en de speelduur van 150 minuten.


the_raid_2_berandal_blu-ray_pic01.jpgthe_raid_2_berandal_blu-ray_pic02.jpgthe_raid_2_berandal_blu-ray_pic03.jpg
© Entertainment One

Berandal probeert hier het dynamische camerawerk heruit te vinden in deze op en top een genre film voor de liefhebbers van harde actie. Het is een R-rated prent en het bloed spat letterlijk op de lens. Hier lijkt de regel wel: more is more, en het full contact geweld kan niet hard genoeg zijn, met vuisten, voeten, vuurwapens, messen, machetes, honkbalknuppels en hamers met weerhaken. De meest opvallende scènes zijn een met modder-en-bloed doordrenkte gevangenis-rel, een inventie car chase en uiteraard de pakkende finale confrontatie tussen held en schurk. Ook al is het eerste uur vrij rustig, is het laatste half uur een actiewervelwind waar The Expendables van zou blozen.


the raid redemption,The Raid 2 Berandal,the raid,Gareth Evans,Iko Uwais
© Entertainment One

Bij de casting zien we niet heel veel (voor ons) bekende koppen, maar het meest in het oog springend is uiteraard Hammer Girl gespeeld door Julie Estelle. Hoofdacteur Iko Uwais heeft ondertussen ook al met Keanu Reeves gespeeld in de wat tegenvallende Man of Tai Chi (2013). De Blu-ray en DVD van The Raid 2: Berandal liggen vanaf 2 december 2014 in de winkelrekken

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 9 december 2014

***Related Post***
12/07/2012: The Raid: Redemption review

*** The Raid 2: Berandal trailer ***

3 Comments

 1. tommeke

  Zalige film, enkel dom dat ze de originele film zullen remaken. Origineel is gewoon top! Een veel betere film dat Judge Dredd.

  Reply
 2. java

  Holy shitstorm !!

  Reply
 3. Julie

  Ik krijg koppijn van dergelijke zooi :s

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *