In Time zou zich hebben bezondigd aan plagiaat

Kleine tip aan al diegene die af en toe eens een filmscenario op papier krabbelt en overweegt om dit naar een filmstudio/film productiehuis te sturen: NIET DOEN ! De verhalen van scenaristen die plots een herwerkte versie van hun script in de bioscoop tezien krijgen zijn niet meer bij te houden. Waarom zou een studio meer 250’000 dollar betalen aan een nobele onbekende voor de rechten als ze meteen een ervaren scenarist kan vragen om het aangeleverde script meteen te herwerken naar Hollywood-normen? Je schakelt hiervoor best een agent in en passeer je met je script via een auteursrechten-organisatie.

in time,plagiaat,Andrew Niccol,Roger Deakins,Justin Timberlake,Amanda Seyfried

De nieuwe scenarist in het rijtje die zich belazerd voelt is de Griek Odysseus Lappas, ingeschreven bij de Writer’s Guild of America, die in 1996 Time Card schreef. Hij zou gesproken hebben met een vertegenwoordiger van Fox en ook een deal hebben gesloten van 80’000 dollar ALS het scenario ooit verfilmd zou worden. En wat blijkt nu, zijn verhaaltje waarin mensen niet ouder zijn dan 25 en elke seconde te koop is, lijkt verschrikkelijk veel op In Time (2011) van Andrew Niccol, die zowel de regie deed als het scenario schreef. En nu hebben Twentieth Century Fox en New Regency een proces aan hun broek wegens plagiaat, voor een bedrag van maar liefst 4.5 miljoen dollar.

De sciencefiction prent In Time met Justin Timberlake en Amanda Seyfried was geen slechte film maar one-time-wonder Niccol die één van de beste science-fiction prenten heeft gemaakt met zijn debuutfilm Gattaca (1997) schoot hier toch wel wat tekort. Je had de indruk dat ze iets teveel ideeën wilden aansnijden, maar geen van deze ideeën was echt naar behoren uitgewerkt. Naast de prachtige fotografie van DoP Roger Deakins is hier eigenlijk niet zo heel veel te rapen.

Ook in In Time worden mensen niet ouder dan 25 jaar. Extra jaren zijn alleen te koop, waardoor de rijken onsterfelijk zijn en de armen jong sterven. Timberlake speelt een man die tijd krijgt van een rijke stikkerd, maar daarna beschuldigd wordt van moord. Hij besluit de dochter van een andere rijke man te kidnappen om de politie op afstand te houden. Ook in de versie van Lappas zou het hoofdpersonage blut zijn en gezien dat hij in tijdnood zit beslist hij de dochter van een rijke man te ontvoeren voor losgeld. In Time bracht wereldwijd bijna 174 miljoen dollar op. Fox en New Regency hebben nog niet gereageerd.

Afbeelding In Time © Twentieth Century Fox Home Entertainment

*** Intiem moment tussen Timberlake en Seyfried ***

***Related Post***
26/07/2011: In Time van Andrew Niccol

1 Comment

  1. Fabian

    Zo kan je ook wel een flinke smak geld verdienen.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *