Een ruimte-uitvaart voor nog geen 2000 dollar

Ik dacht eerst dat het om een slimme marketingtruc was voor de post-apocalyptische actieprent Elysium (2013) die momenteel in de zalen loopt, maar neen, er is dus effectief een bedrijfje die voor een relatief goedkope prijs uw assen kan uitstrooien in de ruimte.

Gezien de wereldbevolking stijgt (9 miljard mensen in 2050, bijna 4 keer zoveel als in 1950), zien we ook steeds meer technologieën opduiken die de begrafenissen kan heruitvinden. Een klassieke begrafenis waarin een lichaam in een kist wordt begraven moet steeds meer plaats ruimen voor crematie. Maar ook de crematie is in volle evolutie. Zo bestaat er een methode genaamd Alkaline Hydrolysis, gecommercialiseerd via bedrijfjes zoals het Schotse Resomation, die op een alternatieve manier het dode lichaam kan laten ontbinden – iets wat al geregeld wordt toegepast bij kadavers uit de vlees-sector, en die iets minder belastend zou zijn voor de omgeving.


uitvaart in de ruimte via Space Elysium

Gezien het plaatsgebrek wordt er ook vooral gekeken naar manieren om het lichaam op een ecologisch verantwoorde manier op te bergen, los van de traditionele urne met grafsteen, uitstrooiing in zee, in de duinen of op een grasveld. De laatste tijd is er veel te doen rond de techniek om uw assen tot diamanten te laten verwerken. Maar uw assen laten uitstrooien in space is toch wel nieuw. Ik wil hier al vandaag voor tekenen.

Het bedrijfje die hier achter zit heet Elysium Space en zij zorgen ervoor dat je voor de bespottelijk lage prijs van 1999 dollar een enkelticket naar de ruimte kan boeken. De enige vereiste is dat je al dood moet zijn om de trip maken. De assen worden opgeslagen in een ruimteraket, waarop je naam staat geschreven alsook een kleine boodschap. Eenmaal het vliegend mortuarium in de ruimte is, cirkelt het rond de planeet, om vervolgens een baan terug naar de aarde te maken en geheel te ontbranden in de atmosfeer. Dus in principe zou je ook geen “ruimtelijke vervuiling” veroorzaken.

En dit is nog niet alles. Familie en vrienden kunnen jouw uitvaart volgen via hun i-phone. Ze krijgen zelfs nog een professionele video van het gehele gebeuren alsook een officieel certificaat, en dat allemaal voor dezelfde prijs. Moet toch leuk zijn om te weten dat je op het einde van je leven een vlucht hebt geboekt naar de ruimte. Mensen met interesse moeten wel snel met hun boeking zijn, want de reservaties kunnen wel eens maandenlang duren, gezien de plaatsen beperkt zijn per lancering. Spijtig genoeg is deze service nog maar enkel te krijgen in de States, maar als het een succes wordt zal dit wel komen ‘overvliegen’.

3 Comments

 1. Spence

  Het zou me verbazen mocht dit allemaal ecologisch verantwoord zijn. enkel en alleen al het afvuren van de shuttle in de ruimte heeft al heel wat brandstof nodig. Maar ja, het is wel een leuk idee.

  Reply
 2. arjen

  Zit in die 2000 dollar ook de crematiekost gerekend, want die moet je er volgens mij nog bij rekenen.

  Reply
 3. In Vino Veritas

  Het zal geen zo’n vaart lopen met de reservaties als de vereiste is dat je al dood moet zijn vooraleer te kunnen boeken…

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *