James Wan brengt instant horrorklassieker met The Conjuring

Regisseur James Wan (Saw, Insidious) gaat op zijn elan verder om het publiek de stuipen op het lijf te jagen. Deze keer pakt hij uit met de haunted house horrorfilm The Conjuring (2013). Deze sensationele old school horrorprent wordt nu al beschouwd als het beste in zijn soort en gezien als een instant klassieker, een beetje zoals dat al het geval was met de uitstekende Stoker (2013) van Chan-wook Park.

The Conjuring,james wan,Patrick Wilson,Vera Farmiga,Lili Taylor,Ron Livingston,horror,Carey Hayes,Chad Hayes,Insidious 2

Korte inhoud: Ed (Patrick Wilson) en Lorraine Warren (Vera Farmiga) zijn twee beruchte paranormale onderzoekers die het land doorkruisen met hun verhalen over verschillende spookhuizen waar ze over de vloer zijn geweest. Op een dag wordt hun hulp ingeroepen door het koppel Carolyn Perron (Lili Taylor) en Roger Perron (Ron Livingston), die geterroriseerd worden op hun afgelegen boerderij door een duistere en kwaadaardige geest. Niets kan hun echter voorbereiden op de duivelse gruwel die ze er zullen aantreffen.

Regisseur Wan was in ieder geval een beetje op zoek naar wat hij wou doen na het succes van zijn Saw (2004). Hij was niet overtuigend met zijn Dead Silence (2007) en de vendetta-film Death Sentence (2007) leek minder zijn ding te zijn. Maar met Insidious kwam hij weer op de voorgrond en hier ontpopt hij zich blijkbaar tot een respectabele en talentvolle filmmaker, waar niet meteen het ettiquet wordt opgeplakt van de man die het Saw fenomeen heeft opgestart.

En na het zien van de eerste beelden van Insidious: Chapter 2 (2013) (zie hier de trailer) lijkt hij zich echt wel te ontpoppen tot de nieuwe horrorkoning. Hij lijkt de regisseur te zijn die terreur kan zaaien met zijn films zonder de gemakkelijke weg te kiezen van de gore en de serial killers of nog opnieuw uit te pakken met een found footage film. Maar laten we eerlijk zijn, hij heeft hier niets nieuws uitgevonden, maar is wel in staat om het beste uit het genre te puren. Het is ook een regisseur die met acteurs overweg kan en zijn acteursregie is dan ook spot-on. Er is hier geen plaats voor acteurs die het faken of de scream queen award willen winnen, en dat is op zich wel een opluchting en het resultaat is des te aangrijpender.

Maar een geslaagde horrorfilm kan best gebruik maken van een goed script, en dit is afkomstig van de tweelingbroers Chad en Carey Hayes, een duo die in het verleden eigenlijk niet al teveel hoogvliegers hebben geschreven (House of wax, the Reaping, Whiteout). Maar hier hebben ze blijkbaar een regisseur kunnen strikken die ook goeie horrorprent kan afleveren. De film is ook gebaseerd op waar gebeurde verhalen afkomstig van de paranormale onderzoekers Edward Warren Miney en Lorraine Warren die sinds de jaren 50 actief op zoek waren naar spoken. The Conjuring komt bij ons uit op 11 september 2013. Een maand later op 2 oktober 2013 komt Insidious: Chapter 2 bij ons in de zalen.


*** The Conjuring trailer ***

3 Comments

 1. claes

  stoker gezien in de cinema, voor mij een van de betere films van 2013. deze trailer met die retro kleding en muziek voelt wel anders anxers aan. ben benieuwd.

  Reply
 2. Dionne Dullens

  Beste allemaal, als student aan de Universiteit van Tilburg (Nederland) bestudeer ik bedrijfsblogs voor mijn afstudeerscriptie. Ik ben erg benieuwd wat een blog aantrekkelijk maakt voor u. Deel uw mening via http://bit.ly/Blog_Survey en help mij afstuderen. Hartelijk bedankt! Met vriendelijke groeten, Dionne Dullens

  Reply
 3. Kristan

  Aziaten blijven toonaangevend op vlak van horror. Ze brengen iets wat heel anti-Hollywood is, met
  (1) nieuwe concepten
  (2) een sfeer die ons al de stuipen op het lijf jaagt
  (3) veel meer psychologie dan in de doorsnee slasher film
  (4) volwassen en gereserveerde hoofdpersonages van vlees en bloed, geen eskadron van gespierde of halfnaakte teenagers met een seksverslaving
  (5) intelligent script
  (6) lange shots in plaats van videoclip montage
  (7) meer aandacht voor framing en compositie in plaats van shaky camera

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *