Een kaal geschoren Matt Damon in Elysium van Neill Blomkamp

Er is zopas een nieuwe trailer on-line van de opkomende post-apocalyptische thriller Elysium (2013) van Neill Blomkamp, de regisseur van wt voor mij de Beste Film van 2009 was, de intelligente, grappige en ontroerende District 9 (2009). De verwachtingen voor deze nieuwe prent zijn dus sky high. En dit is nog maar zijn 2de film!

Korte inhoud: In het jaar 2159 bestaan er twee klassen: de zeer rijke mensen die op een ruimtestation met de naam Elysium wonen, en de rest, die op een overbevolkte Aarde moeten leven. Secretaris Rhodes (Jodie Foster) is een hardvochtige regeringsleider die er alles aan doet om de luxe levensstijl van de bewoners van Elysium te beschermen. Nieuwe anti-immigratiewetten zijn dan ook het gevolg. Dat weerhoudt de Aardbewoners er echter niet van te proberen Elysium te bereiken. Op alle mogelijke manieren. De terminaal met kanker gediagnosticeerde 36-jarige Max DeCosta (Matt Damon), moet op Elysium geraken wil hij kunnen genezen. Met enige tegenzin begint hij aan een gevaarlijke missie die hem zal confronteren met de gewelddadige Kruger (Sharlto Copley).


Matt Damon,elysium,Neill Blomkamp,District 9,Jodie Foster,Sharlto Copley,oblivion,Joseph Kosinski,sony pictures,Gus Van Sant,Promised Land,Children of Men,babylon admatt damon,elysium,neill blomkamp,district 9,jodie foster,sharlto copley,oblivion,joseph kosinski,sony pictures,gus van sant,promised land,children of men,babylon admatt damon,elysium,neill blomkamp,district 9,jodie foster,sharlto copley,oblivion,joseph kosinski,sony pictures,gus van sant,promised land,children of men,babylon ad
© Sony Pictures Home Entertainment

Het budget van de Elysium bedraagt 120 miljoen dollar wat een serieuze portefeuille is voor een regisseur die zijn tweede langspeler maakt. Hoewel, dit is hetzelfde budget als die andere post-apocalyptische film Oblivion (2013) van regisseur Joseph Kosinski – en dit was ook zijn tweede langspeelfilm. Benieuwd om te zien welke van de twee de betere sci-fi zal maken en welke film beter zal scoren bij het publiek. Het zijn in ieder geval twee regisseur die overlopen van talent en naast de regie van de film ook het scenario hebben geschreven. Het verschil tussen beide regisseurs is misschien dat Kosinski vooral inzet op de looks en stijl van de film, en Blomkamp wil met zijn prent iets vertellen over onze maatschappij.

De film heeft wat vertraging opgelopen en er waren reshoots in october van 2012. De precieze reden van de reshoots is niet duidelijk, ofwel hebben ze wat setbacks gehad tijdens de productie of is Sony Pictures niet overtuigt van de eerste rough cut. Matt Damon wou zelf ook een film maken, Promised Land (2012), maar gezien de reshoots langer duurder dan verwacht moest hij de regie van de film overlaten aan Gus Van Sant. Hij heeft wel het scenario geschreven en zal er ook de hoofdrol in vertolken.

Het post-apocalyptische genre heeft al heel wat knappe films opgeleverd (cf. Children of Men (2006)), maar ook heel wat stinkers (cf. Babylon A.D.). Toch heb ik het vermoeden dat deze misschien wel één van de meest originele blockbusters zal worden deze zomer. Toch moet gezegd worden dat 120 miljoen productiekost + 100 miljoen promotie en distributie kost, een pak geld is om op te halen tijdens een bioscooprelease. De Tom Cruise film Oblivion heeft wereldwijd 280 miljoen opgebracht tijdens zijn bioscooprelease, benieuwd of Matt Damon zijn collega-acteur van de troon kan stoten. Het is in ieder geval een strijd met gelijke wapens. Elysium komt op 14 augustus 2013 bij ons in de bioscoop.

*** Elysium trailer #2 ***

5 Comments

  1. arjen

    Wat mij is opgevallen is dat het Elysium ruimtestation wel heel veel op de citadel trekt uit de Mass Effect games. Scenaristen halen blijkbaar hun inspiratie uit games.
    Ben hier wel benieuwd naar.

    Reply
  2. Kristan

    De trailer heeft me zonet aangezet om District 9 te gaan bekijken.

    Reply
  3. Zeroing

    Je gaat bijna denken dat die MedPod in de trailer ook in het echt bestaat.

    Reply
  4. Salamander

    trailer ziet er goed uit en district 9 is een van mijn favoriete sf films… hoop nog steeds op vervolg…

    Reply
  5. sakhi

    Elysium is een heerlijke actievolle sci-fi film. U zult er echt van genieten. Elk moment is gevuld met de spanning en sensatie. Matt Damon speelr hierin een geweldige rol!

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *