The Sweeney (2013) **½ review

Ook al is dit een Britse misdaadfilm, voelt The Sweeney (2012) aan alsof de makers ‘Hollywood’ willen nabootsen. Toch wel iets van een teleurstelling, als je het mij vraagt. De Britse cinema – en al zeker de misdaad films met vertegenwoordigers als Guy Ritchie – moeten immers niet onderdoen voor hun Amerikaanse collega’s. Ja, ze zijn mischien geproduceerd met met minder budget en middelen, maar het realisme en de sterke karakterrollen zijn op vele vlakken superieur. En net deze twee zaken ontbreken hier.

the sweeney,Ray Winstone,Damian Lewis,Paul Anderson,Ben Drew,Hayley Atwell,Steven Mackintosh,Nick Love,sweeney todd,top gear,Jeremy Clarkson,Richard Hammond,James May,heat,miami vice,the boondock saints

Korte inhoud: Regan (Ray Winstone) is Londens hardste agent en hoofd van ‘The Sweeney’, een elite-eenheid in misdaadbestrijding onder leiding van Frank Haskins (Damian Lewis). Wanneer Regans aartsvijand, een topcrimineel genaamd Allen (Paul Anderson), de binnenstad van Londen verandert in een slagveld, en de eenheid er ingeluisd wordt voor corruptie, worden Regan en zijn jonge partner Carter (Ben Drew) op non-actief gezet. The Sweeney zijn nu agenten zonder badge, en zijn uit op wraak. In zijn team zit ook zijn lief Nancy (Hayley Atwell) die getrouwd is met Ivan Lewis (Steven Mackintosh) van Internal Affairs. Een man die eigenlijk het elite corps wil ontbinden.

De serie is gebaseerd op de Britse 70ties reeks “The Sweeney” (1975-1978) en ‘The Sweeney’, verwijzend naar het elite corps ‘Flying Squad’, is een ver gezocht ruimwoordje op de naam ‘Sweeney Todd’. De film werd geregisseerd door Nick Love. Niet de eerste de beste porno-regisseur, maar wel iemand met ervaring in dat genre. Spijtig genoeg heeft hij met zijn vorige 5 films nog niet veel indruk kunnen maken op de internationale markt. The Sweeney is misschien een poging om een mainstream film te maken. De film had al in 2010 in de zalen moeten draaien, met Ewan McGregor en Daniel Craig. Later kwamen ook Orlando Bloom en Tom Hardy in the picture, maar de sponsor Fox Searchlight liet de productie vallen en het project werd voor een tijd opzij geschoven. De film werd uiteindelijk in 2012 gemaakt voor nog geen 2 miljoen dollar, wat zelfs 1 miljoen dollar onder het productie budget van 3 miljoen dollar was. Zoiets kom je nog maar zelden tegen.

De car chases in de film zien er geweldig uit. Iets wat dan weer te danken is aan de crew van Top GearJeremy Clarkson, Richard Hammond en James May – die hun expertise ten dienste van de productie gaven. En bovenop de snelle wagens die crashen, gratuite seks-scènes en het geweld die omni-present is in deze prent, krijgen we ook nog eens alle clichés van het genre voorgeschoteld. De enige momenten waarin The Sweeney zich onttrekt aan de ordinaire pulp, is wanneer ze alle remmen loslaten en resoluut gaan voor knappe shoot-outs op het Trafalgar Square en de National Gallery.


the sweeney,Ray Winstone,Damian Lewis,Paul Anderson,Ben Drew,Hayley Atwell,Steven Mackintosh,Nick Love,sweeney todd,top gear,Jeremy Clarkson,Richard Hammond,James May,heat,miami vice,the boondock saintsthe sweeney,Ray Winstone,Damian Lewis,Paul Anderson,Ben Drew,Hayley Atwell,Steven Mackintosh,Nick Love,sweeney todd,top gear,Jeremy Clarkson,Richard Hammond,James May,heat,miami vice,the boondock saintsthe sweeney,Ray Winstone,Damian Lewis,Paul Anderson,Ben Drew,Hayley Atwell,Steven Mackintosh,Nick Love,sweeney todd,top gear,Jeremy Clarkson,Richard Hammond,James May,heat,miami vice,the boondock saintsthe sweeney,Ray Winstone,Damian Lewis,Paul Anderson,Ben Drew,Hayley Atwell,Steven Mackintosh,Nick Love,sweeney todd,top gear,Jeremy Clarkson,Richard Hammond,James May,heat,miami vice,the boondock saints

De ambitie was om een Britse tegenhanger te brengen van Michael Mann’s Heat (1995) en Miami Vice (2006), maar spijtig genoeg komt het nog niet aan de hielen van The Boondock Saints (1999). Deze film was tenminste een stuk minder cliché en heeft zelfs een cult status bereikt, iets wat van The Sweeney naar alle waarschijnlijkheid nooit gezegd zal worden. The Sweeey komt op 5 juni 2013 uit op Blu-ray.
/span>

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 16 mei 2013

 


*** The Sweeney trailer ***

1 Comment

  1. Ruben

    De makers van The Dark Knight en Avengers posters hebben gebeld en willen hun vonkjes op de posters terug!

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *