3D laser-projectie maakt zijn debuut met G.I. Joe: Retaliation

De verkoop van 3D films doet het niet zo best, voornamelijk omdat je niet alleen in bezit moet zijn van een Blu-ray player, maar ook nog eens een 3D flatscreen met 3D bril moet hebben. Toch heeft de verkoop zijn momenten gehad met de release van bijvoorbeeld The Avengers (2012) en Prometheus (2012), maar over het algemeen schreeuwen de distributeurs hun geluk nog niet uit.

laser projectie,imax,red cam,3d,bioscoop,gi joe 2

Ook in bioscoop-complexen is het nog geen stormloop, en daar heeft het (1) prijskaartje wel iets mee te maken. Maar ook het feit dat je (2) die bril op je neus moet zetten, en zeker voor mensen die een bril dragen is het kommer en kwel. Ook het feit dat het (3) beeld er vaak donkerder uitziet is een nadeel. Maar op dat laatste punt gaan de projectie-systemen een update krijgen, door gebruik van laser-projectie. En de mainstream film die als test-case gebruikt zal worden is G.I. Joe: Retaliation (2013). Nope, niet bij ons, wel in de AMC Burbank 16 ETX bioscoop in Los Angeles.

Als de kwaliteit van 3D projectie beter zal worden in de bioscoop, verwacht ik ook dat de verkoop van 3D Blu-rays in de lift zal zijn, maar door enkel maar de helderheid te verhogen lijkt het me sterk dat nu iedereen zal staan springen om dit high-tech brilletje op te zetten. Toch zou je kunnen zeggen dat met deze nieuwe stap in filmprojectie de 3D-technologie nog niet helemaal dood is. De grootste stap zal zijn wanneer je geen brilletjes meer nodig zal hebben, maar daar zijn we nog wel een paar jaartjes van verwijderd.

Ook al ben ik zelf geen fan van 3D of 3D projectie, ben ik wel benieuwd naar de nieuwe evolutie in projectie-systemen. Alles wat het beeld beter kan maken, kan enkel maar de filmervaring groter maken. Ze praten al lange tijd over laser-projectie, maar nu ben ik wel benieuwd of deze technologie de nieuwe standaard zal worden. De makers beloven in ieder geval een scherper en meer helder beeld. Blijkbaar zou het verschil opmerkelijk zijn en zou de kwaliteit van de laser-projectie niet moeten onderdoen voor een perfecte 4k 2D projectie. Ondertussen is IMAX ook bezig met een laser-projectiesysteem met Kodak, alsook RED is bezig om zijn steentje bij te dragen na hun Red Ray 4k cinema players.

Het goede nieuws is dat met deze laser-projectie technologie de pellicule projectie waarschijnlijk de doodsteek geven. Pellicule projecties zijn niet alleen gevoelig voor slijtage maar ook nog eens behoorlijk vervuilend voor het milieu. Het nadeel is dat laser lampen duurder zijn dan xenon lampen. Gezien RED diegene is die altijd met een betaalbaar alternatief op de proppen komt, hoop ik dat ze ook hierop een antwoord bieden. Anders zou dat ook de doodsteek kunnen zijn voor heel wat independent bioscoop-zaaltjes. En dat is dan weer de keerzijde van de medaille. In ieder geval ben ik benieuwd naar de eerste projectie-testen.

***Related Posts***
31/05/2012: Dure G.I. Joe: Retaliation reshoots verschuift release naar 2013
27/03/2012: G.I. Joe: Retaliation posters + trailer
15/06/2009: G.I. Joe regisseur Stephen Sommers opzij gezet
03/02/2009: G.I. Joe: The Rise of Cobra posters + trailer
16/02/2008: Rachel Nichols in G.I. Joe: The Rise of Cobra
09/10/2007: Cover girl Karolina Kurkova in G.I. Joe: The Rise of Cobra

3 Comments

 1. Brecht

  Wel spijtig dat ze hiervoor een film nemen van bedenkelijke kwaliteit, maar ben benieuwd naar de evolutie.

  Reply
 2. TonyT

  Kunnen ze niet gewoon 3D afschaffen alvorens ze een systeem hebben die werkt ZONDER bril? Ik haat dat ding!

  Reply
 3. bart

  Gisteren Oz the Great and Powerful gezien in 3D en viel nog wel mee. Ik vond er niet zo heel veel aan en gelukkig was er de 3D om af en toe het oog te strelen. Maar in het algemeen vind ik deze technologie ook maar niks.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *