Argo wint en Ang Lee wil zijn tijd niet verspillen met vernoemen van cast

De 85e Academy Awards verliep zo goed als vlekkeloos onder de leiding van host Seth MacFarlane, de beeldjes werden onder de films verdeeld en er waren bijna geen verrassingen, met uitzondering van misschien de Oscar voor Beste Regie, die dus niet naar Steven Spielberg ging maar wel naar Ang Lee. De show begon met een ferme steek naar acteur Jean Dujardin (The Artist), die vorig jaar een Oscar had gewonnen maar nu blijkbaar moeite zou hebben om door te breken in ‘talkies’. Maar voor de rest ging de host niet echt de Ricky Gervais tour op en bleef hij, met de hulp van William Shatner, heel beleefd.


academy awards,ang lee,steven spielberg,argo,maryl streep,daniel day-lewis,ben affleck,jennifer lawrence,lincoln,william shatner,seth macfarlane

Maar wanneer de beeldjes verdeeld worden onder de verschillende films, kan je eigenlijk ook wel spreken van verliezers. Lincoln (2012) had maar liefst 12 nominaties en kon er maar slechts 1 verzilveren, die voor Daniel-Day Lewis. Hij bracht dan weer de enige leuke speech van de avond. Toen hij de Oscar uit de handen van Meryl Streep kreeg zei hij het volgende: “Eigenlijk hebben we van rol gewisseld, Meryl Streep en ik. Drie jaar geleden had ik mijn zinnen gezet op de rol van Margaret Thatcher en ik had Meryl weleens mijn rol willen zien spelen. Zij was Stevens eerste optie.” Er waren geen grote winnaars maar Life of Pi (2012) verzilverde wel de meeste beeldjes, en kreeg zowaar 4 oscars (cinematografie, visuele effecten, regie en muziek). Les Misérables en Argo kregen er 3 en Django Unchained, Skyfall en Lincoln moesten zich tevreden stellen met 2 beeldjes.

De flauwste speech kwam van Jennifer Lawrence, die eerst over haar jurk struikelde bij het beklimmen van de trappen, en nadien was het een beetje holderdebolder namen noemen. De speech van Ang Lee heeft me eigenlijk nog het meest doen lachen, hij zei in gebroken Engels over zijn cast het volgende: “I can’t waste this time talking about them”. Uiteraard bedoelt hij dat het teveel zou zijn om alle acteurs op te noemen, maar in die bewoordingen klok dat niet zo vriendelijk voor zijn cast. Gelukkig had hij wel de tijd om zijn advocaten te bedanken. Ik heb er serieus mee kunnen lachen, dus dank u wel Ang Lee.

En zoals verwacht heeft Argo (2012) de Oscar voor Beste Film op zak en een geëmotioneerde Ben Affleck gaf zijn goede raad aan alle filmmakers: “I’d just like to say, I was here 15 years ago or something and I had no idea what I was doing. I stood out here in front of you all and really just a kid. I went out and I never thought I would be back here. You have to work harder than you think you possibly can. You can’t hold grudges — it’s hard, but you can’t hold grudges. And it doesn’t matter how you get knocked down in life; that’s going happen. All that matters is you’ve got to get up.” Hier hebben jullie de volledige lijst met de winnaars.***Related Posts***
24/02/2012: Mijn oscar prognose voor 2013
11/01/2012: De films en mensen die NIET werden genomineerd

5 Comments

 1. Bart

  Verdiende winnaars, Amour wint beste buitenlandse film en Argo beste film, en de rest deelt in de prijzen. Moet wel geen leuke avond geweest zijn voor Spielberg. Ik dacht toch dat hij met meer oscars naar huis ging gaan, maar in alle eerlijkheid, Daniel Day-Lewis was diegene die de film recht hield.

  Reply
 2. Geike

  Wel spijtig van die val van Jennifer. Dat had je toch kunnen denken met zo’n kleed en dergelijke steile trappen.

  Reply
 3. Blackmoon

  Jennifer kan zichzelf enorm te relativeren, en bezit over een gezonde dosis humor. Ze heeft het “slippertje” goed aangepakt. In ieder geval ben ik benieuwd naar Silver Linings Playbook.

  Reply
 4. johan

  Leukste moment was wel deze met Lawrence en casanova Nicholson:

  Reply
 5. Bennett

  Argo verdiende winnaar. Vreesde al een beetje dat het Lincoln zou worden.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *