Silver Linings Playbook (2012) ***½ review

Rom-coms bieden al jaren een garantie op een geslaagde box office en dat overal ter wereld. En Hollywood grijpt maar al te graag terug naar deze formule die hen al zo vaak succes heeft bezorgd. Maar zelden breken ze door tot het podium van de awards. Maar Silver Linings Playbook (2012) van David O. Russell (The Fighter, Three Kings) is hierin een uitzondering, en haalde zomaar eventjes 8 Oscar nominaties binnen waaronder deze voor Beste Film.

silver linings playbook,david o russell,bradley cooper,robert de niro,jennifer lawrence,jacki weaver,the fighter,brea bee,Chris Tucker

Korte inhoud: Het leven loopt niet altijd volgens plan. Pat Solatano (Bradley Cooper) is door de jaren heen alles verloren: zijn huis, zijn baan en zijn vrouw. Na 8 jaar in een psychiatrische instelling gezeten te hebben, trekt hij weer in bij zijn ouder, Pat Sr. (Robert De Niro) en Dolores (Jacki Weaver). Pat is vastberaden om zijn leven weer op de rails te krijgen door positief te blijven en zijn vrouw Nikki (Brea Bee) terug te winnen. Maar wanneer Pat de mysterieuze Tiffany (Jennifer Lawrence) ontmoet, een meisje met haar eigen problemen en verleden, wordt het leven van Pat over hoop gegooid.

Het is maar moeilijk te schatten, dat Silver Linings Playbook werd gemaakt door dezelfde regisseur als The Fighter (2010). Hoe rauw The Fighter wel niet was, zo zachtaardig en vertederend is Silver Linings Playbook. Maar er is wel enige overeenkomst terug te vinden in beide films. David O’ Russell zoekt het opnieuw in het leven van alledag, waaraan hij die leuke twist weet te geven die de film net dat tikkeltje meer geeft. Daarnaast rekent hij wederom op sterke acteerprestaties om zijn verhaal ook op het doek te doen werken.

Maar wat is nu juist dat beetje extra dat Silver Linings Playbook die 8 Oscarnominaties heeft bezorgd. Enerzijds is er de alternatieve benadering waarop de regisseur een romantische komedie benadert, daarnaast geven alle acteurs vonken op het scherm (met Oscar-nominaties voor Cooper, De Niro, Weaver en Lawrence!) en uiteindelijk is er het intelligente script die het niveau van de gemiddelde romcom ver overstijgt. Hoe onvoorspelbaar de personages ook zijn, toch zijn de diepe emoties enorm herkenbaar. De Oscarnominaties zijn dus zeker niet misplaatst. Zelfs acteur Chris Tucker speelt een niet onaardig cameo-rolletje.


silver linings playbook,david o russell,bradley cooper,robert de niro,jennifer lawrence,jacki weaver,the fighter,brea bee,Chris Tuckersilver linings playbook,david o russell,bradley cooper,robert de niro,jennifer lawrence,jacki weaver,the fighter,brea bee,Chris Tuckersilver linings playbook,david o russell,bradley cooper,robert de niro,jennifer lawrence,jacki weaver,the fighter,brea bee,Chris Tucker
silver linings playbook,david o russell,bradley cooper,robert de niro,jennifer lawrence,jacki weaver,the fighter,brea bee,Chris Tuckersilver linings playbook,david o russell,bradley cooper,robert de niro,jennifer lawrence,jacki weaver,the fighter,brea bee,Chris Tuckersilver linings playbook,david o russell,bradley cooper,robert de niro,jennifer lawrence,jacki weaver,the fighter,brea bee,Chris Tucker
© A-Film Home Entertainment

Maar Silver Linings Playbook is bovenal een zeer sterke romance tussen twee vreemde snuiters. Het zijn personages die ergens in hun leven een mentaal litteken hebben opgelopen waar ze nog steeds mee af te rekenen hebben. Zo is er Pat (Cooper) die nadat hij zijn vrouw betrapt met een andere man een mentale instorting heeft en het liedje van zijn openingsdans niet meer kan horen, of Tiffany (Lawrence) die haar man verloor maar er leuk op rond wist te neuken na de dood van haar echtgenote om haar verdriet te onderdrukken.

Dit alles is te danken aan de scherpe pen van O’ Russell (genomineerd voor Beste Script en Beste Regie), die als geen ander interessante personages weet te creëren en later nog eens ijzersterk in beeld weet te brengen. Silver Linings Playbook was een degelijke feel good film met een hoek af, die mede door een sterke cast zich onder de radar van The Academy begaf. David O’ Russell heeft bewezen dat hij ook de romcom aankan, en met verve. Kortom, deze film is sterk, maar misschien niet vernieuwend en diepgaand genoeg om tot de tien beste films (volgens The Academy) van de afgelopen 11 maand te behoren. De film draait vanaf 27 februari 2013 bij ons in de bioscoop.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 29 januari 2013

*** Silver Linings Playbook trailer #2 ***

3 Comments

 1. johan

  Bij het zien van deze film moest ik niet direct aan een rom-com denken. Rom-com staat bij mij voor flauwe humor, stap voor stap voorspelbaar, 13 in een dozijn, etc.
  Dit was een verrassend aangename film.

  Reply
 2. SickPuppie

  Bradley Cooper een keer in een andere rol dan we gewend zijn en dat verveelt uiteraard geen moment. De chemie met zijn tegenspeelster zit er boenk op. Jennifer Lawrence is een zalige actrice! Het einde vond ikzelf wel geslaagd en niet afgeraffeld of te cliché, want wat is er mis met een happy end als het verhaal goed zit?

  Reply
 3. Jeronimo

  ik snap de fuzz rond deze film niet. Ok hij is niet zo idioot als je van een romcom zou verwachten, maar echt intelligent of boeiend vond ik hem niet, wel niet slecht zeker niet. Maar 8 oscarnominaties? hmm

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *