The Hobbit te kampen met erfgenamen en dierenactivisten

Dierenmishandeling op filmproducties lijkt nog steeds niet te zijn uitgeroeid. Het gebeurt echter minder op de filmset zelf, dan wel op de boerderijen waar de dieren verblijven in afwachting van hun scène of waar ze een training ondergaan. Vorig jaar was er behoorlijk wat ophef ontstaan rond Water for Elephants (2011), waarin het olifantje Tai bewerkt werd met elektroshocks en bull hooks.

Maar blijkbaar zou ook The Hobbit: An Unexpected Journey (2012) het niet zo nauw nemen met de omstandigheden waarin de dieren leven. Het lijkt erop dat ze niet beter worden behandeld als gewone filmprops. Het waren de dierenverzorgers zelf die aan de alarmbel trokken. Blijkbaar zouden er maar liefst 27 dieren zijn omgekomen achter de schermen van deze blockbuster productie. Volgens de vier verzorgers werd de schamele boerderij waar de dieren verbleven niet onderhouden.


the hobbit,peter jackson,warner bros,water for elephants,jrr tolkienthe hobbit,peter jackson,warner bros,water for elephants,jrr tolkien

Blijkbaar zouden er 3 paarden, 6 geiten, 6 schapen en een dozijn kippen te hebben begraven. De verzorger die de stilte doorbrak is later ontslagen, naar eigen zeggen omdat hij het niet eens zou zijn met het beleid. Het promoteam van de filmpoductie was er als de kippen bij om erop te wijzen dat de dieren op een “natuurlijke dood” zijn gestorven, ook al werd later toegegeven dat de dood van twee paarden vermeden had kunnen worden en dat het toezicht op de boerderij tekort schoot. Na de dood van de dieren zou de situatie op de boerderij zijn verbeterd. Blijkbaar zou de American Humane Association een oogje houden op de set, maar niet kijkt naar de locaties waar de dieren verblijven en worden opgeleid. Anderzijds heeft dierenrechtengroep People for the Ethical Treatment of Animals heeft al aangegeven te gaan protesteren bij de premières in Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

And when it rains, it pours, want naast die dierenkwestie heeft Warner Bros nu ook nog eens aft e rekenen met een auteursrechten-dispuut met de erfgenamen van J.R.R. Tolkien. De productie zou zich niet gehouden hebben aan de afspraken omtrent de merchandising, en nu eisen ze een schadevergoeding van 80 miljoen dollar (62 miljoen euro). De aanklacht is deze week ingediend bij een rechtbank in Los Angeles en onder meer gericht aan filmmaatschappij Warner Bros en haar dochterbedrijf New Line. De nabestaanden van de in 1973 overleden schrijver vinden dat uit de films “moreel discutabele” producten zijn voortgekomen.


the hobbit,peter jackson,warner bros,water for elephants,jrr tolkienthe hobbit,peter jackson,warner bros,water for elephants,jrr tolkien

De erfgenamen beweren dat de decennia oude overeenkomst over filmmerchandising alleen voorziet in tastbare producten, zoals speelgoedpoppetjes en kleding. Over het elektronisch uitbaten van het verfilmde werk van Tolkien wordt niet gerept. Hun actie komt vooral voort uit onvrede over een online gokspel en andere digitale marketingproducten. De familie vindt dat de producenten niet alleen de overeenkomst hebben geschonden, maar ook “onherstelbare schade” hebben toegebracht aan Tolkiens nalatenschap. Ze zeggen de afgelopen tijd uitvoerig, maar vruchteloos met de betrokkenen over de kwestie te hebben overlegd.

En laten we ondertussen niet vergeten dat de film op 28 november 2012 in Nieuw-Zeeland in première gaat. Wij moeten wachten tot 12 december alvorens de film bij ons draait.


*** The Hobbit: An Unexpected Journey trailer #2 ***

*** Related Posts***
20/09/2012: Gollum lijkt iets meer cartoony
27/12/2011: The Hobbit: An Unexpected Journey trailer #1
28/05/2011: Orlando Bloom en Leonard Nimoy in The Hobbit
04/11/2010: De financiering van The Hobbit
17/10/2010: The Hobbit films kosten 360 miljoen dollar
14/06/2010: Del Toro verlaat The Hobbit
28/09/2009: MGM op de rand van het faillissement
29/04/2008: Ian McKellen en Andy Serkis in The Hobbit 1 & 2
24/12/2007: Peter Jackson zal The Hobbit produceren
14/01/2007: Peter Jackson krijgt The Hobbit niet !
24/11/2006: The Hobbit met Peter Jackson of Sam Raimi?
31/10/2005: Five things that sucked about Lord of the Rings
21/12/2004: The Lord of the Ring prequel

4 Comments

 1. dominiek

  Aasgieren die erfgenamen! Hebben ze al niet genoeg poen opgeschept op datgene wat hun vader heeft geschreven? Wat is hun inbreng? Peter Jackson heeft Tolkien weer op de kaart gezet, en dat krijgt hij als geschenk, een miljoenen proces. Dat ze anders ook eens werken voor de kost en een werk schrijven die nog maar in de buurt komt van het werk van JRR Tolkien.

  Reply
 2. Fron

  Negatieve reclame is ook reclame.

  Reply
 3. Norbert Thieren

  Voor de fun en als het maar geld opbrengt is alles mogelijk. De dieren hadden een prinsessenleventje moeten hebben. Boycot zo veel mogelijk die film en ga er uiteraard niet naartoe!

  Reply
 4. maarten

  Dierenmishandeling is nu net de reclame die je kan missen als kiespijn, zeker voor een publiek van jonge teenagers. Ik ga de film toch zeker gaan zien, het is en blijft Peter Jackson.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *