The Mentalist seizoen 1-4 op DVD

Een serie die in mijn Top 25 TV-series staat is “The Mentalist”. In het begin sprak de serie me niet meteen aan, maar na zachte druk ben ik er dan toch mee begonnen. Eigenlijk had het veel weg van een ordinaire zondags-series zoals die vele andere CBS tv-series zoals “Cold Case” en “NCIS”, en misschien iets minder charismatisch dan hun top-reeks “CSI” met al zijn spin-offs (CSI: Miami, CSI: New York). Er was tevens al een gelijkaardige serie op de markt, genaamd Psych.

the mentalist,Simon Baker,Robin Tunney,Tim Kang,Owain Yeoman,Amanda Righetti,cbs,Bruno Heller,psych

Korte inhoud: De “mentalist” waarnaar de titel verwijst is Patrick Jane, (gespeeld door Simon Baker), die als onafhankelijk consulent het California Bureau of Investigation (CBI) adviseert. Jane heeft een opmerkelijke gave om misdaden op te lossen door zijn messcherpe observatievaardigheden te gebruiken. Ondanks dat Patrick het volgen van de protocollen aan zijn laars lapt wordt hij gewaardeerd door zijn collega’s. Patrick werkte voorheen bij de televisie als bekend medium, maar nu geeft hij toe dat hij die paranormale gaven heeft geveinsd.

Teresa Lisbon (Robin Tunney) is de begeleidster van Patrick Jane en zijn baas. Ze weet dat hij talent heeft en dat zijn methodes vaak effect hebben. Teresa is altijd vastberaden de misdrijven op te lossen, met of zonder Patrick. In het team van Lisbon werken ook de agenten Kimbal Cho (Tim Kang) en specia agent Wayne Rigsby (Owain Yeoman) die een oogje heeft op het groentje van het CBI-team Grace Van Pelt (Amanda Righetti). Zij gelooft in hogere krachten en denkt dat Patrick Jane werkelijk paranormale gaven bezit.

De serie introduceert ook het achtergrondverhaal van Patrick Jane. Zijn vrouw en dochter zijn namelijk 5 jaar voordat de serie begon vermoord door de seriemoordenaar genaamd Red John. Directe aanleiding voor deze moorden was een tv-uitzending waarin Patrick, toen nog als medium, Red John uitdaagde. Patrick voelt zich verantwoordelijk voor de gebeurtenis en wordt gekweld door schuldgevoelens. Dit uit zich in hoofdpijnen en slapeloosheid. Red John duikt regelmatig op in diverse afleveringen en Patrick is er op gebrand hem te kunnen pakken, en dat is voor hem ook een van de redenen om voor het CBI te werken. Dat het verhaal van Red John als een rode draad door de gebeurtenissen heenloopt maakt het aannemelijk dat in de titel van bijna elke aflevering het woord ‘red’ is verwerkt.


the mentalist,Simon Baker,Robin Tunney,Tim Kang,Owain Yeoman,Amanda Righetti,cbs,Bruno Heller,psych
© Warner Home Video

Maar het de nieuwe The Mentalist DVD-box kon ik mijn schade zowat inhalen en ik moet toegeven dat de 4 seizoenen wel heel snel wegkijken. Je zit niet meteen op het puntje van je stoel, maar het is net zoals fastfood, je komt er snel aan gewend. Het positieve van de serie is dat de schrijver van The Mentalist Bruno Heller er wel voor zorgt dat de kwaliteit van de serie een zekere niveau haalt. De dialogen blijven consistent doorheen alle afleveringen en seizoenen. Maar de gehele serie berust toch wel op de charmes van Simon Baker en zijn subtiele acteerspel. Misschien niet zo leuk als “Dexter”, maar je kan er toch wel van genieten.


*** The Mentalist trailer ***

2 Comments

  1. Julie

    Ik denk dat ik het eerste seizoen heb gezien, maar heb nadien afgehaakt. Was we allemaal een beetje te oppervlakkig. Het zag er veelbelovend uit maar was allemaal nogal snel voorspelbaar.

    Reply
  2. Jens

    Serie vind ik nog wel meevallen. Seizoen 2 is zelfs stukken beter dan het eerste seizoen. Zit niet in mijn top 10 van beste series, maar is zeker het vernoemen waard.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *