Wordt Idris Elba de eerste zwarte James Bond ?

En terwijl Skyfall (2012) scenarist John Logan al bezig is met de 24ste James Bond film, die in de zomer van 2014 in de bioscoop moet draaien, horen we vandaag dat producer Barbara Broccoli gesprekken had met Idris Elba over een mogelijke opvolging als James Bond na Daniel Craig.

Toen ik de eerste Skyfall trailer zag viel me op dat Daniel Craig er oud en grijs uitzag. Na het zien van de film weet ik dat het uiteindelijk de bedoeling was en dat hij in de film een soort transitie doormaakt. Dit hebben gezegd zal Daniel Craig binnen een aantal jaren wel zijn Walther PPK mogen afstaan aan een nieuwe Bond-acteur. Tot mijn grootste verrassing zouden de producers het zelfs overwegen een zwarte acteur te nemen.


Foto van Jessica Forde – Idris Elba in Bastille Day © 2016 StudioCanal

Skyfall-actrice Naomie Harris heeft aangegeven dat Elba gesprekken heeft gehad met producente Barbara Broccoli over de mogelijkheden. “Ik wist geeneens dat er een gesprek was, totdat ik met Elba in een film speelde en hij het mij vertelde”, verklapt Harris uit de biecht. “Hij heeft een gesprek gehad met Barbara Broccoli en het lijkt er op dat er een mogelijkheid is dat er in de toekomst een zwarte James Bond is. “

Het klinkt allemaal wel uitdagend, maar toch denk ik dat ze hun klassieke recept niet zullen verlaten. Ik herinner me nog de tijd dat er speculaties waren over een retro James Bond reboot door Quentin Tarantino, maar uiteindelijk werd er gekozen voor de vaste waarde Martin Campbell voor de regie van Casino Royale (2006). Ook al ben ik ervan overtuigd dat Idris een geweldige James Bond zou kunnen spelen. Je hoeft in principe niets aan het personage te veranderen. Het is niet omdat hij zwart is, dat hij geen martini’s (of Heineken) kan drinken, een vrouwenversierder of een weergaloze moordmachine kan zijn. Daar ligt zelfs de discussie niet. Maar dan kan je evengoed een Indiër nemen, of een Koreaan of een Pakistaan. Maar het oer-beeld van de blanke Brit, die zich in exotische delen van de wereld begeeft, zal meteen ook een beetje aangetast worden. Ik juich het in ieder geval toe, het kan alleen maar de franchise nog meer laten openbloeien.

4 Comments

 1. Joris

  Ik ben het niet met je eens. In de UK zijn er enorm veel zwarten die er geboren en getogen zijn, velen hebben exact dezelfde klasse en standing verworven als de mondaine blanke Brit die model staat voor James Bond, het icoon van Britse klasse.
  Ik kan zelfs niemand anders bedenken dan Elba om de nieuwe JB te worden. Hij is perfect: kijk naar de serie Luther en je gaat me gelijk geven.
  Mijn droom is nog steeds een bond film met C. Bale als 007 en Nolan achter de camera. Maar dat lijkt met onwaarschijnlijk daar Nolan enkel maar originele werken wil regisseren post-Batman.

  Reply
 2. dave

  Ik heb het ook niet over klasse of mondaine levensstijl, wel over het beeld van de oer-Brit die zich als blanke man in exotische landsdelen begeeft 😉

  Reply
 3. ruben

  belachelijk ! gaat er toch nooit van komen , zie maar naar al die andere franchisen waar er sprake was van een zwarte opvolger (Spiderman, Superman, Batman, …)
  moeten alle films nu plots politiek correcte films worden ? trouwens zit er met Naomie Harris wel een duidelijke zwarte actrice in de franchise die vanaf nu ook in elke James Bond film zal terug komen. Daar tegenover dan nog eens een zwarte Bond zetten zal wel heel raar aanvoelen. Wees creatief en maak dan een eigen spionage-reeks met een zwarte acteur !

  Reply
 4. johan

  Denk dat een zwarte JB niet in het huidige concept past.
  @ruben, er is overigens wel een reboot van de (Ultimate) Spider-Man comic met een zwarte Spider-Man.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *