Stan Lee Media eist 3,9 miljard euro van Disney

En terwijl Disney zowat alles opkoopt wat rendabel lijkt, heeft ze nu ook te maken met groei-problemen. In dit geval duizelingwekkende schadeclaims van auteurs die zich bekocht voelen. Volgens Hollywood Reporter zou Stan Lee Media een slordige 3,9 miljard euro eisen aan The Walt Disney Company. Het bedrijf zegt de rechten te bezitten op een groot aantal bekende stripfiguren, waaronder Spider Man, The Hulk en Iron Man. De claim zou deze week zijn ingediend bij een rechtbank in Colorado.


stan lee,stan lee media,spiderman,marvel,disney

Door de karakters in films te gebruiken maakt Disney volgens Stan Lee Media inbreuk op haar auteursrechten. De stripfiguren zijn ooit ontworpen door de Amerikaan Stan Lee. In 1998 droeg hij zijn rechten over aan Marvel Entertainment, een bedrijf dat in 2009 door Disney is overgenomen. Stan Lee Media stelt echter dat Lee in eigen persoon deze rechten helemaal niet kon overdragen, omdat hij ze daarvoor al had overgedragen aan Stan Lee Media. Zo’n bizarre claim heb ik zelden gehoord.

Maar volgens diverse opiniemakers kan deze zaak toegevoegd worden aan het rijtje waanzinnige copyrightclaims in de Verenigde Staten. Het gebeurt de laatste tijd steeds vaker dat bedrijven die een nieuwe film uitbrengen onder druk worden gezet met claims op auteursrechten van derden. Denk maar aan de rechten van Superman. Maar ook Dreamworks als Warner Bros kregen in 2011 met dergelijke megaclaims te maken. Bij The Hangover ging het zelfs om de auteursrechten op de tatoeage op het hoofd van Mike Tyson. Deze laatste zaak is inmiddels geschikt. Je kunt er dus rijk mee worden. Gelukkig zijn we hier in Europa toch wat gespaard gebleven van deze juridische steekspelletjes.


***Related Posts***
31/10/2012: Disney koopt Lucas Films voor 3.5 miljard euro
13/03/2010: Disney sluit ImageMovers Digital van Robert Zemeckis
02/09/2009: Disney koopt Marvel Entertainment
24/01/2006: Disney koopt Pixar Animation Studios

1 Comment

  1. Nils

    Dus Lee verkoopt de rechten aan Marvel en daarna wordt hij op de vingers getikt omdat hij eerder de rechten had afgestaan aan zijn eigen bedrijf, en nu zou Disney een schadevergoeding moeten betalen. lol 😀

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *