Flight (2012) ***½ Blu-ray review

Regisseur Robert Zemeckis (Back to the Future, Cast Away, Forrest Gump) heeft een nieuwe film uit. Flight (2012) vertelt het verhaal van een heldhaftige-lijnvluchtpiloot, die uiteraard werd vertolkt door Denzel Washington, een acteur die nauwelijks verouderd.

robert zemeckis,flight,denzel washington,john goodman,kelly reilly,don cheadle,bruce greenwood,melissa leo,nadine velazquez,john gatins,real steel,meet dave,norbit,the shaggy dog,fallen,back to the future,cast away,forrest gump

Korte inhoud: Whip Whitaker (Denzel Washington) is een piloot die ternauwernood zijn passagiersvliegtuig veilig aan de grond weet te brengen als de apparatuur het begeeft. Hij wordt als held onthaald, maar na onderzoek blijkt dat hij onder invloed was van drugs en alcohol. Hij gaat door een diep dal, omdat hij vindt dat hij ten onrechte tot held is gebombardeerd. De pilotenvakbond doet ondertussen zijn best om de zaak onder de pet te houden om zo de luchtvaart niet in een kwaad daglicht te stellen.

Ik ben verheugd dat Zemeckis de motion capture animatie achter zich heeft gelaten en opnieuw op de proppen komt met een life action drama. Komt daar nog eens bij dat hij zich heeft vergezeld van één van de meest gerespecteerde mainstream acteurs uit Hollywood. Ook John Goodman is van de partij, die in Fallen (1998) al eens het scherm deelde met Denzel. In de film zien we ook nog Don Cheadle, Kelly Reilly, Bruce Greenwood, Melissa Leo en Nadine Velazquez. Een mooi ensemble voor een pakkend drama.

Het verhaal werd geschreven door John Gatins, maar heeft toch wel veel weg van die Canadese film van twee jaar geleden, Piché: entre ciel et terre (2010), die trouwens geen kat heeft gezien. Gatins heeft 2 jaar geleden het script geschreven van Real Steel (2011), en is ook verantwoordelijk voor de complete rommel als Meet Dave, Norbit, The Shaggy Dog en Big Fat Liar. Ik was dus niet meteen in de wolken over zijn schrijftalent, maar hier heeft hij een sterk scenario op papier gezet met een complex anti-hero personage. Maar laat ik ook meteen duidelijk zijn, dat het charisma van een Denzel Washington heel wat plooien in een script kan gladstrijken.

De film begint met een spectaculaire scène waarin het personage van Washington een vliegtuig op zijn kop zet nadat een motor was uitgevallen, en hiermee ook de levens van alle passagiers redde. Maar nadien komt de film in een compleet andere vibe terecht waar we het spectaculaire vervangen door een karakterstudie van iemand wie te kampen heeft met een alcohol probleem en een organisatie die de schuld van het incident in zijn schoenen wil schuiven. Whip staat er alleen voor en moet de confrontatie met zichzelf aangaan. Zelfs God, wiens kerktoren hij heeft vernielt met zijn vliegtuig, heeft hem aan zijn lot overgelaten. Naar het einde toe is er dan ook een ijzersterke scène waarin hij opgesloten wordt in een hotelkamer en waar we als kijker niet weten of hij sterk genoeg zal zijn om uit de minibar te blijven.

Op 19 juni 2013 komt Flight uit op Blu-ray met een aantal interessante making-off documenten. Zeker een aanrader! Hieronder kunnen jullie alvast genieten van de (iets te lange) trailer.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 20 mei 2013

 


*** Flight trailer ***

2 Comments

  1. mathieu

    Met Denzel zit je altijd goed. Een van de weinige acteurs die zijn projecten goed uitkiest. Ben benieuwd.

    Reply
  2. Kristan

    Ik vond halverwege wel wat langdradig worden, zeker de relatie die hij onderhield met die vrouw kwam voor mij niet echt van de grond. Maar voor de rest vond ik het een super sterke film!

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *