Xinhai Geming: 1911 (2011) ** Blu-ray review

Jacky Chan hoef ik niet meer voor te stellen. Hij staat bekend om zijn lichthumoristische popcorn actiefilms zonder al te veel diepgang of uitwerking. Hij staat garant voor entertainment op een dooie zaterdagavond waar je toch af en toe eens bij kan ontspannen, als het verhaal en de actie net niet te dom wordt. Jacky Chan is het voorbeeld van de Chinees die besmet is door Hollywood.


jackie chan,1911,Winston Chao,The Last Emperor

1911 (2011) is echter een ander soort film dan we van hem gewoon zijn. Jacky speelt hier niet alleen de hoofdrol, maar is ook de regisseur van zijn 100ste film als ik de achterkant van de dvd mag geloven. Het is ook zijn eerste historische epos dat hij tracht te verfilmen.

Of hij daarin geslaagd is, moet u als kijker oordelen. Zelf vind ik zijn poging verdienstelijk, maar het is en blijft Jacky Chan en hij kan niet ontsnappen aan de Hollywoodiaanse invloeden waardoor het allemaal af en toe niet overtuigend werkt en allesbehalve echt spannend of meeslepend wordt. Ik mag het misschien niet vergelijken met de Aziatische regisseurs die magistrale epi verfilmden op de typische ingetogen poëtische Chinese wijze. Het is een Chinese film op de doordeweekse Amerikaanse leest geschoeid. Of is het een Amerikaanse film in het Chinees?

Korte Inhoud: We schrijven 1911. Net als overal ter wereld is het begin van de twintigste eeuw het keerpunt in de toen bestaande staatstructuren. Rusland had zich al ontdaan van de tsaar. De Europese feodale oorlogen waren al enkele decennia achter de rug en de laatste keizers zouden in de eerste wereldoorlog definitief tot een duister verleden horen. Hetzelfde in China, waar de Qin-dynasty het feodale systeem al tweeduizend jaar in stand houdt. Helaas roert de bevolking zich en jonge intellectuelen spiegelen zich aan het Westen om de revolutie aan te wakkeren.

Vooral de overzeese Chinezen spelen hierbij een rol. Het intellectuele brein van de revolutie is Doctor Sun Yat-sen (Winston Chao). Zijn vriend Huang Xing (Jacky Chan) is de militaire leider op het veld.

Stap voor stap schetst Chan de gebeurtenissen die leidden tot het slagen van de revolutie. Zowel het diplomatieke gepalaver en lobbywerk van Sun Yat-sen als de militaire veldslagen van Huang Xing. En meteen hebben we de twee tegenstellingen in de film. Waar Chan eigenlijk een beetje de mist in gaat wat betreft het ensceneren van de oorlog, slaagt hij er wel in om de diplomatieke kant vrij overtuigend te verfilmen. Een stijloefening die we niet van hem gewoon zijn, maar die wonderwel stukken beter in mekaar zit qua shots en scènes dan zijn actiescènes. Het moet gezegd, acteur Winston Chao is dan ook stukken beter dan Chan zelf, die niet echt overtuigt als grote militaire leider en ten prooi valt aan wat pathos.

Het verhaal van The Last Emperor (1987) en dergelijke kennen we al, de anachronistische wereldvreemdheid aan het keizerlijk hof staat in schril contrast met de omgeving waarbinnen de nieuwe revolutionairen zich organiseren. Toch is het voor het eerst dan Chan de Chinese kant de revolutie laat zien vanuit het oogpunt van de eerste revolutionairen.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 01 juni 2012

 


*** 1911 trailer ***

6 Comments

 1. Bjorn

  Een saaie en veel te lange geschiedenis les met houterige personages en bordjes die het verhaal tekstueel moeten uitleggen.

  Reply
 2. Filip

  Het obligate VS-bashen kan het gebrek aan historische kennis niet maskeren. Rusland had zich in 1911 al ontdaan van de tsaar?

  Reply
 3. jeronimo

  heel zeker! in 1911 was ‘m toch al efkes verdwenen dus leert lezen 😉

  Reply
 4. Ron

  Volgens mijn geschiedenisboek is de Russische Tsaar in 1917 afgezet (Russische revolutie) en in 1918 vermoord door de communisten. Tenzij er sprake is van een andere Tsaar?

  Reply
 5. jero

  @ron je hebt gelijk, ik had het over de eerste Russische revolutie in 1905 die wel een eerste democratische hervorming inhield maar de tsaar nog steeds veel macht liet 😉 soit, anyone inhoudelijk comments op de film over de Chinese revolutie? mss dat Jacky een loopje met de fieten heeft gepleegd? niemand? ook mijn excuses aan filip, uitgezonderd wat het obligate Amerika-bashen betreft – did i really do that?

  Reply
 6. Filip

  @jero: Yes, you did. Excuses aanvaard 😉

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *