Iron Man 2 flop kost Jon Favreau de Avengers film

Ik denk dat zowat ieder weldenkend mens het met me eens zal zijn dat Iron Man 2 (2010) een gemiste kans was op een geslaagde sequel, zeker in het licht van het “ijzer”sterke The Avengers (2012). Zelfs regisseur Jon Favreau stak niet weg dat hij had gefaald, maar was de eerste die de vinger wees naar Marvel die de verkeerde beslissingen had opgelegd. And little did he know dat het falen van de Iron Man sequel, hem de job van The Avengers heeft gekost.

De collega’s van Cinemablend schreven het volgende: “Marvel wasn’t willing to pay that kind of money again when it came time for The Avengers, and so even though Favs wanted to direct their superhero team-up movie, they didn’t want him. Instead Marvel has made it a point to seek out cheaper talent to direct all of their subsequent movies.”

En dit moet een pijnlijke zaak geweest zijn voor Favreau die (1) met eigen ogen kon ervaren wat voor een succes de Avengers adaptatie uiteindelijk was (2) hij eigenlijk zo goed als de job was beloofd door Marvel en (3) had ingestemd om in Iron Man 2 heel veel verwijzingen te maken naar de komende Avengers film (S.H.I.E.L.D. verhaallijn) dat de kwaliteit van het hoofdverhaal werd aangetast. De relatie tussen Favreau en Marvel was dus allesbehalve een bloeiende relatie. En wanneer Iron Man 3 (2013) er dan zat aan te komen werd een andere (lees: goedkopere…?) regisseur ingeschakeld, met name Shane Black. Favreau zelf zou toch te zien zijn als acteur, … of veredelde figurantenrol (het is maar hoe je het bekijkt).

Favreau en Robert Downey Jr. kunnen het best met elkaar vinden en vinden beiden dat Marvel alle verantwoordelijkheid moet dragen voor het falen van de sequel, maar Downey kan Iron Man 3 niet weigeren, gezien hij voor de derde film onder contract staat. Maar insiders denken toch dat hij na deze 3de film er de brui zal aan geven en we hem niet meer zullen terugzien als Tony Stark.

Jon Favreau zelf heeft nadien ook nog eens een slechte beurt gemaakt met Cowboys & Aliens (2011) die nauwelijks uit de kosten is geraakt en die de grond werd ingeboord door pers en publiek. Ondertussen is de man gedegradeerd om een paar tv-film te maken. Voor de rest blijft zijn agenda nog steeds open.

3 Comments

 1. ruben

  Ik vond ook dat Iron Man 2 de bal compleet mis sloeg, om nog maar te zwijgen over Cowboys & Aliens. Ben dus wel tevreden dat Joss Whedon The Avengers heeft geregisseerd.

  Reply
 2. yves

  heb nergens gelezen dat favreau als eerste the avengers zou maken. downey jr ligt trouwens vast voor 7 tot 9 films als iron man net zoals jackson voor nick fury. hij zal zeker niet zo stom zijn om daarvan te zien gewoon omdat hij vriend is met favreau. whedon is een veel betere regisseur trouwens dan favreau die alleen elf heeft gemaakt voor iron man. whedon kent iedreen van firefly en buffy. in dit artikel staan er wel wat fouten

  Reply
 3. dave

  @yves: ik heb twee bronnen die de gegevens bevestigen, dus het zou me verbazen mochten er fouten in de tekst zitten.
  Wat betreft het contract van Robert Downey Jr. gaat het niet over 7 tot 9 films, maar wel 4 films. Na Iron Man 3 is het gedaan met de verplichtingen en dan moet Marvel opnieuw negotiëren of een andere acteur vinden voor Tony Stark.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *