Killer Joe lijkt veelbelovende thriller te worden

Regisseur William Friedkin (The French Connection, The Exorcist, Rules of Engagement, The Hunted, Bug) blijft nog steeds films maken, en maar goed ook, want geregeld maakt hij indruk met knappe thrillers. De low-budget film Killer Joe (2011) (10 miljoen dollar) is hier nog een voorbeeldje van, naar een scenario van Pulitzer Prize winnaar Tracy Letts (Bug) .

killer joe,william friedkin,Tracy Letts,Emile Hirsch,Thomas Haden Church,Matthew McConaughey,Juno Temple

Korte inhoud: Wanneer de moeder van de 22-jarige drugsdealer Chris (Emile Hirsch) hem zijn voorraad drugs ontneemt moet hij snel met $6000 voor de dag komen of het met de dood bekopen. Wanhopig als hij is gaat hij naar het woonwagenkamp waar zijn vader Ansel (Thomas Haden Church) woont om een plan voor te leggen. De moeder van Chris, die door iedereen gehaat wordt, heeft een levensverzekering die zijn schuldenlast kan oplossen en ze allemaal rijk kan maken. Het enige probleem is dat zijn moeder nog steeds springlevend is. De slechtgemanierde huurmoordenaar “Killer” Joe Cooper (Matthew McConaughey) moet de klus zien te klaren, tenminste als ze hem vooraf betalen. Wanneer ze dit niet kunnen wil Joe weer opstappen. Maar dan valt zijn oog op Chris’ onschuldige jonge zusje Dottie (Juno Temple). Joe doet Chris een aanbod waarbij hij Dottie als seksueel onderpand zal houden totdat hij het geld verzameld heeft en zijn honorarium wordt betaald. Met tegenzin besluit Chris zijn schuld boven het welzijn van zijn zus te stellen en stemt in met het aanbod.

En zoals we van de regisseur gewend zijn, is de film niet bestemd voor de allerjongsten, dat getuigt in ieder geval de NC-17 rating. Daarnaast loopt ook de distributie wat stroef. Killer Joe is op het filmfestival van Venetië vertoond geweest op 8 september 2011 en het zal precies één jaar duren alvorens de thriller in onze zalen belandt. Achteraf zullen we weer zitten klagen dat de film illegaal gedownload wordt. Hallo? Toch raad ik jullie allen aan nog even te wachten en Killer Joe te ontdekken op de plaats waar deze thuishoort, met name de bioscoop.

Matthew McConaughey is een acteur die zijn fysiek vaak gebruikt als troef, maar op acteervlak bleef is hij geen Robert De Niro. Toch heb ik de indruk dat deze rol wel eens zijn meest uitdagende is uit zijn gehele carrière. En ik ben er zeker van dat de man over voldoende acteertalent bezit om deze film te dragen. Laten we hopen voor hem dat hij in de toekomst ver weg blijft van romcoms en zijn shirt aan houdt.


*** Killer Joe trailer ***

2 Comments

 1. Douglas

  Wat is het verschil eigenlijk tussen een R-rating en een NC17 rating? Is dat dan erger of zo. Trailer ziet er anders niet heftig uit.

  Reply
 2. Julie

  NC-17 is erger dan R-rating. Het is te zeggen dat bij een R-rating kinderen jonger dan 17 jaar begeleid moeten worden, en dat bij een NC-17 ze in geen geval binnen mogen.
  G – General Audiences, Take your kids
  All ages admitted
  PG – Parental Guidance Suggested, Know your kids
  Some material may not be suitable for children
  PG-13 – Parents Strongly Cautioned, See it with your kids
  Some material may be inappropriate for children under 13.
  R – Restricted, Think before taking your kids
  Under 17 requires an accompanying parent or adult guardian.
  NC-17 – No One 17 and Under Admitted, Hire a sitter

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *