George Orwells 1984 remake in de maak

1984,george orwell,Shepard Fairey,Nineteen Eighty-Four,Brazil,V for Vendetta,John Hurt,Richard Burton
Er komt nog maar eens een verfilming van 1984 (2012), de klassieker van George Orwell, die hij schreef in 1948. Het zijn een tweetal Amerikaanse productiemaatschappijen die deze remake in goede banen willen leiden. Dat stond te lezen in het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Blijkbaar zou de straatkunstenaar Shepard Fairey, die onder meer de verkiezingsposter Hope van de toenmalige Amerikaanse presidentskandidaat Barack Obama ontwierp, van plan zijn de remake te produceren. Er wordt echter nog gezocht naar bekwame scenaristen.

Het boek is een visie op de westerse wereld anno 1984, waarin de enkeling ten onder gaat in een volkomen kansloze strijd tegen een totalitair bewind. Het is een waarschuwing tegen totalitaire regimes, zoals nazi-Duitsland, dat net verslagen was, en Stalins Sovjet-Unie. Propaganda, bewaking en zelfs overheidscontrole over gedachten zijn aan de orde van de dag, wat weer tot massale paranoia leidt. Kenmerkende uitspraken in het boek zijn: “Oorlog is vrede”, “Vrijheid is slavernij” en “Onwetendheid is kracht” Maar de meest bekende uitspraak is toch wel: “Big Brother is Watching You”. Het in 1949 gepubliceerde boek werd al meermalen verfilmd, en tot tv-serie gemaakt. De meest recente versie is die uit Nineteen Eighty-Four (1984) met onder anderen John Hurt en Richard Burton in de hoofdrollen.

Dat het boek met de jaren al wat van zijn pluimen heeft verloren, valt niet te ontkennen. Er zijn ondertussen ook al heel wat films geweest met een vrije interpretatie van het werk van Orwell, zoals Brazil (1985) en V for Vendetta (2005). Ben benieuwd hoe ze de film zullen aanpakken, rekening houdend met een hedendaags publiek.

5 Comments

 1. Bram

  Ooit het boek gelezen, maar nog niet de film gezien. Kan werken als ze alles in een virtuele wereld plaatsen, een beetje zoals V for Vendetta, maar dan beter uitgewerkt.

  Reply
 2. The Dude

  Hi dave. Weer ff geleden maar wou toch nog ff laten weten dat ik hier meer dan wekelijks kom. Bedankt voor je reviews! Je wedstrijden vind ik wel net wat te moeilijk. Maar allee het is u vergeven.

  Reply
 3. dave

  @The Dude: dankewel 😀 Probleem is tijdsgebrek. Als de quiz te simpel is, dan krijg ik honderden correcte antwoorden en mag ik 4 uur uittrekken om alle mails te lezen en de schiftingsantwoorden te rangschikken. Volgende wedstrijd wordt de Mission Impossible Ghost Protocol wedstrijd. Ik zal er een gemakkelijke tussen steken :p

  Reply
 4. PM

  Het boek is nog even sterk als toen het verscheen. Op sommige gebieden is het zelfs nog sterker. Frappant is dat Orwells beschrijving van de behandeling van Afrika helemaal overeen lijkt te komen met hoe de toestand nu is.
  Overigens gaat het boek niet over het beschrijven van de toekomst. Het gaat wel over hoe een totalitaire staat zijn onderdanen onder de knoet kan houden, en over hoe moeilijk het is om je daar als individu tegen te verzetten.

  Reply
 5. feng chsang

  Tel Snowden eens op bij de machtbehagende media (krant, radio, televisie) en het zal duidelijk worden dat Orwell’s 1984 niets meer heeft waarover je vrijblijvend kunt babbelen, maar dat het systeem dat hij beschrijft ons allemaal bij de strot heeft en tot slaven van de 1% maakt.
  De revolutie is begonnen: Occupy!

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *