Joke Schauvliege is trots op Matthias ‘Schoenmakers’

Als er moet bespaard worden, dan zijn vele parlementsleden er als de kippen bij om het budget van Cultuur te beknotten. Maar dat België nu terug op de wereldkaart is gezet dankzij de Oscar-nominatie van Rundskop (2010), daar staat men te weinig bij stil. De film van Michaël R. Roskam kreeg een subsidie van het Vlaams Audioviseel Fonds van 500’000 euro (gemiddelde speelfilm krijgt maximum 650’000 euro), die al ruim werd terugverdiend door zijn bioscoopbezoeken en dat is nog maar het begin. De naam van Roskam gaat over de tongen in Hollywood, net als de acteerprestatie van Matthias Schoenarts. Buitenlandse investeerders zullen meer vertrouwen hebben op hun middelen in te zetten in Belgische producties, en dat komt iedereen uit de sector ten goede.

En films zetten niet alleen het thuisland op de wereldkaart, ze zorgen ook voor ontspanning, en creëren nog eens veel werkgelegenheid. Dat je met subsidies zorgvuldig moet opschieten, is een evidentie die geldt bij alle departementen. Maar wanneer je cultuur ziet als een reservepost waar je gemakkelijk van kan knabbelen, dan ben je verkeerd bezig. Zonder toekomstvisie en een duidelijk omschreven kader die voldoende zuurstof kan bieden aan de diverse producties, zal de filmindustrie in mekaar stuiken

En dan worden de postjes uitgedeeld en merk je dat er een dame op Cultuur wordt gezet die niet verkozen werd en NUL kennis heeft van de culturele sector. Wanneer ze wordt ondervraagd over haar culturele bagage besef je dat ze al evenveel van cultuur heeft gegeten als een boerenpaard van moraalfilosofie. Ik betwijfel niet dat ze veel capaciteiten heeft, maar vandaag was het er toch weer over. Tijdens het radioprogramma De Ochtend kreeg ze uiteraard de vraag wat ze vond van de Oscarnominatie (iets waar ze ons nu al 2 maanden mee om de oren slaan). En toen werd meteen weer duidelijk dat de minister eigenlijk geen bal afweet van de Vlaamse cinema. Zonder verpinken verhaspelde ze de naam van onze hoofdrolspeler in Matthias ‘Schoenmakers’ (luister hier naar het audiofragment). Fouten maken is menselijk, maar teveel fouten maken wijst bij sommigen toch iets teveel op onkunde.

En de reacties bleven ook niet uit. Radiomaker Peter Van de Veire (MNM) twitterde het volgende: “Matthias Schoenmakers is een voorbeeld voor de Belgische cinema… Ik zou niet graag minister van Cultuur zijn … #fail” Walter Pauli van weekblad Knack deed er zelfs nog een schepje bovenop. “natuurlijk overkomt het ‘net weer haar’. Niet geschikt voor cultuur. Of het ministerschap als summum van de politieke benoeming. De Morgen-collega Bart Eeckhout voegde daaraan toe: “Mededeling van de vl min van cultuur: Schoenmaekers blijf bij uw leest #deochtend #manmanman” Waarop Pauli reageerde: @barteeckhout “Het is het huilen voorbij. Als er iéts was waarvoor ze gvd wist dat ze zou gebeld worden, toch wel een reactie op de oscars?” Eeckhout weer: @walterpauli “ik voel zelf ook enig mededogen. T is niet leuk meer om met haar te lachen.”

joke schauvliege,matthias schoenaerts

2 Comments

  1. Brecht

    Je vraagt je soms af of zij eigenlijk wel weet waarvoor ze die 50’000 euro heeft gegeven vor de campagne van Rundskop in Hollywood. Ik denk dat het cultureel niveau van Schauvliege ergens ligt bij het niveau van het Eurosongfestival.

    Reply
  2. karel

    Ben blij dat Matthias Schoenmakers er toch gelukkig mee is 🙂

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.