Monty Python komt terug met Absolutely Anything

Je houdt het niet voor mogelijk maar verschillende leden van Monty Python slaan de handen weer bijeen voor een nieuwe film. Dat heeft Terry Jones, één van de leden van de legendarische Britse groep komieken, bekend gemaakt. De film krijgt de titel Absolutely Anything (2012) en wordt naar verluidt een soort science-fiction film die geregisseerd zal worden door Jones (en misschien ook door Terry Gilliam, gezien hij ondertussen de meeste ervaring heeft achter de camera). In ieder geval zullen de mede-Pythons John Cleese, Michael Palin en Terry Gilliam de hoofdrollen voor hun rekening nemen. Het wordt geen ‘echte’ Monty Python-film, maar heeft “wel dat gevoel”, aldus Jones.

De film, over een man die na contact met aliens werkelijk alles kan, wordt een mix van live-action en animaties van Gilliam. Ook de Amerikaanse komiek en acteur Robin Williams verleent zijn komisch talent aan het vermaarde gezelschap. De producenten hopen ook nog Eric Idle te kunnen strikken. Graham Chapman stierf spijtig genoeg zo’n 23 jaar geleden op 48-jarige leeftijd aan de gevolgen van complicaties bij een hartaanval.


Absolutely Anything,Monty Python,John Cleese,Michael Palin,Terry Gilliam,Terry Jones,Robin Williams,eric idle,graham chapman,Monty Pythons Life of Brian,Monty Python and the Holy GrailAbsolutely Anything,Monty Python,John Cleese,Michael Palin,Terry Gilliam,Terry Jones,Robin Williams,eric idle,graham chapman,Monty Pythons Life of Brian,Monty Python and the Holy GrailAbsolutely Anything,Monty Python,John Cleese,Michael Palin,Terry Gilliam,Terry Jones,Robin Williams,eric idle,graham chapman,Monty Pythons Life of Brian,Monty Python and the Holy Grail
Absolutely Anything,Monty Python,John Cleese,Michael Palin,Terry Gilliam,Terry Jones,Robin Williams,eric idle,graham chapman,Monty Pythons Life of Brian,Monty Python and the Holy GrailAbsolutely Anything,Monty Python,John Cleese,Michael Palin,Terry Gilliam,Terry Jones,Robin Williams,eric idle,graham chapman,Monty Pythons Life of Brian,Monty Python and the Holy Grail
Monty Python © Courtesy of British Broadcasting Corporation

Michael Palin en Terry Jones ontmoetten elkaar op Oxford terwijl John Cleese, Graham Chapman en Eric Idle elkaar leerden kennen op Cambridge. Ook al hebben we in jaren niet veel meer van hen gehoord, de groep staat bekend om het succesvol doorbreken van de toen conventionele komedieregels. De regels van komedie in 1969 kwamen op de Pythons over als zoutloze banaliteit. Zij waren van plan verscheidene regels overboord te gooien, zoals de verplichting om bij elke sketch een ‘pointe’ te hebben. De Pythons vonden dat men vaak een prachtige sketch zag maar dat die soms geforceerd werd om naar een clou toe te werken.

De verschillende sketches werden dikwijls aan elkaar gekoppeld via de associatieve animaties van Terry Gilliam. Een andere techniek was de verschillende sketches door elkaar te laten lopen. Ze brachten absurditeit in hun shows door bijvoorbeeld de aftiteling halfweg al te laten lopen, en door te spreken in de camera. Dikwijls speelden ze zelf de vrouwenrollen, wat voor een extra komisch effect zorgde. In de speelfilm Monty Python’s Life of Brian (1979) speelden ze zelfs vrouwen die op hun beurt weer voor man speelden in een sketch over een steniging waar volgens de wet geen vrouwen bij mogen zijn. Maar de meest bekende film van de groep is zonder twijfel Monty Python and the Holy Grail (1974).


*** Monty Python and the Holy Grail fragment ***

4 Comments

 1. Gregg

  Leuk om te horen, enkel de naam van Robin Williams is er teveel aan. Hopelijk maken ze zichzelf niet al te belachelijk.

  Reply
 2. nic

  Het niveau van vroeger kunnen ze nooit meer evenaren.
  Dit ruikt naar een laatste kans om hun pensioenskas te vullen, een fenomeen dat de laatste jaren vooral gangbaar in de muzieksector.

  Reply
 3. Nick

  Ik vond Monty Python altijd al goed. Ik hoop dat deze film ook zo goed word.
  Al zijn er wel hoge verwachtingen.

  Reply
 4. julie

  Life of Brian vind ik zelf nog steeds de beste film. Een sterk staaltje Britse humor. De typetjes werden gewoon schitterend neergezet. Acteurs zijn ondertussen al een stukje ouder dus vrees ik dat het iets minder pittig zal worden.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *