Keira Knightley krijgt op haar billen in A Dangerous Method

Er bestaat bij mijn weten geen geslaagde film over Sigmund Freud. Wanneer David Cronenberg zich dan aan deze psycholoog waagt, dan kan ik met gemak zeggen dat we hier met de ‘eerste belangrijke Freud film’ te maken hebben. In A Dangerous Method (2011) zien we zelfs niet alleen Freud aan het werk, maar ook zijn collega Jung. Dit is tevens de eerste film van Cronenberg na 4 jaar platte rust. Zijn laatste prent was Eastern Promises (2007), ook al met Viggo Mortensen en Vincent Cassel.

keira knightley,a dangerous method,david cronenberg,vincent cassel,michael fassbender,viggo mortensen,sigmund freud,Sarah Gadon

Korte inhoud: De Eerste Wereldoorlog staat op het punt uit te breken. Psychiater Carl Jung (Michael Fassbender), zijn mentor Sigmund Freud (Viggo Mortensen) en Sabina Spielrein (Keira Knightley) bevinden zich in een gespannen driehoeksverhouding. Patiënt Otto Gross (Vincent Cassel), die behandeld wordt voor zijn immorele seksuele gedrag, brengt de spanningen tot een kookpunt. Dit alles met grote gevolgen voor de moderne manier van denken van de mens.

De titel van de film verwijst naar de methode van psychoanalyse die Jung naar aanleiding van een boek van Sigmund Freud op Sabina Spielrein uitprobeert. Jung laat zijn patiënte haar dromen vertellen om zo haar geestestoestand te doorgronden. Een gevaarlijk methode, want zo komt de dokter heel wat te weten over zijn patiënte en krimpt zo de professionele afstand tussen beiden. Jung was in die tijd getrouwd met Emma (Sarah Gadon), wat alles nog meer ingewikkeld maakte.

De trailer ziet er wel boeiend uit. Het lijkt verre van een saaie biopic. Het verhaal is ook niet beperkt tot Freud, maar concentreert zich op de driehoeksverhouding. De film onthult hiermee tevens een paar ongekende feiten over die heilige drievuldigheid. Cronenberg is in ieder geval heel nauwkeurig te werk gegaan en zich gebaseerd op verschillende studies van de psycholoog. Ook de opnames zijn gemaakt in Freuds woning en in het ziekenhuis Burghölzli. A Dangerous Method is ondertussen met veel lof ontvangen in de States, en dan met name door de critici. Enkel de massa bleef weg. Het is blijkbaar een film voor de happy few. De critici prijzen voornamelijk de uitstekende vertolkingen. Toch is het duidelijk dat dit niet de meest verrassende prent is uit de carrière van Cronenberg.


keira knightley,a dangerous method,david cronenberg,vincent cassel,michael fassbender,viggo mortensen,sigmund freud,Sarah Gadonkeira knightley,a dangerous method,david cronenberg,vincent cassel,michael fassbender,viggo mortensen,sigmund freud,Sarah Gadonkeira knightley,a dangerous method,david cronenberg,vincent cassel,michael fassbender,viggo mortensen,sigmund freud,Sarah Gadon
keira knightley,a dangerous method,david cronenberg,vincent cassel,michael fassbender,viggo mortensen,sigmund freud,Sarah Gadonkeira knightley,a dangerous method,david cronenberg,vincent cassel,michael fassbender,viggo mortensen,sigmund freud,Sarah Gadonkeira knightley,a dangerous method,david cronenberg,vincent cassel,michael fassbender,viggo mortensen,sigmund freud,Sarah Gadon

Het meest indrukwekkend is waarschijnlijk de vertolking van Keira Knightley, in de rol van een seksueel geobsedeerde psychiatrische patiënte die regelmatig een spanking krijgt van Michael Fassbender’s personage en ook volledig topless gaat. Bij aanvang van elke seksueel-getinte scène bekende Keira dat ze een scheut wodka achterover sloeg. Om die psychose geloofwaardig op het scherm te brengen, haalde Knightley naar eigen zeggen inspiratie uit de schilderijen van Francis Bacon. In een vorige rol op de planken speelde de actrice ook al de pannen van het dak in The Children’s Hour (2007), waarin twee vrouwen in de jaren dertig beschuldigd worden van een lesbische affaire. Geen brave rolletjes meer voor Keira, zoveel is duidelijk.


*** A Dangerous Method trailer ***

3 Comments

 1. ruben

  Ik vond het best een goeie film, vind de onderwerp zelf zeer boeiend, maar het script kon veel beter zijn uitgewerkt, vooral de relatie tussen Fassbender en Knightley is soms wat vervelend, en dat is nu net het centrale gegeven in de film.

  Reply
 2. Snuff

  Die film is een zware teleurstelling , en dat komende van Cronenberg. Had misschien beter nog wat langer op zijn “platte rust” gebleven.

  Reply
 3. John

  Wellicht geen film over Sigmund Freud zelf, maar hij komt wel uitgebreid aan bod in de prent When Nietzsche Wept:
  http://www.imdb.com/title/tt0760188/
  Mooie film wel, al is het boek van Irving D. Yalom beter.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *