The Devil Inside nu al slechtste film van 2012

Je moet al met stevig materiaal uitpakken wil je enigszins nog een originele horrorprent maken rond exorcisme. Het is allemaal begonnen met The Exorcist (1973) van William Friedkin, en sindsdien duiken er geregeld gelijkaardige projecten op; zoals Exorcist: The Beginning (2004), The Exorcism of Emily Rose (2005), Constantine (2005), [Rec]² (2009) en onlangs nog The Rite (2011). En nu is er The Devil Inside (2012) van William Brent Bell.

The Devil Inside,William Brent Bell,Suzan Crowley,Simon Quarterman,Evan Helmuth,horror,found footage,the exorcism of emily rose,the exorcist,paramount,The Human Centipede,the blair witch project,cloverfield,stay alive,Fernanda Andrade,the rite

Korte inhoud: Op 30 oktober, 1989, heeft Maria Rossi (Suzan Crowley) een drievoudige moord gepleegd tijdens een duivelsuitdrijving die op haard werd uitgevoerd. De katholieke kerk raakte betrokken, en ze is sindsdien opgesloten in een katholiek psychiatrisch ziekenhuis in Rome. In 2009, twintig jaar later, probeert haar dochter Isabella (Fernanda Andrade) en een filmploeg om een priesters/wetenschappers (Simon Quarterman and Evan Helmuth) te vinden die Maria kan helpen. Isabella begint zich tevens af te vragen of deze duivelse trek niet in de familie loopt, omdat ze zelf vreest op een dag bezeten te worden door de duivel. De toestand van Maria is in ieder geval uniek in de geschiedenis van het christendom. Een reeks van ongeautoriseerde duiveluitdrijvingen volgen, waarin alles vreselijk mis gaat. Het enige bewijsstuk zijn de beelden die de filmploeg heeft kunnen maken.

Het is dus nog maar eens een found footage film (een film gebaseerd op gefilmd materiaal die men ergens vindt -> cf. Blair Witch, Cloverfield,…), maar de trailer jaagt ons toch wel de stuipen op het lijf. Maar dat is de trailer. Als we de eerste reviews mogen geloven zou dit de grote kanshebber zijn voor worst movie of 2012, en het jaar is nog maar net begonnen. De film haalt met moeite 8% op RT en de commentaren zijn niet mals. De grootste kritiek is dat de film nauwelijks een verhaal heeft. De film duurt ook maar 87 minuten (waarvan 7 minuten end-credits) en dat ligt toch wel een stuk onder de gemiddelde duurtijd van een film. Het tweede punt van kritiek is de afschuwelijk slechte regie alsof het gemaakt werd door een amateur-cineast, maar dat had Paramount al kunnen weten na het zien van Stay Alive (2006). En uiteindelijk is het grootste verwijt dat de film gewoon ‘dom’ is. In de trailer lezen we dat de Katholieke Kerk afstand heeft genomen van deze prent; zo te zien is de boodschap dat we dat beter allemaal doen.

Paramount had blijkbaar al een tijdje in de mot dat hun film de ballen waard was, gezien ze uitzonderlijk de film niet hebben laten zien aan de journalisten, en zoiets wekt altijd wel wat wrevel op. Ze dachten toch voldoende mensen te kunnen misleiden met een agressieve media-campagne, en het werkt, want er wordt over de The Devil Inside gepraat. En er hiervoor altijd wel een publiek te vinden (cf. fans van The Human Centipede 1 & 2, Saw 2-3-4-5-6-7,…) wiens smaakpapillen geheel zijn versleten door jarenlange blootstelling aan troep. En het enige schrikwekkende aan dit project, is dat ze er wel eens een sequel van kunnen maken. Het productiebudget (1 miljoen dollar) is zo laag dat deze film sowieso winst zal maken. Valt nog af te wachten of hij even succesvol zal worden als Paranormal Activity (2007) (budget: 15’000 dollar – box-office: 193 miljoen wereldwijd). De film komt bij ons uit op 1 februari 2012, jullie zijn bij deze gewaarschuwd.


*** The Devil Inside trailer ***

8 Comments

 1. Aless

  De trailer ziet er toch wel creepy uit.

  Reply
 2. Gilles

  Ik bekijk nog maar zelden trailers. Ofwel verklappen ze de plot, ofwel laten ze uitschijnen dat de film beter is dan dat hij in werkelijkheid is.

  Reply
 3. gellimo

  maar hij haalt wel een record bedrag binnen aan the box office van 34 miljoen voor de maand januari

  Reply
 4. mark

  Nog maar eens het bewijs dat een box-office resultaat geen weerspiegeling is van de kwaliteit van een film.

  Reply
 5. paolo

  ik wil deze film wel eens zien, lijkt wel spannnend hoor.
  hihi zal toch wel eng zijn he

  Reply
 6. David

  De eerste 45 minuten zijn oersaai en voelt behoorlijk amateuristisch en fake aan. De camerastijl werkt ook behoorlijk op de zenuwen en de acteurs kunnen op geen moment overtuigen, wat misschien nog het ergste is aan The Devil Inside. Maar in het laatste halfuur herpakken ze zich en komen we terecht in creepy duiveluitdrijvingen, …waarvoor we betaald hebben. Maar los van het einde blijft het wel allemaal ondermaats, en is het zowat van het niveau van Paranormal Activity crap.

  Reply
 7. Basz

  Ik heb eerst de film gekeken en nu pas het zure commentaar in de recensies..
  Ik vond het een zeer boeiende en spannende film en was, door de manier van filmen en opbouw van het verhaal, lang van mening dat het tegen de realiteit aanlag.
  En dat is nou juist hetgeen dat ik zoek, omdat ik niet in excorsisme geloof verder.
  Mijn cijfer daarom: een dikke 8

  Reply
 8. Paul

  Heb deze onlangs nog gezien en vond het maar een schijtfilm die allesbehalve vernieuwend is en behoorlijk op zenuwen werkt.
  my two cent

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *