Imposante Prometheus trailer #2

Ridley Scott keert met Prometheus (2012) terug naar het sci-fi genre dat van hem één van de grootste levende cineasten op aarde heeft gemaakt. Dit na maar liefst 30 jaar (!) afwezigheid.

ridley scott,alien,prometheus,hr giger,blade runner,science-fiction,20th century fox,Damon Lindelof,cowboys and alien,Noomi Rapace,The Girl with the Dragon Tattoo,Charlize Theron,Michael Fassbender,Patrick Wilson,Guy Pearce,Idris Elba

Zijn laatste SF film was namelijk het adembenemende Blade Runner (1982). Samen met Alien (1979) zijn dat meesterwerken die mijlpalen waren in de filmgeschiedenis. De man heeft een gave voor dit soort futuristische projecten, zoveel is duidelijk. Vandaar ook dat Prometheus een enorme hype heeft veroorzaakt. Het is de meest geanticipeerde SF film sinds zijn eigen Blade Runner, die sinds zijn release nooit werd overtroffen qua niveau.
De teaser voorspelt alvast veel goeds: Het is één van de meest doeltreffende en angstaanjagende trailers sinds Alien (1979), wat trouwens de meest impactvolle trailer aller tijden is. De promo alleen zorgde voor een ongeziene fascinatie en eivolle zalen na de release.

Prometheus brengt een mooie hommage aan deze klassieker door te kiezen voor dezelfde opbouw, scherpe klanken & intrigerende beelden die weinig weggeven en veel overlaten aan de fantasie. De sfeer is zeer beangstigend, de effecten en vooral de sets zien er werkelijk fantastisch uit. Graag vermeld ik dat H.R. Giger, de geestelijke vader acht het Alien design, ook hier de creatieve leiding kreeg om zijn stempel te drukken op de uitstraling van de film.

Ridley Scott heeft trouwens voor danig wat verwarring gezorgd sinds de aankondiging van zijn nieuw geesteskind. Eerst kreeg Ridley de opdracht om voor 20th Century Fox twee prequels te maken op zijn originele Alien. Dit zag de man echter, terecht, niet zitten. Hij wilde de mythologie achter zijn meesterwerk in tact houden en niet teren op gemaakte successen.

Toch zou hij koste wat het kost terug naar zijn roots terugkeren en een nieuwe sci-fi franchise op poten zetten. Anno 2012 is het echter niet al te makkelijk (en zeker na jaren van middelmatige films/opbrengsten door Scott) om een groot budget los te krijgen bij een op cijfers beluste studio als Fox. Hij kwam gelukkig tot een consensus met de studiohoofden: Géén prequel, noch sequel maar wel een stand-alone film die zich afspeelt in het zelfde universum als Alien. Bepaalde accenten en links naar Alien werden in het scenario verweven, maar het script bevat een origineel verhaal dat op zichzelf kan staan. Om dit te realiseren werd scenarist Damon Lindelof binnengehaald. Een zeer slimme zet van Scott, want de man kan een stukje schrijven. In Lost zagen we vlagen van genialiteit in de door hem geschreven afleveringen. Enig minpuntje, hij schreef ook mee aan het script van Cowboys & Aliens (2011), maar – in zijn verdediging – hij schreef dit met 7 andere scenaristen.


ridley scott,alien,prometheus,hr giger,blade runner,science-fiction,20th century fox,Damon Lindelof,cowboys and alien,Noomi Rapace,The Girl with the Dragon Tattoo,Charlize Theron,Michael Fassbender,Patrick Wilson,Guy Pearce,Idris Elba

Over wat gaat de film dan wel? Het weinige wat er geweten is, is dat de film handelt over een team wetenschappers die naar een verre planeet reizen, om er aanwijzingen te vinden over de origine van de mensheid op aarde. De cast omvat Noomi Rapace, bekend uit de originele Zweedse The Girl with the Dragon Tattoo (2011), Charlize Theron, Michael Fassbender (Shame, Centurion), Patrick Wilson (Hard Candy, Watchmen), Guy Pearce (Memento, L.A. Confidential) en Idris Elba (Thor, The Wire).

Een indrukwekkende cast in een indrukwekkend project. Deze film bulkt van het potentieel en is hopelijk op weg om een nieuwe mijlpaal te worden in de filmgeschiedenis. Ik ben daar alvast rotsvast van overtuigd. Deze trailer blies me gewoon van mijn stoel. Ik kan niet wachten tot hij in België op 30 mei 2012 in de zalen draait.

Update 23/02/2012: Alle nieuwe trailers tegenwoordig hebben heel veel weg van de Inception trailer, met de bombastisch dreunende beats die flarden laat zien van imposante decors en actie-sequenties, en dus ook deze nieuwe trailer. Geen alien te bespeuren, maar wel alles wat er op wijst dat ze daar zijn geweest … en daar misschien nog steeds vertoeven. De trailer van deze alien film hebben ze zeker niet gestolen, het beloofd een helse rit te worden op een godvergeten planeet in buitenaards gezelschap.


*** Prometheus trailer #2 ***

10 Comments

 1. yves

  ben totaal niet overtuigd. vind dat er te weinig promo rond is en denk dat scott wat op zijn retour is. vond blade runner een rare film en alien vind ik nu niet meer goed (vroeger was die beter). de film heeft de tand des tijds niet goed doorstaan .

  Reply
 2. Simon

  Ik ben het niet met je eens Yves. Alien heeft in mijn ogen de tand des tijds perfect doorstaan. De manier waarop Scott indertijd deze film heeft gemaakt is verbluffend. Op horrorvlak kan men tegenwoordig hieraan een puntje zuigen.
  Prometheus ziet er dan ook back to basics uit, kan het alleen maar op geklap onthalen.
  Het is erg tegenwoordig dat als er geen 3-D meer in de titel staat de mensen al een beetje terughoudend worden.

  Reply
 3. nic

  3-D? Alstublief niet. Heb al te veel films in cinema gezien met zo’n zware bril op je neus, toeslag van 2 euro en 3D animatie die op niks trok. Heb ooit “Clash of the Titans” gezien: 10 min scènes in film + de aftiteling was in 3D. Verschrikkelijk.
  De kwaliteit van Ridley Scott’s films is idd niet in stijgende lijn doorheen de tijd maar ik geloof wel dat dit een goeie film kan zijn. Een goed scenario is al de helft van de film en dat zit hier wel snor geloof ik. Hou wel van zo’n verhalen. Heb onlangs “Sunshine” gezien, ook zo’n fantastisch SF scenario. En “Alien” was de MAX!

  Reply
 4. yves

  @ simon ik vind alien geen horror eerder thriller en eigenlijk gebeurt er niet veel in alien. ik ben ook totaal tegen 3d vooral omdat ge soms geen keuze hebt. ik had veel liever gezien dat prometheus totaal los stond van alien want nu verwachten de mensen te veel van deze film en dat is niet goed want buiten drie films van scott is al de rest zeker niet heel goed te noemen.

  Reply
 5. Shifty aka ufo

  “In Space… something can hear you scream”
  Klinkt wel corny,
  De originele “In Space nobody can hear you scream” is wel één van de beste taglines ooit.
  omdat het gewoon klopte. (ruimte= geen lucht, dus geluid draagt niet…)
  De mensen gaan te veel “alien” verwachten en ’t zal uiteindelijk (naar ’t schijnt )meer
  de Ancient Astronaut Theory gaan (=De Goden waren Aliens)
  Wat voor mij ook dik ok is.
  Als ’t scenario goed is en Ridley Scot maakt ‘m: Buckle up!!!!!

  Reply
 6. Shifty AKA UFo

  “In Space… something can hear you scream”
  Klinkt wel corny,
  De originele “In Space nobody can hear you scream” is wel één van de beste taglines ooit.
  omdat het gewoon klopte. (ruimte= geen lucht, dus geluid draagt niet…)
  De mensen gaan te veel “alien” verwachten en ’t zal uiteindelijk (naar ’t schijnt )meer
  de Ancient Astronaut Theory gaan (=De Goden waren Aliens)
  Wat voor mij ook dik ok is.
  Als ’t scenario goed is en Ridley Scot maakt ‘m: Buckle up!!!!!

  Reply
 7. charlotte

  Ik snap wel geen snars van de trailer. Dus was, alien prequel ZONDER aliens ??

  Reply
 8. joris

  @ Charlotte: Volgens R.Scott zelf is het géén prequel maar een stand-alone film IN HET UNIVERSUM van Alien. Zelfde “feel”, sfeer en mystiek dus. Maar een verhaal waar enkele elementen van alien in verweven zijn, met name de “Space-Jockey’s”. Als je frame-freeze doet op 44sec zie je een hoofd van zo’n jockey dat wordt onderzocht. Deze space jockey’s komen heel even aan bod in Alien 1.
  Het is allemaal zeer verwarrend want in diezelfde trailer lijken we een “face-hugger” te zien (alienspin die in je gezicht springt)
  Niemand weet precies wat de plot is. 1 Ding is zeker: Scott is de SF meester bij uitstek en kan bijna niet teleurstellen…

  Reply
 9. arjen

  vette trailer ! ’t wordt een hete zomer met de spiderman en batman film.

  Reply
 10. Blackmoon

  Ik moet toegeven dat na het zien van deze trailer ook mijn interesse is gewekt, ondertussen al een drietal films om naar uit te kijken volgend jaar. Hopelijk verneuken ze het niet met hun 3D.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *