River Phoenix’ verrijzenis in Dark Blood

Het is inmiddels 18 jaar geleden dat de vermaarde, hyper-getalenteerde River Phoenix overleed ten gevolge van een overdosis drugs. Dit gebeurde buiten op straat, voor de nachtclub The Viper Room ( pic) in West-Hollywood, waarvan Johnny Depp eigenaar was. River had inmiddels meegespeeld in een 15-tal films waaronder Indiana Jones and the Last Crusade (1989) en My own Private Idaho (1991).

De weken voor zijn dood was River bezig met een ambitieuze thriller Dark Blood (1993). De film werd geregisseerd door de Franse cineast George Sluizer, een eerder ondermaatse regisseur die zich niet bezighield met blockbuster films. De film zou uiteindelijk gaan over een jongen genaamd Boy, die woont in een nucleaire testzone en hiervan de gevolgen ondervind. Zijn mede acteurs waren Jonathan Pryce en Judy Davis. Gezien de onverwachte dood van River Phoenix drie weken vóór het einde van de shoot, werd de uiteindelijk film niet afgewerkt.

Sluizer heeft de film 18 jaar laten liggen, tot hij op een dag de ingeving kreeg om de laatste hand eraan te leggen en de film uit te brengen. Hij heeft het meeste ongewijzigd gelaten doch de meest merkwaardige wijziging is dat hij Rivers broer Joaquin Phoenix
heeft gecast om een rol te spelen. En het is het Nederlandse productiehuis Eyeworks (Vermist, Oud België) die de productie op zich zullen nemen. De releasedatum is gepland ergens midden 2012.

Het is niet de eerste keer in de filmgeschiedenis dat een film het plotse overlijden van een acteur moet opvangen. Het meest bekende voorbeeld is Crow (1994) waarin acteur Brandon Lee een per ongeluk werd beschoten met een echte kogel van een prop-gun. Een digitale Brandon Lee werd gebruikt om de overgebleven scènes in te vullen. Ook zijn vader Bruce Lee onderging hetzelfde lot, en hij werd op een wat klunzige manier vervangen door de een dubbelganger in Game of Death (1978). Meer recent hadden we ook nog de digitale Oliver Reed in Gladiator (2000) en The Imaginarium of Doctor Parnassus (2008) waarin de rol van de overleden Heath Ledger werd verdeeld onder verschillende acteurs (Johnny Depp, Colin Farrell, Jude Law)

Maar voor deze Dark Blood zou men dus kiezen voor een nieuwe acteur, en wie beter dan de talentvolle broer. Ik hoop maar dat de regisseur rekening houdt met de waardigheid en het talent van River en dat dit niet de zoveelste cash-grab is die men probeert uit te voeren in het verziekte Hollywood ten koste van, helaas te vroeg, overleden talenten.

3 Comments

 1. Julie

  Eindelijk eens wat foto’s van knappe mannen op deze filmblog !
  Dankjewel Simon 🙂

  Reply
 2. Brechten

  River en Joaquin Phoenix trekken anders wel totaal niet op mekaar. Hopelijk maken ze er echt wel geen The Imaginarium of Doctor Parnassus van.

  Reply
 3. Simon

  Graag gedaan Julie, ik kan enkel de zorgen van Brechten beamen. Ik hoop ook dat ze er geen Imaginarium van maken. Want dit was echt een baggerfilm.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *