The International (2009) **½ Blu-ray review

The International (2009) kon op geen beter moment uitkomen: een thriller over financiële instellingen die niet helemaal volgens de regels werken, net op het moment dat er een wereldwijde kredietcrisis aan de gang is. Qua timing kan dat tellen.

the international,clive owen,naomi watts,tom tykwer,Lola Rennt,perfume,

Korte inhoud: Louis Salinger (Clive Owen) is een agent van Interpol die een wereldwijde samenzwering in de bankensector op het spoor is. Het doel van Salingers onderzoek is de International Bank of Business and Credit (IBBC), die zich schuldig maakt aan het witwassen van geld, wapenhandel en de destabilisatie van enkele regeringen. Bij zijn onderzoek wordt hij geholpen door Eleanor Whitman (Naomi Watts), een openbare aanklager uit New York. Samen volgen ze het spoor van het geld, dat hen van Berlijn over Milaan en New York naar Istanbul brengt.

Normaal gezien zou The International in de zomer van 2008 al moeten uitgekomen zijn, maar door enkele slechte testscreenings werd de release verschoven naar het voorjaar van 2009. Dat gaf de makers de tijd om enkele reshoots te filmen, en dan vooral enkele spectaculaire actiescènes. Helaas is met deze nieuwe opnames het niveau van The International niet spectaculair gestegen en hoewel de film vol goede bedoelingen zit, hinkt de uitwerking een beetje achterop.

Nochtans ligt dat niet aan de Duitse regisseur Tom Tykwer, die na onder andere het energieke Lola Rennt (1998) en de romanverfilming Perfume: The Story of a Murderer (2006), opnieuw laat zien dat hij wel degelijk weet hoe hij met een camera moet omgaan. Dat resulteert in een aantal fraaie scènes, zoals een shoot-out in het Guggenheim Museum in New York waar Tykwer optimaal gebruik maakt van het moderne interieur met glas en staal om een spannende actiescène te draaien.

Ook aan de prestatie van Clive Owen valt weinig af te dingen. De Britse acteur, die ooit getipt werd als nieuwe James Bond, toont hier dat hij misschien niet zo flexibel en energiek is als een Jason Bourne of Ethan Hunt, maar dat hij toch een actiefilm kan dragen. Clive Owen speelt zijn rol met de juiste flair en weet Louis Salinger ook een kwetsbare kant mee te geven.

De vrouwelijke hoofdrol wordt gespeeld door Naomi Watts en haar hebben we al in veel betere doen geweten. Het lijkt Watts allemaal niet echt te interesseren wat er met haar personage Eleanor Whitman gebeurt en ze levert een ronduit vlakke prestatie af. Toegegeven, haar rol heeft ook bijzonder weinig om het lijf en veel meer dan achter Clive Owen aanhollen moet ze niet doen. Haar rol had dan ook even goed weggelaten kunnen worden zonder dat het verhaal zou instorten. Verder zien we in de cast nog Armin Mueller-Stahl en Festen-acteur Ulrich Thomsen opduiken.


the international,clive owen,naomi watts,tom tykwer,Lola Rennt,perfume,Ulrich Thomsen,Armin Mueller-Stahl the international,clive owen,naomi watts,tom tykwer,Lola Rennt,perfume,Ulrich Thomsen,Armin Mueller-Stahl the international,clive owen,naomi watts,tom tykwer,Lola Rennt,perfume,Ulrich Thomsen,Armin Mueller-Stahl
the international,clive owen,naomi watts,tom tykwer,Lola Rennt,perfume,Ulrich Thomsen,Armin Mueller-Stahl the international,clive owen,naomi watts,tom tykwer,Lola Rennt,perfume,Ulrich Thomsen,Armin Mueller-Stahl the international,clive owen,naomi watts,tom tykwer,Lola Rennt,perfume,Ulrich Thomsen,Armin Mueller-Stahl
© Sony Pictures Releasing

Het belangrijkste euvel van The International is het zwakke scenario van debutant Eric Singer. De film begint meteen met een moord waarbij je als kijker niet weet wat er gebeurt, laat staan wie er vermoord wordt. Ook later krijg je weinig uitleg en de personages vliegen de halve planeet rond (Berlijn, Luxemburg, Frankrijk, Milaan, New York en Istanbul) waardoor de film af en toe meer een toeristisch promofilmpje lijkt. Met al dat gereis lijkt het wel of er veel gebeurt, maar eigenlijk is dit niet echt zo. Het verhaal komt nooit echt goed op gang, wordt te langzaam verteld en in een veel te korte tijdspanne.

Op een paar uitzonderingen na (bijvoorbeeld de shoot-out in het Guggenheim) zijn er dan ook maar weinig hoogtepunten te vinden in The International, en dat is toch een beetje een teleurstelling voor een beloftevolle regisseur als Tykwer die met deze film zijn doorbraak kon maken in het mainstream-circuit. Ook de twee hoofdacteurs komen te weinig uit de verf en er is bitter weinig chemistry tussen beide acteurs. Tom Tykwer zal in ieder geval niet meteen een tweede Amerikaanse mainstream film maken, de toekomst zal uitwijzen of hij ooit nog de kans zal krijgen na de tegenvallende box-office cijfers (wereldwijd slechts 60 miljoen tegenover een productiebudget van 50 miljoen).

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 15 maart 2009

***Related Post***
04/03/2009: The International heeft iets teveel gekost

 


*** The International trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *