Mossad op de hielen van nazi-beul in The Debt

Hier is nog maar eens een Engelstalige remake van een anderstalige film die amper 4 jaar oud is. De Israëlische thriller Ha-Vov (2007) van Assaf Bernstein heeft in ieder geval niet veel stof doen opwaaien, ook al kreeg de film heel wat positieve reviews. Maar het intrigerende plot van Mossad-agenten op een geheime missie naar een Nazi-beul is uiteraard interessant materiaal voor een mainstream film. En dat is de bedoeling van The Debt (2010), in regie van John Madden (Shakespeare in Love).

the debt,Helen Mirren,Assaf Bernstein,Ha-Vov,John Madden,Matthew Vaughn,munich,Sam Worthington,Tom Wilkinson,Jesper Christensen,Ciaran Hinds,Jessica Chastain,Marton Csokas,Killshot,remake

Korte inhoud: ‘The Debt’ vertelt het verhaal van drie Mossad-agenten die tijdens de jaren zestig jacht maken op de nazi-oorlogsmisdadiger Doktor Bernhardt / Dieter Vogel. Met gevaar voor eigen leven sporen ze hem op in Oost-Berlijn, maar moeten hem dan nog zien te pakken. Tevens moeten ze hem, als dit al lukt, over de grens krijgen bovendien. Rachel Singer (Helen Mirren), een voormalig agente van de Israëlische geheime dienst de Mossad, was betrokken bij een missie naar de beruchte oorlogsmisdadiger ‘de chirurg van Birkenau’.

Het scenario voor de remake werd geschreven door Matthew Vaughn, de regisseur/scenarist van Kick-Ass (2010) en X-Men: First Class (2010). En het ziet er naar uit dat het een karaktergedreven thriller zal worden naar het voorbeeld van Munich (2005), met naast Helen Mirren ook Tom Wilkinson, Sam Worthington. De slechterik van dienst wordt vertolkt door Jesper Christensen.

Voor zover ik weet is de film niet gebaseerd op waar gebeurde feiten, maar dat er door de Mossad jacht werd gemaakt op losgelopen Nazi-beulen staat buiten kijf. Zo hebben ze in 1960 Adolf Eichmann op het spoor gekomen in Argentinië, ontvoerd en terecht gesteld in Israel. Hiervoor heeft Israel trouwens heel wat kritiek gekregen van Argentinië en de Verenigde Naties, omdat deze niet werden ingelicht van de raid, ook al kon niemand de misdaden van de man goed praten. Na de felle kritiek werd in ieder geval de missie naar Josef Mengele geschrapt. Deze Mengele werd jaren later terug gevonden, verdronken aan de kust van Brazilië ten gevolge van een hartstilstand of gewoon kopje onder geduwd door onbekenden. (misschien ook wel interessant voor een filmproject)

Het spijtige aan The Dept is dat het bijna voor de helft bestaat uit flashbacks, en dat is tevens de grootste kritiek op de film. De film vertelt het verhaal van de Rachel Singer (Helen Mirren), Stephan Gold (Tom Wilkinson), David Peretz (Ciaran Hinds) en duikt in de tijd en zien we veel jongere acteurs voor de rollen, respectievelijk Jessica Chastain, Marton Csokas en Sam Worthington. Bijgevolg laat de film ook zien wat de impact van de missie is geweest op het leven van deze agenten. De scènes in Oost-Berlijn werden opgenomen in Boedapest, terwijl de andere scènes op locatie werden gefilmd in Tel Aviv en Groot-Brittannie.


the debt,Helen Mirren,Assaf Bernstein,Ha-Vov,John Madden,Matthew Vaughn,munich,Sam Worthington,Tom Wilkinson,Jesper Christensen,Ciaran Hinds,Jessica Chastain,Marton Csokas,Killshot,remakethe debt,Helen Mirren,Assaf Bernstein,Ha-Vov,John Madden,Matthew Vaughn,munich,Sam Worthington,Tom Wilkinson,Jesper Christensen,Ciaran Hinds,Jessica Chastain,Marton Csokas,Killshot,remakethe debt,Helen Mirren,Assaf Bernstein,Ha-Vov,John Madden,Matthew Vaughn,munich,Sam Worthington,Tom Wilkinson,Jesper Christensen,Ciaran Hinds,Jessica Chastain,Marton Csokas,Killshot,remake
© Universal Pictures Home Entertainment

Het wordt niet alleen een psychologische thriller, maar is ook een drama en een liefdesverhaal. Het hoogtepunt in de film zijn de scènes in Oost-Berlijn die zich halverwege de jaren ’60 afspeelt. Maar als we de critici mogen geloven zou de film in zijn afwikkeling serieus ontgoochelen met een weinig geloofwaardig sluitstuk. Maar het zou in ieder geval een veel betere film zijn dan Killshot (2008), de vorige film van John Madden., met ijzersterk acteerwerk van de gehele cast. The Debt komt op 28 september 2011 in onze zalen.

2 Comments

  1. margot

    Munich was een sterke film en na het zien van de trailer denk ik dat we er toch ver van zijn. Wem spijtig dat het niet gebaseerd is op waar gebeurde feiten. En ja, ik wil ook wel een film over de mysterieuze dood van nazi Mengele. Lijkt me een boeiend plot voor een sterke thriller.

    Reply
  2. Kevin Van Eenoo

    Mij kon hij niet echt bekoren eerlijk gezegd. Ik bleef op mijn honger zitten en vond hem vrij saai.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *