Anonymous doorbreekt de William Shakespeare mythe

Je zou het niet verwachten van iemand als Roland Emmerich, die eigenlijk voornamelijk uitpakt met big-budget catastrofe-films (Independence Day, Godzilla, The Patriot, The Day After Tomorrow), maar deze Anonymous (2011) is dus wel degelijk een kostuumdrama met zo goed als geen kinetische actie. Het zal zeker een beetje wennen zijn, maar alles is beter dan te hervallen in zijn verschrikkelijke 2012 (2009) of 10’000 BC (2008) getallen-periode.

Anonymous,william shakespeare,10000 bc,2012,Independence Day,Godzilla,The Patriot,The Day After Tomorrow,Roland Emmerich,Rhys Ifans,Vanessa Redgrave,Rafe Spall,John Orloff,dan brown

Het verhaal speelt zich af in de politieke slangenkuil ten tijde van het Elizabethaanse Engeland en speculeert over een kwestie waarover academici en briljante geesten zoals Charles Dickens, Mark Twain en Sigmund Freud eeuwenlang hun hoofd gebroken hebben, namelijk: wie heeft echt het werk geschreven dat nu toegeschreven wordt aan William Shakespeare?

Experts hebben erover gedebatteerd, er zijn boeken over geschreven en geleerden hebben hun leven gewijd aan het beschermen of ontmaskeren van theorieën rond het auteurschap van de meest vermaarde werken uit de Engelse literatuur. Anonymous legt één mogelijk antwoord waarbij de nadruk ligt op een tijd waarin scandaleuze politieke intrige, onwettige romances in het Koninklijk Hof en de snode plannen van hebzuchtige edelen die streefden naar de macht van de troon aan het licht gebracht werden op de meest onwaarschijnlijke plek: de London stage.

Korte inhoud: Edward de Vere (Rhys Ifans), de 17e graaf van Oxford is een gelauwerd dichter en toneelschrijver voor Koningin Elizabeth I (Vanessa Redgrave) in de 16e eeuw. In de twintigste eeuw ontstaan er geruchten dat De Vere de werkelijke schrijver van de werken van William Shakespeare (Rafe Spall) is.

Het lijkt me een heel interessant gegeven voor een film? Enkel spijtig dat ze hiervoor een Duitse worstendraaien hebben aangesteld om dit verhaal te vertellen, in plaats van een fijnzinnige cineast die voldoende nuance en intrige in een verhaal kan leggen, zonder de geschiedenis geweld aan te doen. Laten we hopen dat de echte Shakespeare uiteindelijk geen Duitser of Amerikaan blijkt te zijn, of God verbiedt een ‘alien’! Wat betreft het plot, het lijkt me een soort over-gesimplificeerde -Dan-Brown-complottheorie die je met heel wat korreltjes zout moet nemen.

Het scenario van de film komt van John Orloff (A Mighty Heart) en is de eerste Hollywood langspeelfilm die gedraaid zal worden op de digitale Alexa-camera (de camera die momenteel gebruikt wordt op quasi alle Belgische langspeelfilms dit jaar). De film komt op 16 november 2011 in de bioscoop.


*** Anonymous trailer ***

1 Comment

  1. arjen

    En dan waarschijnlijk ook nog met een aardverschuiving of een vulkaan-uitbarsting om toch het Emmerich label te dragen. Maar de trailer valt uiteindelijk nog wel mee.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *