Josh Brolin en Christian Bale in Oldboy remake

Eind 2008 was ere en gerucht dat Will Smith & Steven Spielberg alles in het werk zouden zetten om van de Zuid-Koreaanse Oldboy (2003) een Amerikaanse remake te maken. De film van Chan-Wook Park had indruk gemaakt, en dat mede door de sterke vertolking van Min-Sik Choi.

Korte inhoud: Zonder te weten waarom, wordt Oh Dae-su vijftien jaar lang vastgehouden in een kleine kamer. Hij heeft geen contact met de buitenwereld en is de waanzin nabij. Op een dag wordt hij wakker op het dak van een appartementsgebouw; hij is zonder enige waarschuwing weer vrijgelaten. Vastberaden gaat Dae-su op zoek naar de reden van zijn gevangenschap. Maar als hij hoort dat zijn vrouw tijdens zijn afwezigheid werd vermoord, zweert hij wraak.


oldboy,josh brolin,christian bale,spike lee,chan-wook park,min-sik choi,steven spielberg,will smith,remake,loft

Maar het ziet er naar uit dat Oldboy (2012) een nieuwe filmploeg heeft gevonden. Het is Spike Lee die de remake in beeld zal brengen, en dan nog wel met John Brolin in de hoofdrol, een acteur die niet meer is weg te branden van het witte doek.

Ik ga niet opnieuw van leer gaan tegen de zinloze remake-rage. Het is gewoon ingebakken in het Hollywood systeem, waar ook Vlaamse films wee te maken hebben (cf. Loft) . De meeste Amerikaanse remakes brengen geen meerwaarde aan het origineel en bestaan louter omdat bepaalde mensen geen zin hebben om ondertitels te lezen. Maar af en toe is de remake beter dan het origineel, maar dat zijn meer de uitzonderingen die de regel bewijzen. Wat betreft deze Oldboy, ik denk dat Spike Lee de geknipte regisseur is. Spike staat bekend voor zijn visueel interessante en vernieuwende benaderingen en zijn aanleg als verhalenverteller. Maar ook Josh Brolin weet hoe hij een briljante vertolking moet neerzetten. Ook al blijft het origineel een briljante film, deze remake hoeft niet noodzakelijk verworpen worden.

De scenarist van dienst wordt Mark Protosevich, bekend van Thor, I Am Legend en The Cell. Over de slechterik in het verhaal doen vele geruchten de ronde, maar volgens de laatste berichten zou Christian Bale in aanmerking komen voor de rol, hoewel Bale nog moet zien hoe de productie van de nieuwe Batman-film zal lopen. Wie de rol van de dochter zal spelen van het hoofdpersonage is op dit ogenblik nog niet bekend.

***Related Post***
12/07/2013: Oldboy remake trailer met Josh Brolin
08/11/2008: Will Smith & Steven Spielberg mikken op Oldboy remake
24/09/2004: Old Boy (2003) review

6 Comments

 1. yves

  welke remakes zijn dan beter dan origineel?
  oldboy was goed maar de amerikaanse versie is totaal overbodig. ze zullen hebt wel weer verkrachten

  Reply
 2. Baladur

  @yves: De Cronenberg versie van The Fly was véél beter dan het origineel. Ook 3:10 to Yuma was een veel betere film dan de gelijknamige western uit de jaren ’50. Voeg daar nog Insomnia aan toe en The Hills Have Eyes, en misschien The Departed, en zo heb je al wat uitzonderingen.
  Dit gezegd, zit ik zelf te wachten op de remake van Battle Royale, en het liefst door Quetin Tarantino als het nog even kan.

  Reply
 3. yves

  remakes op oude films zijn altijd beter door betere effecten maar ik bedoelde remakes van hedendaagse films zoals let me in, taxi, the grudge, the ring en andere europese films die de amerikanen verkrachten door hun eigen versie te geven. millenium maken ze nu ook opnieuw waarom toch. welke zijn er van dit genre beter?

  Reply
 4. blackmoon

  @ Baladur : De Battle Royal remake had er al moeten zijn, maar gezien er wat drama’s waren met psychopaten die zich inspireren op dergelijke films, werd het project verwezen naar de Griekse kalender. En nu zeker met het drama in Noorwegen, die zich nota bene afspeelde op een eiland, zie ik deze remake er nog niet snel komen.
  Wat betreft remakes -> een waste of time als je het mij vraagt. Ook deze Old Boy remake is een maat voor niets. Spijtig voor het talent die eraan werkt.

  Reply
 5. Iago

  @Yves
  Remakes van oude films zijn helemaal niet altijd beter. De special effects mogen dan beter zijn, de regie, het script, de cinematografie, de montage, de soundtrack, de acteerprestaties, etc. zijn vaak veel VEEL slechter. Dan kijk ik liever naar een oude film met “slechte effects” (en dat is dan eigenlijk alleen maar een minpunt bij science-fiction, actie en horror films. Voor comedies, drama’s, detectives, romantische films, etc is dat nauwelijks van toepassing.)

  Reply
 6. lisa

  Heb het origineel nog niet gezien dus is deze remake voor mij welkom. Geeft me meteen een nieuwe kans om de film te zien in de bioscoop.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *