Pathfinder (2007) ½ Blu-ray review

Pathfinder (2007) is niet meteen een film die brokken zal maken aan de box-office. Deze Fox productie werd geregisseerd door Marcus Nispel die uiteindelijk een beeldjesmaker is maar geen flauw benul heeft hoe hij een coherent en aangrijpend verhaal moet vertellen en enkel maar bekwaam is om remakes te maken (Conan the Barbarian remake, Friday the 13th remake, The Texas Chainsaw Massacre remake).

pathfinder_2007_poster.jpg

Korte inhoud: Een schip met Vikingen strandt in Noord-Amerika en plundert op brute wijze een indianendorp. In de chaos laten de Vikingen één van hun kinderen achter. De indianen besluiten dat de jongen niet verantwoordelijk gesteld kan worden voor de daden van zijn volk en ze besluiten hem in hun midden op te nemen. De jongen groeit op tussen twee werelden en heeft moeite om vast te houden aan zijn oude Viking-identiteit. Dan, jaren later, keren de Vikingen terug om opnieuw dood en verderf te zaaien.

Laat ik meteen de mensen die naar school zijn geweest (en genoten van een basiscursus geschiedenis) waarschuwen dat deze Pathfinder verre van geïnteresseerd is om de Vikingen op een accurate manier te benaderen, zowel in daden als in kleding. Het zijn louter referenties naar de foutieve clichés die we van hen hebben. Feit si wel dat Vinkingen niet allemaal een helm droegen en al zeker niet met horens, en dat er in de periode waar de film zich afspeelt nog geen paarden rondliepen in Amerika, laat staan dat Vikingen erop zouden rijden. Dit is een Hollywood film bestemd voor een jong publiek die verzot is op bloed en zwaardgevechten en hun verstand liever op nul willen zetten ( ~ houden).

Marcus lijkt in deze prent wel de slow-motion te willen heruitvinden, want hij gebruikt dit effect om de haverklap tot ergernis van zowat elke toeschouwer. Komt daar nog bij die vreselijke dialogen en het gebrek aan een script met een plot en het ligt voor de hand dat deze film een magere indruk zal nalaten bij pers en publiek. Karl Urban is nochtans geen slecht acteur maar moet dringend zijn agent ontslaan want hij valt van de ene flop in de andere. Anderzijds zien we ook nog Clancy Brown en Moon Bloodgood opduiken in deze prent.

De grauwe, donkere en kleurloze sfeer zit wel goed, maar ja, dat is het minste wat je kan verwachten. En na de eerste 2 à 3 minuten in de film voel je al dat dit op niets zal uitdraaien. En welke puber hebben ze hier gevonden om deze belachelijke dialogen uit te schrijven? Heeft hier niemand op de set even alles stil gelegd en op zijn John McEnroe’s zoiets uitgeschreeuwd als: “You can not be serious! ” ?

rating


Beoordeling: 0.5 / 5

Recensie door op 13 april 2007

 


*** Pathfinder trailer ***

1 Comment

  1. yves

    Ik was bewust van de vele negatieve reacties van de film en heb deze uiteindelijk eens bekeken en ben nog aangenaam verrast Vond de film heel mooi met een stevige muziekscore, prachtige decor en kostuums. Misschien waren de Vikings inderdaad over de top maar ik vond dat juist erg goed winnen binnen zijn context. En laten we eerlijk zijn, Hollywood is nooit sterk geweest in geschiedenis, maar daarentegen wel in entertainen, en hierin is de film toch wel in geslaagd. In meet bekwame handen had het misschien beter geweest qua accuraatheid, maar had het allemaal dan wel zo leuk geweest.
    my two cent.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *