Bernie Madoff documentaire en HBO tv-serie met Robert De Niro

En hier is nog een documentaire, van een iets betere kwaliteit dan de vorige. Zoals de titel al laat vermoeden gaat Chasing Madoff (2011) over de 10 jaar durende poging van rechercheurs om het plan van Amerikaans zakenman, beursgoeroe en belegger Bernard ‘Bernie’ Madoff (pic) te ontmaskeren. Madoff had heel wat aanzien bij heel wat prominente figuren, deels te danken aan het feit dat hij een aantal jaren de topman was van de Nasdaq, waar hij de functie van voorzitter bekleedde.

bernard madoff,Chasing Madoff,docu,Jeff Prosserman,robert de niro,Harry Markopolos,nasdaq,steven spielberg

Nadat Bernie zijn klanten met een Ponzifraude voor zo’n 65 miljard dollar te hebben opgelicht via de vermogensbeheerpoot van zijn onderneming, werd hij uiteindelijk op 11 december 2008 gearresteerd door de FBI wegens fraude. Het was de grootste individuele investeringsfraude ooit. Madoff zocht zijn heil in een soort piramidespel, waarbij oude “investeerders” hun rendement krijgen uitgekeerd uit de inleg van nieuwe “investeerders”. Dit gaat goed zolang het nieuw aangetrokken kapitaal de uitkeringen te boven gaat. Daarnaast bouwde Bernie ook een noodzakelijke vertrouwensband op met zijn rijke beleggers. Madoff maakte bepaald veel slachtoffers in de Joodse gemeenschap. Zo is bekend geworden dat prominente Joodse Amerikanen zoals Steven Spielberg, Elie Wiesel en de eigenaar van de New York Mets gedupeerd werden. Voor deze fraude heeft Madoff een celstraf gekregen van 150 jaar.

Er was uiteindelijk veel kritiek tegen de Amerikaanse toezichthouder van de verschillende effectenbeurzen, Securities and Exchange Commission, ook wel afgekort als SEC. De SEC zou verschillende “geloofwaardige en specifieke” waarschuwingen in de wind hebben geslagen. Maar het verhaal is uiteraard iets complexer dan dat en deze documentaire gaat daar dieper op in.

De film werd geschreven en geregisseerd door Jeff Prosserman en is gebaseerd op het boek van Harry Markopolos (No One Would Listen), de analist die de overheid jarenlang wou waarschuwen van de Madoff fraude. Het is niet de eerste documentaire over Madoff, maar deze lijkt wel de meest gestileerde en dramatische. Deze docu traceert niet alleen de strijd van een enkeling tegen het systeem, maar wil ons ook waarschuwen. De film eindigt alsvolgt: “Dedicated to those who will fall in the next financial crisis.”

Maar het zou me niet verbazen dat er ooit een fictiefilm van gemaakt zal worden met misschien een Dustin Hoffman in de hoofdrol. De toekomst zal het uitwijzen. Maar ondertussen zou er een HBO serie komen met Robert De Niro in de rol van Madoff, en gebaseerd op de bestseller van Diane Henriques, The Wizard Of Lies: Bernie Madoff And The Death Of Trust. Als jullie ondertussen al wat meer willen weten over deze schurk, kunnen jullie op deze link de Frontline reportage The Madoff Affair vinden.


*** Chasing Madoff trailer ***

1 Comment

  1. fred

    Spijtig kunnen we hier geen HBO ontvangen op ons digitaal pakket van +350 zenders, anders had ik de serie wel gevolgd 🙂

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *