Natalie Dormer in Captain America: The First Avenger

Marvel lanceert deze zomer een tweede klepper van formaat: Captain America: The First Avenger (2011). Nadat Thor (2011) een succes bleek én haast alle Marvel-films tot op heden een degelijke kwaliteit konden waarborgen, stem ik me hoopvol dat Cap ook in dat rijtje gaat thuishoren. Meer zelfs: ik geloof dat deze iconische, republikeinse propaganda van weleer, wel eens tot het allerbeste uit de Marvel-stal zal behoren.

captain america,Chris Evans,the first avenger,thor,marvel,Joe Johnston,Chris Hemsworth,Hugo Weaving,Samuel L Jackson,Tommy Lee Jones,Stanley Tucci

Ja, ik haal hier het woord propaganda boven, want dat was Captain America oorspronkelijk ook. Hij werd onder druk van de Amerikaanse regering door Marvel in het leven geroepen tijdens de 2e Wereldoorlog, als symbool van de Amerikaanse oorlogsmachine die Hitler’s regime hielp omver te werpen. Onoverwinnelijkheid en patriottisme waren de twee sleutelelementen voor dit ‘oorlogswapen’.

Dit nam niet weg dat Marvel een knappe reeks comics op poten zette die verder gingen dan enkel het promoten van de US of A in al zijn (voormalige) macht en glorie. Dankzij een ploeg talentvolle ontwikkelaars, kan Marvel tot op heden de reeks strips verder zetten. Dit gezegd zijnde kan ik enkel maar lof uitspreken over de huidige film. De adaptatie naar het grote scherm verliep tot nog toe vlekkeloos en de nieuwste trailer ziet er zeer indrukwekkend uit. De marketingcampagne en pre-productie waren in tegenstelling tot Thor en Green Lantern (2011) zonder bluts of buil verlopen. Dat is in Hollywood een graadmeter naar de te verwachten kwaliteit van het eindproduct.

Chris Evans speelt de supersoldaat van dienst. Dit afgetraind wandelend wapen lijkt als twee druppels water op zijn indrukwekkend evenbeeld uit de comic. Het was al enkele jaren duidelijk dat Evans voorbestemd was om grote rollen te dragen: hij is mijn inziens veel meer waard dan wat hij tot noch toe liet uitschijnen. De rol van Private Lorraine wordt gespeeld door Natalie Dormer.

In matige films als Fantastic Four of The Losers (2010) kwam zijn volledig potentieel niet tot zijn recht. Deze rol wordt naar alle waarschijnlijkheid zijn grote doorbraak. Mooie referentie is Chris Hemsworth in Thor, die daar bewees probleemloos een grote franchise meester te zijn. Wat de film nog interessanter maakt is de omringende cast: de altijd degelijke Tommy Lee Jones speelt de beenharde generaal van dienst, Stanley Tucci de experimentgeile wetenschapper en de zwaar onderschatte Hugo Weaving fungeert als protagonist ‘The Red Skull’. Naar Marvels’ traditie mag Samuel L. Jackson als heldenronselaar Nick Fury de rode draad opnemen om het opkomende Avengers ensemble verder bij elkaar te sprokkelen.

Regisseur Joe Johnston (Jurassic Park 3) lijkt in zijn opzet te gaan slagen, want met zijn geweldig ensemble acteurs, leuke premisse, boeiend bronmateriaal en het volle vertrouwen van het Marvel-huis kon de man zijn artistieke vrijheid ten volle benutten om een stevige brok actie af te leveren en tevens een epische recreatie te tonen van de woelige jaren ’40.

Onderstaande trailer voorspelt veel goeds. Indrukwekkende sfeerbeelden en stevige actie gaan er hand in hand. Let vooral op de introductie van booswicht The Red Skull. Ik voorspel alvast dat deze Captain America: The First Avenger de nieuwe nummer 2 gaat worden als beste comicbook-film. The Dark Knight (2008) zal wellicht enkel van zijn troon gestoten kunnen worden door zijn eigen opvolger. Hou deze film zeker in de gaten! De film gaat bij ons op 17 augustus 2011 in première. Bekijk hier de trailer.

***Related Posts***
08/02/2011: Captain America teaser
09/06/2010: Captain America afbeeldingen

2 Comments

  1. baladur

    Ziet er alsmaar beter uit moet ik zeggen. Die belachelijke outfit past perfect in het plaatje. Doet me wat denken aan Hellboy meets Watchmen.

    Reply
  2. Alex

    Eigenlijk wel een grappige trailer. Heb de indruk dat er veel humor in zit, zonder dat het de actie verzwakt. Ben in ieder geval benieuwd. De transformatie van Chris Evans is anders wel geniaal. Hebben goed gekeken naar Benjamin Button blijkbaar.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *