Brussel mag de wereldpremière van Kuifjefilm organiseren

Er is hier lang over gediscussieerd maar de wereldpremière van de 3D Kuifje-film, The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn (2011), zal uiteindelijk plaatsvinden in Brussel op 22 oktober 2011. En dat is een immense eer voor zo’n klein landje als België. Uiteraard is Kuifje, geschreven door de Belgische striptekenaar Hergé, een product uit eigen bodem, maar hier hebben we te maken met een 135 miljoen dollar Steven Spielberg / Peter Jackson DreamWorks Animation film. Geen klein bier dus.

Kuifje en het Geheim van de Eenhoorn is gebaseerd op drie Kuifje-albums: De krab met de gouden scharen, Het geheim van de eenhoorn en De schat van Scharlaken Rackham. In de Verenigde Staten gaat de film pas enkele weken later dan bij ons in première. Een grote zucht voor onze distributeurs want ook Londen en Parijs waren kandidaten om de wereldpremière van de film te organiseren. De enige die misschien niet meteen opgezet zal zijn is regisseur Frank Van Passel, die dan ook zijn film, Het Varken van Madonna (2011), zal uitbrengen. Het zijn uiteraard twee compleet verschillende films, maar het zijn ook twee films die een Vlaams publiek zullen aanspreken, en als die Vlamingen moeten kiezen denk ik dat de keuze snel gemaakt zal worden.


The Secret of the Unicorn,tintin,The Adventures of Tintin,Kinepolis,Steven Spielberg,peter jackson,dreamworks animation,Het Varken van MadonnaThe Secret of the Unicorn,tintin,The Adventures of Tintin,Kinepolis,Steven Spielberg,peter jackson,dreamworks animation,Het Varken van Madonna

Op de vraag welke argumenten doorslaggevend waren om uiteindelijk voor Brussel te kiezen voor de wereldpremière, antwoordde de woordvoerder van DreamWorks: “Stripheld Kuifje werd in Brussel gecreëerd door Hergé, en al zijn avonturen zijn daar aan de verbeelding van zijn maker ontsproten. Kuifje is in België niet alleen een nationale held, maar zo’n groot symbool, dat Brussel de enige geschikte plaats is voor de première van de film”.

Toch ben ik benieuwd hoe ze de première zullen aanpakken in Kinepolis Brussel, wat niet meteen de meest ideale locatie is voor een film van een dergelijk kaliber. Je zou denken dat in Antwerpen, of zelfs Gent, je een betere lokatie hebt om iets prestigieus en grootschalig te organiseren. Mensen die al in Kinepolis Brussel verzeild zijn geraakt, weten dat de hoofdingang op een steenworp van de metro-rails ligt en aan de wat saaie achterkant zitten we met onze rug naar het Koning Boudewijnstadium. Je hebt geen grote ingang zoals dat bij vele andere Kinepoliszalen wél het geval is. Maar gezien alles in ons land een communautair tintje heeft, zal dat hier ook wel het geval zijn.
De vraag aan ieders lippen is nu welke prominente filmmaker of acteur naar ons land zal komen om de film te vertegenwoordigen. Peter Jackson is in ieder geval druk bezig met The Hobbit: part 1 (2012) en ik denk dat Steven Spielberg ook bezig zal zijn met de voorbereiding van Lincoln (2012). Maar wie weet, kunnen ze toch voor ons een uitzondering maken. Acteurs Daniel Craig, Simon Pegg en Jamie Bell zijn uiteraard ook welkom.

***Related Posts***
01/06/2011: Het Varken van Madonna
17/05/2011: The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn trailer
20/09/2008: Tintin te duur voor Universal
12/03/2007: Spielberg heeft interesse in Tintin

6 Comments

 1. margot

  Als ik Villa des Roses bekijk denk ik dat er toch geen volk naar films van Frank Van Passel komt, dus veel zal hij er niet onder lijden.
  Ben wel benieuwd hoe deze animatie zal werken. Hopelijk stukken beter dan Beowulf.

  Reply
 2. fred

  Maar goed ook dat het in Brussel is. Parijs en Londen hebben dan ook niets gemeen met Kuifje. Kijk hier al naar uit.

  Reply
 3. dominiek

  Wat een eer , nu maar hopen dat de film op iets trekt want de teasers overtuigen me niet…

  Reply
 4. Tom

  Nog een geluk dat Kinepolis slechts één van de meer dan 10 cinema’s in Brussel is. De voorvertoning gaat door in de UGC De Brouckère, plak in het centrum met een veel mooiere zaal.

  Reply
 5. dave

  Moet zijn dat ze de filmblog hebben gelezen met mijn bedenkingen :p
  Nu nog de daklozen aan de UGC vriendelijk vragen om het een beetje proper te houden voor de Steven :s

  Reply
 6. charlotte

  lol! Het zal daar een toeloop worden. Wel stom dat ze hem niet hebben overgevlogen naar Gent, want de festival sfeer er toch wel goed inzit. Ma ja, ’tzal inderdaad wel politiek gewogen hebben.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *