Olifanten in Water for Elephants brutaal mishandeld

Ik hield niet van het circus. Niet alleen had ik een fobie van clowns, maar kon ik het niet uitstaan dat dieren in erbarmelijke omstandigheden leefden en met geweld gedwongen werden om onnozele kunstjes uit te voeren. Dierenmishandeling is sowieso iets waar ik moeite mee heb, en al zeker in films.

Water for Elephants,Francis Lawrence,Robert Pattinson,Reese Witherspoon,20th century fox,boycot,Heavens Gate,Michael Cimino,rambo 3,manderlay,the 13th warrior,reds

Westerns hebben op dit vlak zelfs een heel bedenkelijke reputatie, of dacht je dat paarden ‘on cue’ zomaar neervallen. En je hoeft zelfs zo ver niet in de filmgeschiedenis te gaan. De filmflop Heaven’s Gate (1980) van Michael Cimino is een schoolvoorbeeld van een filmproductie waar brutaliteiten tegen dieren en het afmaken ervan, schering en inslag was. Kippen en paarden werden de keel overgesneden om zo voldoende bloed te hebben om op de acteurs te smeren, en een paard werd zelfs levend opgeblazen met dynamiet.

En zo kan ik nog een waslijst van Hollywood films opnoemen die het niet zo goed meenden met het welzijn van dieren; Reds (1981), Rambo III (1988), The 13th Warrior (1999), Manderlay (2005), … En blijkbaar, in een filmwereld waar cgi en gesofistikeerde mechanica zo goed als alles mogelijk maken, kiezen bepaalde filmproducties nog steeds voor barbaarse en gruwelijke methoden om dieren te laten bewegen voor de camera. Zo ook Water for Elephants (2011) van Francis Lawrence.

Korte inhoud: Wanneer Jacob Jankowski (Robert Pattinson), recentelijk tot wees en zwerver veroordeeld, op een passerende trein springt, belandt hij in de wereld van een tweederangs circus dat probeert te overleven tijdens de Grote Depressie. Als student dierengeneeskunde die bijna zijn diploma behaald heeft, krijgt hij de leiding over de menagerie. Daar ontmoet hij Marlena (Reese Witherspoon), de mooie ster van de paardenact die getrouwd is met August (Christoph Waltz) de dierentemmer. Ook ontmoet hij Rosie, een olifant die zich niet laat trainen… totdat Jacob een manier ontdekt om tot haar door te dringen.

Een echte Hollywood glamour prent, was het niet dat tijdens de voorbereidingen net vóór de filmproductie het olifantje Tai bewerkt werd met elektroshocks en bull hooks (stokken met grote haken). En we hadden dit nooit geweten was het niet door een lid van de Animal Defenders International die alles op camera zette. De videobeelden onthullen dat Tai niet de enige olifant was die gefolterd werd tot het beest een handstand bracht. En of dat nog niet genoeg was zien we hoe de slagtanden van de olifanten worden afgezaagd en hoe de trainers aan de slurf van de baby-olifantjes trekken om ze zo overal mee naar toe te sleuren, ook al hebben ze geen scènes met kleine olifantjes weerhouden in de finale cut (wat het zinloos geweld enkel maar erger maakt). Een jonge olifant krijgt zelfs een haak door zijn lip geplant.

Je kunt je natuurlijk de vraag stellen wie hier allemaal van op te hoogte was en wie het wel kon vermoeden maar zich er niet veel van aantrok. Mijn aanvoelen is dat zowel de producer als de regisseur toch wel wisten wat er gaande was. Of de acteurs er iets van wisten zou me verbazen. Zij hebben zich al ondertussen gedistantieerd van de wanpraktijken, maar misschien kunnen ze er ook voor zorgen dat de olifanten een beter onderdak krijgen, en zweren dat ze nooit meer in films zullen spelen zonder precies te weten wat er met de dieren op de set allemaal gebeurt. 20th Century Fox is blijkbaar ook in alle staten en zij zullen waarschijnlijk wel zoeken naar een schuldige, gezien dit voorval hen miljoenen dollars verlies zal betekenen. Dit kan je, in onze tijd, nog moeilijk goed praten. Een film met een productiebudget van 40 miljoen dollar zou beter moeten weten.


water for elephants,francis lawrence,robert pattinson,reese witherspoon,20th century fox,boycot,heavens gate,michael cimino,rambo 3,manderlay,the 13th warrior,redswater for elephants,francis lawrence,robert pattinson,reese witherspoon,20th century fox,boycot,heavens gate,michael cimino,rambo 3,manderlay,the 13th warrior,redswater for elephants,francis lawrence,robert pattinson,reese witherspoon,20th century fox,boycot,heavens gate,michael cimino,rambo 3,manderlay,the 13th warrior,reds
© Twentieth Century Fox Home Entertainment

Ik ga in ieder geval de film niet gaan zien. Ik zou constant aan die dieren zitten denken en compleet het verhaal niet meer volgen. Het zal de film in ieder geval niet veel goeds doen want her en der duiken ook al organisaties op die de film willen boycotten. Misschien een beetje laat, maar de film moet in ieder geval nog toeren in Europa en is bij ons pas in de zalen. In de States heeft de film in ieder geval geen brokken gemaakt met een bescheiden openingsweekend en na twee weken met moeite een break-even gehaald.


*** Water for Elephants trailer ***

11 Comments

 1. fred

  Ziekelijk, en dat allemaal voor een domme romantische Hollywood film. Zou me ook verbazen dat hier niemand van wist. Je zou denken dat die professionele filmploegen toch alles goed in het oog houden.

  Reply
 2. ufo aka Shifty

  Bedankt voor info,

  Reply
 3. C

  excuseer maar er worden geen baby-olifanten getoond in de film. er is ook geen enkel bewijs dat het om dezelfde olifant gaat als die in de film..

  Reply
 4. boris

  Tja, als je een oifant wil temmen dan moet je al iets harder gebruiken dan een zweepje. Pas op, ik ben het volledig met het artikel eens. Voor de cinema kan je zeker je toevlucht nemen tot meer diervriendelijke methoden.
  Film nog niet gezien, maar was dat toch niet van plan.

  Reply
 5. Jasmin

  Schandalig. Acteurs hebben achteraf wel afstand genomen van de gruweldaden tegenover de dieren, maar hadden inderdaad misschien iets meer kunnen doen voor hen.

  Reply
 6. Sophie

  SCHANDALIG ! Dit moesten ze allemaal bij die ’trainers’ zelf eens doen. Ik zou met plezier toekijken. Dwazen. Hoe kan je nu zo achterlijk zijn om op zo’n manier dieren een kopstand te laten doen of eenderwat. Ik word hier zo woest om !

  Reply
 7. Tomas

  Daar geloof ik nu eens NIKS, NIKS van! De film is prachtig en die dieren zijn hier
  helemaal niet voor mishandeld geweest.

  Reply
 8. lisa

  @Tomas: Bedankt voor het goed onderbouwde en met verwijzing gestaafde argumenten. Ga nu maar terug naar de speeltuin alvorens mama jou betrapt achter de computer.

  Reply
 9. Amanda

  Verschrikkelijk wat er met deze dieren gebeurd. Helaas zijn olifanten niet de enige die hiervan de dupe worden. Ook beren bijvoorbeeld worden zo behandeld. Alleen vraag ik me wel af of dit echt trainingsbeelden zijn van de opnames van de film of dat dit algemene beelden zijn. Maar hoe dan ook, dit is echt verschrikkelijk.

  Reply
 10. Natasja

  Ik geloof het eigenlijk niet, dat de dieren zo mishandeld zijn. :$ Als een olifant word mishandeld, valt het je wel aan! Die dieren vergeten niks en werken dan ook zeker niet mee.. Dus het lijkt me sterk dat het dan lukt. Ook lijkt het me sterk dat niemand er wat van af wist. Ik ben ook tegen dieremishandeling, kan er wel om janken. Maar.. Deze film is prachtig. Olifanten zijn mijn lievelingsdieren. En zelfs met dit verhaal, kan ik hem nog wel 1000x kijken. Om gewoon de liefde te zien die het dier uitstraalt. En voor mijn gevoel.. Kan een dier dat niet uitstralen als het mishandeld is geweest. 😉

  Reply
 11. Eddie

  “Als een olifant word mishandeld, valt het je wel aan! Die dieren vergeten niks en werken dan ook zeker niet mee.”
  De onwetendheid is stuitend. Klakkeloze aannames. Zelfs als er bewijzen zijn nog de kop in het zand steken. Harteloos.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *