Rockstar Games L.A. Noire geselecteerd voor Tribeca Film Festival

Dat videogames zelden uitgroeien tot indrukwekkende speelfilms is al langer dan vandaag bekend, maar de verhalen en de visuele effecten in de games groeien steeds meer uit tot cinematografische hoogstandjes. Hun status is nog niet uitgegroeid tot ‘kunstvorm’ maar ze zijn op de goede weg.

rockstar games,la noire,vice city,grand theft auto,games,the black dahlia,grand theft iv,san andreas

Het game L.A. Noire van Rockstar Games, de makers van ondermeer de Grand Theft Auto spelletjes, is geselecteerd voor de officiële filmselectie op het Tribeca Film Festival.

Dit is bij mijn weten toch de eerste keer dat een videogame wordt genomineerd voor een prestigieus filmfestival. Ik ben benieuwd wat Roger Ebert hiervan zal denken, want hij heeft een jaar geleden een essay geschreven dat games nooit tot kunstvorm kunnen uitgroeien. Ikzelf heb het game nog niet gespeeld en kan er niet over oordelen, maar ik speel af en toe wel een game. Ik ben me er dus ook van bewust dat bepaalde ‘cinematics’ op vlak van fotografie, scenario en mise-en-scene niet moeten onderdoen voor het filmmedium.

Na de Scarface/Miami Vice wereld in Vice City, het zwarte L.A. gangster-milieu in San Andreas, de New Yorkse Russische mafia in Grand Theft IV, duiken we nu in de detective-wereld uit 1947 in de City of Angels. Wat we kunnen verwachten zijn ondermeer een hoge dosis aan geweld, veel intrige, sensuele femme fatales, verrassende plotwendingen en uiteraard heel wat speurwerk in een periode waar CSI nog niet bestond.

Het scenario voor het game werd halvelings gebaseerd op de beruchte Black Dahlia moord, waarover Brian De Palma al een paar jaar geleden een film maakte, The Black Dahlia (2006). In het spel start je als een jonge detective en moet je opgroeien tot een volwaardige speurneus die misschien wel de moord zal kunnen oplossen. We zullen nog moeten wachten tot mei 2011 alvorens we het game in de rekken zullen aantreffen. Hieronder kunnen jullie al genieten van de trailer.


rockstar games,la noire,vice city,grand theft auto,games,The Black Dahlia,Grand Theft IV,San Andreasrockstar games,la noire,vice city,grand theft auto,games,The Black Dahlia,Grand Theft IV,San Andreas
© Rockstar Games

*** L.A. Noire trailer ***

***Related Post***
22/04/2011: The Black Dahlia review

3 Comments

 1. Michaël

  Zieter beestig uit!

  Reply
 2. blackmoon

  Ik heb San Andreas ooit nog gespeeld. Wel leuk dat je personage begon te verdikken wanneer hij teveel hamburgers at en te weinig aan sport deed :))

  Reply
 3. jurgen

  Deze staat al op mijn verlanglijstje. De vorige gta’s waren gewoon de maxx!

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.