Koen De Bouw weigert Bart De Wever te spelen

Acteur Koen De Bouw weigert nadrukkelijk de rol van Bart De Wever op zich te nemen in de tv-reeks over de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. “Patrick Janssens, die wil ik misschien nog wel spelen”, klinkt het in een artikel in ‘De Morgen’.

De Wever had eerder te kennen gegeven dat hij Koen De Bouw wel zag als een acteur om hem te vertolken. “De acteur die fysiek het sterkst op mij lijkt”. Maar Koen heeft daar toch een andere mening over: “Ik heb geen enkel probleem met zwaarlijvige mensen. Integendeel, ik heb heel wat vrienden die goed in het vlees zitten, maar ik zie de overeenkomsten niet.” Om eerlijk te zijn zie ik de overeenkomsten ook niet. Heeft BDW onlangs nog eens voor de spiegel gestaan?

De reden waarom één van onze beste acteurs uit Vlaanderen niet in de huid van De Wever wil kruipen, situeert zich op inhoudelijk vlak. “Ik heb absoluut geen hoge pet op van het Vlaams-nationalisme. Ik vind al dat gepalaver erg triest. Er wordt constant voorbijgegaan aan hoe rijk Wallonië is op het vlak van natuur en van cultuur. Op lange termijn rendeert dat soort rijkdom.”

“Ik word kwaad als ik hoor dat een kind in de Ardennen niet dezelfde rechten op sociale tegemoetkomingen zou mogen hebben als een kind in Vlaanderen. Over de stille sluipmoordenaar die het nationalisme is, kan ik mij zó opwinden dat ik daar geen enkele rol in wil vertolken”, laat De Bouw weten.

Het is de keuze van een acteur om de rol de vertolken die hij wil. Het getuigt enkel maar van zijn integriteit. Mensen die hem kennen weten dat hij niet alleen een bijzonder talentvol acteur is, maar hij is tevens iemand die leeft voor zijn kunst. En als je je niet kunt vereenzelvigen met een personage, neem je er maar best afstand van. Een politiek getinte rol is voor een acteur altijd een moeilijke beslissing. Dus daar hoef je zelfs geen discussie rond te voeren. Koen De Bouw is tevens iemand die recht in zijn schoenen staat en hij hoeft er zich niet vanaf te maken met een smoes. Hij is een intelligent en wijs man en heeft al meer van de wereld gezien dan eender wie van ons. Hij is een acteur met een duidelijke mening, en de laatste maanden merk je dat hij trouwens niet alleen staat met zijn mening. Zowel uit de artistieke sector als uit de sector van de ondernemers en de intellectuelen horen we gelijkaardige klanken.

Maar je kan je wel de vraag stellen of het zo nodig is om hierover nu ook nog eens een tv-serie te willen maken? Waar zijn we eigenlijk mee bezig? Je kan van mijlenver al zien dat het een politiek-getinte tv-serie zal worden, die het debat nog meer zal polariseren. Trouwens, wat hebben die heren politici de laatste jaren verwezenlijkt? We zijn belachelijk gemaakt op internationaal niveau, ‘Vlaming-zijn’ begint steeds meer synoniem te worden voor ‘onverdraagzaamheid’ en ‘plat nationalisme’, we worden in een patstelling geforceerd met onze Franstalige landgenoten waar niemand de gevolgen van kan inschatten, we zaaien zelfs verdeeldheid tussen Vlamingen met debiele stigmatiseringen over de linkse-Vlaming en de rechtse-Vlaming (nog een geluk dat we niet in Rwanda wonen), we krijgen te maken met een groeiende anti-politiek, ons land wordt alsmaar het doelwit van speculanten en we moeten ondertussen uit de crisis geraken met een regering in lopende zaken terwijl gewone mensen aan beide kanten van de taalgrens te kampen hebben met stijgende brandstof-, huur-, verzekering- en eetwarenprijzen. En daar nu nog een beetje een tv-serie rond maken, neen dank u.

5 Comments

 1. stefaan

  Ze moeten er maar een komedie-serie van maken, met die kerel uit ‘tegen de sterren op’ . Die zet dus een feilloze BDW neer. Het is gewoon lachen en gieren met zijn vertolking. Ook Caroline Gennez is om van te huilen. Nu, naar een dergelijke serie zou ik eigenlijk wel kijken. We gaan toch niet allemaal zitten huilen over de politieke situatie, misschien kunnen we er maar beter om lachen.

  Reply
 2. olivier

  Wie wil er nu een tv-serie zien over de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen? Het is alle dagen soap in het journaal. Je zou denken dat het al volstaat.

  Reply
 3. sofie

  Groot gelijk Koen, ik zou niet willen dat je 100kg moet bijkomen om zo’n sul te spelen. :p

  Reply
 4. Cindy

  Een wijs man herken je niet aan zijn cynisme maar aan zijn integriteit en liefde voor de medemens. Wie kan nu stemmen voor een man die zijn glimlach; zijn mens zijn, niet toont aan het grote publiek.
  Solidariteit begint in eigen land, empathie boven eigen haard.
  Bart de Wever hoort niet thuis in de politiek, maar in een film waar hij zijn eigen idealen verder kan vertolken.

  Reply
 5. guns

  M° Coen De Bouw
  Wees gelukig dat wy Vlamingen, een Bart de Wever hebben

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *