Blade Runner prequel of sequel

Terwijl bijna elke min-of-meer geslaagde film een facelift heeft gekregen – zij het een remake, prequel of sequel – zien we dat een paar prenten gespaard blijven van deze nevenwerking. Zo is er Blade Runner (1982) van Ridley Scott, gebaseerd op de roman van Philip K. Dick. Niet meteen een eenvoudig en goedkoop vehikel, dat je zomaar niet kan heruitvinden. Komt daar nog bij dat deze science-fiction thriller in de bioscoop alles behalve een goede beurt heeft gemaakt, maar pas veel later werd aanzien als een meesterwerkje.

blade runner,sequel,prequel,ridley scott,film noir,Harrison Ford,Philip K Dick,Andrew Kosove,Broderick Johnson

Korte inhoud: Los Angeles, 2019: Rick Deckard (Harrison Ford) is een ‘Blade Runner’: een politieagent die ingezet wordt om ‘replicants’ uit te schakelen, omdat onze planeet na een gewelddadige opstand verboden terrein is voor hen. Hij wil eigenlijk stoppen, maar moet z’n baantje weer oppakken wanneer vijf replicants een ruimteschip kapen en terugkeren naar de Aarde.

De donkere ‘cyberpunk’ stijl was van grote invloed op heel wat sciencefictionfilms (gaande van The Matrix tot Artificial Intelligence), maar Blade Runner heeft op zijn beurt zijn inspiratie gezocht in de ‘film noir’. Dat nieuwe film noir genre wordt ook wel neo noir genoemd. Ik raad trouwens aan elke filmgeek het boek aan over de making of van de film, geschreven door Paul M. Sammon. Een kleine bijbel die de productie van een film volledig uit de doeken doet, met de leuke en minder leuke kantjes.

Maar ook deze film zal misschien nog een staartje krijgen in de vorm van een prequel of sequel. De mensen van Alcon Entertainment hebben volgens Variety hebben de tv- en filmrechten van Blade Runner gekocht. Ze mogen er alleen maar geen remake van maken… misschien maar goed ook. De science-fiction heeft trouwens een aantal versies en ik ben zelf niet zeker of ik nu uiteindelijk de ‘director’s cut’ heb gezien of de ‘final cut’ of nog de ‘international cut’.

Alcon topmensen Andrew Kosove en Broderick Johnson hebben tegen Variety gezegd dat ze nog niet precies weten hoe ze het project zullen aanpakken en of Ridley Scott al dan niet betrokken zal worden: “We’re at a very preliminary stage where we’re still formulating strategy as to whether we’ll hire a filmmaker or a writer first and whether we’ll do a prequel or a sequel,” zei Kosove. “The one thing for sure is that neither Broderick nor I will direct.”

Ik vond het een geweldig boek en een uitstekende verfilming. Dat ze nu van plan zijn om er een vervolg aan te breien of een soort prequel, vind ik op zich wel interessant. Veel interessanter trouwens dan de alien prequels die ondertussen naar de prullenmand zijn verwezen. De wereld is zo complex dat je er alle kanten mee uit kan. De film verschilt wel wat van het boek, dus weet ik niet precies of ze zullen terugkeren naar het bron-materiaal of gewoon zullen freewheelen op het materiaal die reeds beschikbaar is in de film. In het boek is er immers sprake van een grote kernramp die de genetische code van de mensen heeft gewijzigd. Er wordt ook meer ingegaan op het personage van Deckard, enz…

blade_runner.gif
© Warner Home Video

Persoonlijk zou ik iets meer willen zien over de ‘replicants’ en of zij nu werkelijk in opstand zullen komen (…dus eerder een soort sequel in plaats van prequel). Er is voldoende informatie aanwezig om een boeiend en fascinerend verhaal te vertellen. Ik hoop alleen dat ze niet in de val zullen trappen van veel andere sequels, die eigenlijk een soort remake zijn met een paar kleine wijzigingen. Ze moeten afstappen van het plot van Blade Runner en nieuwe paden bewandelen. Een tweede mogelijke vergissing is dat ze er een domme science-fiction actiefilm van maken. De fan-base van Blade Runner zijn mensen die zowel filmgeeks als mensen die af en toe eens een science-fiction boek lezen (of op z’n minst interesse hebben in het genre). Als ze een sequel of prequel in gedachten hebben, zal het er één moeten zijn van het niveau van Philip K. Dick…


*** Op de set van Blade Runner ***

***Related Posts***
28/02/2006: Top 10 Favoriete 80’ties Film
27/08/2004: Top 10 Beste Science Fiction Film volgens wetenschappers

5 Comments

 1. Jurgen

  “Als ze een sequel of prequel in gedachten hebben, zal het er één moeten zijn van het niveau van Philip K. Dick”
  Het zou me verbazen dat ze nog maar aan de knieën van Philip K Dick komen. Ik dacht touwens dat er al een sequel was: “Hobo with a Shotgun” !
  :))

  Reply
 2. frederique

  Een sequel is tricky, want wat doe je dan met Harrison Ford. Op het einde van Blade Runner twijfel je aan zijn identiteit en og hij misschien ook een android is. Maar gezien adroids niet fysiek verouderen, zou een oudere Deckard deze theorie volledig ontkrachten. Met een prequel kan je wel meer paden bewandelen, zoals het ontstaan van de eerste nexus 6. Het personage van Deckard zou ik er zowiezo uitlaten.

  Reply
 3. johan

  Een van mijn favoriete films.. Ondanks dat er ontzettend veel verschillen zijn met het boek van Dick ervaar ik die niet als storend. Ik vind het zelfs een van de betere boekverfilmingen.
  Het boek van Paul M. Sammon is zeker een aanrader, kijk voor een kleine impressie naar de BBC docu ‘One the Edge of Blade Runner’.
  De sfeer in Blade Runner wordt grotendeels bepaald door prachtige maquettes en sets. Hopelijk gaan ze niet dezelfde fout maken als in de laatste Star Wars films door deze te vervangen door matige 3D.

  Reply
 4. govert

  oke, blade runner is van mijn favoriete films, en hoe je het ook went of keert , een toevals treffer van de juiste mensen op de juiste plek , ik weet nog dat toen die net uit kwam eigenlijk er weinig animo voor was, de kracht van blade runner heeft zich pas jaren later geopenbaard door een blauwdruk te zijn van alle sf films die er na verschenen, wat niet alleen te dankenis aan Scott maar ook aan het genie van
  Jean “Moebius”Giraud die met zijn art/strip werk de look van de film heeft bepaald.
  als ik dit bericht lees denk ik ohoh weer een zootje geldzoekers die niet meer weten wat ze moeten doen en
  maar het begrip blade runner gaan uitmelken (fans genoeg , gezien het razende tempo waarmee de release dvd “s de winkel uit vliegen), ik krijg er zo”n terminator dejavu bij (deel 3 en4).MAAR als we hier nu eens te maken hebben met echte fans ,die respect hebben voor de film en die met hun enthousiasme en hopelijk veel creativiteit en lef de wereld van blade runner verder uit bouwen kan daar iets heel moois uit komen…..misschien zien we ford en hauer nog wel terug dan in de rollen die ze groot hebben gemaakt….

  Reply
 5. Kons

  sequel? Blade Runner part 2: Attack of the Replicants , of wa?? Als Harrison Ford wordt gecast dan ga je gewoon de eerste film om zeep helpen, want Androids verouderen nu eenmaal niet.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *