Liam Neeson nog eens actieheld in Unknown

Wanneer je de poster van Unknown (2011) bekijkt zou je denken dat het een vervolg is op Taken (2008), maar de twee films hebben naast hun hoofdacteur en een paar stuntmannen weinig met mekaar gemeen. Maar ook deze harde actie thriller is gefinancierd met Europees geld. Toch valt er op dat zowel voor deze film, net zoals bij Taken, de MPAA heel mild is geweest met hun rating; en de PG-13 al voldoende vonden. We zouden een waslijst van films kunnen opsommen met véél minder geweldscènes, die toch een R-rating hebben gekregen. Je zou denken dat een super-producer als Joel Silver misschien zijn charmes heeft gebruikt bij de keurings-commissie. Onderschat nooit de waarde van een invloedrijke producer!

unknown,liam neeson,taken,Diane Kruger,January Jones,Aiden Quinn,Frank Languella,Jaume Collet-Serra,orphan,house of wax

Toch lijkt het niet op een Europese film wanneer je de trailer bekijkt. Persoonlijk vind ik het een wat inspiratieloze titel. Verwar tevens de film niet met die andere Unknown (2006). Wanneer je ‘unknown’ zal googelen komt je vast wel terecht op die film uit 2006 (zie poster). Een beetje een manke strategie van de makers om hun film zo te noemen. Nochtans hadden ze tientallen veel betere titels kunnen bedenken voor deze prent.

Korte inhoud: Dr. Martin Harris (Liam Neeson) ontwaakt na een auto ongeluk in Berlijn om te ontdekken dat zijn vrouw hem niet meer herkent en dat een andere man zijn identiteit heeft overgenomen. Genegeerd door ongelovige autoriteiten en opgejaagd door mysterieuze huurmoordenaars is Martin moe en alleen. Met hulp uit onverwachte hoek begint hij een avontuur, waarbij hij gaat twijfelen aan zijn geestelijke gesteldheid en zijn echte identiteit. Hoe ver zal hij gaan om de waarheid te achterhalen?

Het lijkt wel een soort Jason Bourne verhaal, met een vleugje van Taken en een hint van Frantic (1988). Een tijd geleden werd Liam Neeson nog getypecast als een wijze oudere man, maar tegenwoordig maakt hij indruk als de nieuwe Charles-i-kick-your-ass-Bronson. De man zal binnenkort 60 jaar oud zijn, maar hij bezit nog steeds gezonde cojones om te overtuigen als actie-ster. Na Taken en The A-Team gaat hij nu van leer in een film van de Spanjaard Jaume Collet-Serra, die zowel in staat is van het beste, ik denk aan Orphan (2009), als van het zwakste, zoals House of Wax (2005).

Je zou denken, wanneer gaat de man nog eens een deftige rol vertolken. Maar eigenlijk komen de actiefilms als geroepen. Neeson ziet er heel imposant uit en hij lijkt ook wel in staat zijn tegenstander met een paar meppen tot appelmoes te kunnen slaan. Hij heeft ook een zekere leeftijd wat meteen wijst om een man die alle truuken van de foor kent en genoeg ervaring heeft om specialist te zijn in allerhande disciplines. Misschien geen fijnzinnige James Bond figuur, maar wel een personage van vlees en bloed die we vol overgave willen volgen.

In de film treffen we ook nog de meertalige Diane Kruger aan, naast de blondine January Jones (die effectief in januari is geboren), alsook de Amerikaanse acteur Aiden Quinn en Frank Languella. De film komt bij ons uit op 2 maart 2011.

3 Comments

 1. hendrik

  stevige actie. heeft inderdaad iets weg van Jason Bourne. Trailer mocht wel iets minder cliché zijn.

  Reply
 2. Kons

  Taken vond ik maar matig. Begin kwam traag op gang en naar het einde toe was het nogal fake, vooral die boot-scène was er met de haren bijgesleurd. Typisch iets voor een Luc Besson. Hopelijk is deze beter, krijgt alvast een hoge score op imdb.

  Reply
 3. Alexander

  Leuk, maar het plot zeer ongeloofwaardig

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *