The Expendables (2010) *½ Blu-ray review

Ik denk dat de meest stoere actieprent van dit jaar The Expendables (2010) moet zijn, van en met Sylvester Stallone. Wie zien er ondermeer Jason Statham, Mickey Rourke, Dolph Lundgren, Eric Roberts, Jet Li, Bruce Willis, en Arnold Schwarzenegger. Ze zijn allen zo stoer dat ze zelfs de moeite niet doen om ook maar een beetje te acteren.

the_expendables.jpg

Korte inhoud: Enkele huursoldaten trekken in dienst van de Amerikaanse CIA en onder leiding van Barney Ross (Sylvester Stallone) naar de Zuid-Amerikaanse republiek Corza, waar ze de strijd aangaan met een meedogenloze dictator General Gaza (David Zayas). Ze hebben er contact met Sandra (Giselle Itié), een lokale vrijheidsvechter en James Monroe (Eric Roberts) een onbetrouwbare ex-CIA agent en diens handlanger Paine (Steve Austin).

Ook het van de pot gerukte verhaal is een flauw excuus om al die mannen in één film samen te brengen. Maar de adrenaline in de film is zo hoog en de chemie tussen de binken zo sterk, dat je er uiteindelijk niet veel vragen bij stelt. Het is de ultieme mannenfilm bij uitstek, met veel explosies, geweld en geen melo-drama of sentimentele romantiek. Het enige wat ontbreekt zijn babes. Zelfs actrice Charisma Carpenter doet amper 2 minuten mee met misschien maar 6 lijnen dialoog. Maar zij is niet de enige die een veredelde figurantenrol heeft. Zo loopt Schwarzenegger ook even binnen en buiten beeld, alsook Bruce Willis die nauwelijks 5 minuten screentime had.

Maar voor een film die het moet hebben van de actiesequenties, is het allemaal behoorlijk slecht in beeld gebracht. Daar waar je in de laatste twee Jason Bourne films nog wel een beetje zag van de choreografie van de actie-scènes, heb je in deze film geen benul wat er zich feitelijk afspeelt. De camera schudt van links naar rechts, zonder ook maar een beetje didactiek aan de dag te leggen. Dit is amateur-filmmanschap op z’n best, en dit van een man die toch een degelijke Rambo film kon maken. Het heeft er alle schijn van dat ‘improvisatie’ de gangbare term was op de filmset. Maar anderzijds is het wel ontspannende grindhouse-achtige exploitation cinema, en het had nog beter kunnen zijn indien het volledig de remmen zou loslaten in dit genre in plaats van af en toe de hete soep af te koelen met introspecties van mannen op midlife-leeftijd. Er was ook nog wat werk aan de one-liners, die niet meteen grappig zijn. Maar het is in essentie een B-Film met een Hollywood budget en top-acteurs (of toch zeker de helft ervan).


the_expendables_pic01.jpgthe_expendables_pic02.jpgthe_expendables_pic03.jpg
© Dutch FilmWorks

Toch had ik er meer van verwacht. Ik dacht niet dat het de bedoeling zou zijn om simpelweg al die acteurs in beeld te laten brengen met vuurwapens en getrokken messen. Ik had gehoopt op wat intrige, een slim plot, misschien zelfs wat nostalgie en vooral heel wat memorabele actie-scènes. Laten we hopen dat de cast en crew zich heeft geamuseerd. Hopelijk denken ze de volgende keer ook iets meer aan hun publiek. Ik zeg volgende keer want ja, The Expendables II (2012) is al een pre-productie. Laten we hopen dat Sylvester Stallone deze keer wel een belangrijke rol heeft voor Jean-Claude Van Damme, want hij is effectief de acteur die nog ontbreekt (naast Chuck Norris en Steven Seagal) in dit vehikel.

Op de blu-ray vinden jullie echter we de leuke audio-commentaar van Sylvester Stallone over de gehele film, naast behind the scene materiaal, bloopers, deleted scenes en nog een pak documentaires van een totaal van 186 minuten. Voor de fans zal deze editie een geschenk uit de hemel zijn.

rating


Beoordeling: 1.5 / 5

Recensie door op 28 december 2010

***Related Posts***
23/08/2010: Waarom Jean-Claude Van Damme niet in The Expendables zit
29/04/2009: Gespierde cast voor The Expendables
10/04/2009: Brittany Murphy was gecast in The Expendables
12/03/2009: Charisma Carpenter in The Expendables, JC Van Damme bedankt voor de rol
27/11/2008: Dolph Lundgren in The Expendables


*** The Expendables trailer ***

3 Comments

 1. fredje

  Ik heb me goed vermaakt met deze film, die precies bracht wat ik ervan verwachtte. Leuk om al die actie-helden in één film samen te zien, waarbij vooral Jason Statham, Mickey Rourke en Dolph Lundgren me opvielen. Ik hoop ook dat ze JCVD vragen voor de sequel!!

  Reply
 2. gregg

  Haha 🙂
  Ik heb me toch goed vermaakt met die spierballen parade. Je hoeft het allemaal niet zo serieus op te vatten., et is wat het is: brainless 80ties actie.
  Wat betreft JC, zal hij de film niet verkloten met zijn overdreven ster-allures? Het duo Sly/Statham werkt!

  Reply
 3. Petrov

  Heb de film onlangs gezien en moet zeggen dat ik het een leuke actie-film vond .
  Sly blijft gewoon Sly , meer verwacht ik ook niet van hem , gewoon leuk om naar te kijken, en zou op zijn leeftijd onmiddellijk tekenen voor dezelfde conditie die hij heeft , ken niet veel 60 plussers , die nog zo kunnen sprinten , of stunten .
  Voor de rest vd cast vond ik het leuk om Dolph nog eens te zien , Rourcke ook , Statham hoort gewoon thuis in die film ( Basketball field scène is kei goed , ” So now you know what i’m doing for living !” , haha ).
  Ik kijk echt uit naar de 2de en hoop echt dat JCVD meedoet , hij hoort in deze cast echt thuis , hij mag daarna voor mijn part een hele andere weg inslaan qua movie-keuze , maar zo’n film zou zijn actie-carrière mooi afsluiten ipv een “Universal-soldier -pre-sequel-6- ding… !
  Prettige Feesten !!

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *