De 10-delige serie The Pacific op blu-ray

Een paar jaar geleden maakte Steven Spielberg indruk met zijn Saving Private Ryan (1998). In de nasleep van dit oorlogsdrama besloten de regisseur en hoofdacteur Tom Hanks om een mini-serie te maken in dezelfde filmstijl, maar met verhalen die niet allemaal konden verteld worden in de filmversie, maar ook om meer in detail te treden bij bepaalde gebeurtenissen. De bedoeling was om al die soldaten een gezicht te geven, voor een generatie die de oorlog niet hebben gekend.

In de 10-delige miniserie Band of Brothers (2001) kregen we een nauwkeurig beeld van D-Day in Normandië, de slag bij het Belgische Bastogne tijdens de gure wintermaanden, de inname van het Arends Nest van Adolf Hitler en zijn chalet in Berchtesgaden. Maar het was niet de zoveelste documentaire over de 2de WO. Het was op de eerste plaats een beklijvend fictie-verhaal gebaseerd op waar gebeurde feiten met memorabele personages en een aangrijpende verhaallijn gebaseerd op het werk van historicus Stephen Ambrose, maar door diens zoon Hugh Ambrose. De serie afschrijven als een spin-off van Saving Private Ryan is misschien wel oneer aandoen aan haar onmiskenbare kwaliteit.

Maar de 2de WO woedde niet alleen in Europa, maar ook in Azië. En Tom Hanks en Steven Spielberg speelden al een tijdje met het idee om eenzelfde 10-delige serie te maken met de strijd tussen de Amerikanen en de Japanners. En zo kwam er The Pacific (2010), met dit verschil dat het deze keer niet meer gebaseerd zal zijn op een verhaal van Stephen Ambrose, en ook niet zou draaien rond één specifiek regiment zoals dat het geval was voor Band of Brothers. Het volgt wel drie soldaten, Eugene Sledge (Joseph Mazzello), Robert Leckie (James Badge Dale) en John Basilone (Jon Seda), in verschillende veldslagen. Het gaat dus minder over een groep soldaten (zoals in Saving Private Ryan), dan wel over het individu (zoals in The Thin Red Line). De films werden hoofdzakelijk gedraaid in Australië met een enorm budget van tussen de 150 en 200 miljoen dollar, maar werd een enorm succes.

Bij de beoordeling van deze serie kan je moeilijk om Band of Brothers heen. Het is uiteraard wel een beetje van hetzelfde maar op een andere locatie, maar anderzijds moet je toegeven dat de 2de wereldoorlog een onuitputtelijke bron blijft van aangrijpende verhalen. En deze verhalen die vervat zijn in The Pacific verdienen hun plaats in de geschiedenis van de oorlogsfilms. Het is misschien iets minder brutaal en grauw als de eerste mini-serie, maar het is al even onthutsend en dramatisch. Uiteraard is alles wel verteld vanuit het standpunt van de Amerikanen en zit er soms iets teveel melodrama in verwerkt, maar de serie verbloemd daarom niet de terreur en de gruwel van de oorlog. Over de strijd van de Britten tegen de Japanners in Birma (nu Myanmar) wordt echter niet gesproken in deze serie. Dit paste waarschijnlijk niet in het heroïsche Amerikaanse plaatje.

Ik heb de oorlog niet zelf meegemaakt en ik voel altijd wel een beetje scepticisme wanneer ik “boeiende cinema” zie over waar gebeurde feiten. De realiteit is vaak minder glorieus. In tegenstelling tot de overtuiging van Spielberg en Hanks denk ik niet dat er zoiets bestaat als een “goede of juiste oorlog”, dat de zogenaamde helden ook in staat waren van minder heroïsche daden, dat heroïek op het slagveld niet gepaard gaat met een 50 koppig orkest, dure spots,een batterij aan make-up artiesten en alles afgewerkt met een uitgekiende colour-grading. De oorlog is zelden zo mooi in beeld gebracht als in deze 10-delige serie. Maar laten we er vanuit gaan dat dit fictie is, en geen geschiedschrijving, en alles wel met een korrel zout moeten nemen. Mocht dit al een aanleiding zijn om ons aan te sturen meer over deze oorlog te lezen, zou ik dat op zich al een belangrijke verdienste vinden van de serie.

En voor The Pacific komt binnenkort een unieke blu-ray editie uit in een metalen box. En om de kogels om je heen te horen fluiten, de geweerschoten in je maag te voelen dreunen en verblind te worden door de explosies alsof je er vlakbij bent, moet je deze zien op blu-ray met een DTS-HD MA 5.1 klankband. Het perfecte eindejaarscadeau voor iedereen die van kwalitatieve series houdt. Als extra’s vinden we op zowel de DVD als de Blu-ray disc een portret van de echte mariniers die model stonden voor de personages, een 30 minuten durende “making of” en een historische documentaire over deze brutale episode van WO2. Bij ons werd de serie reeds door Prime uitgezonden, maar in 2011 zal ze ook op VT4 te zien zijn.


*** The Pacific trailer ***

4 Comments

 1. Ufo Shifty

  Absolute Aanrader.
  Blijft niet in je kouwe kleren zitten.

  Reply
 2. Danny

  Heb deze Blu-Ray al 14 dagen in bezit, en ik heb hem in 2 dagen gezien. Het geheel is tamelijk goed, maar het kan wel niet BoB overtreffen, vooral aflevering 3,4 en 10 zijn zwak!, de andere zijn wel een kunstwerk qua slagvelden!!

  Reply
 3. Jurgen

  Ik heb Band of Brothers al twee keer uitgezien. Geweldige serie, super mooi gefilmd en één van de beste oorlogsportretten die ik al heb gezien. Het is puur genieten van elke aflevering. Die Pacific staat dus ook al op mijn verlanglijstje :))

  Reply
 4. Gregg

  De meningen lopen nogal uiteen. De ene vind het beter dan BoB, de andere vond deze zwakker. Misschien moet je inderdaad de twee niet al teveel met elkaar gaan vergelijken.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.