Wall Street 2: Money Never Sleeps (2010) ***½ Blu-ray review

Dit keer ben ik er dan toch nog geraakt. De fortisfilmdays dito BNP Paribas filmdays. De vrienden hadden geen tijd, de ene date zat op een overvolle bus in India dus trommelde ik maar een ex-reisgenote op die evenveel cinefiele gevoelens heeft als ik, wat maakte dat we dus ook dat gemeen hadden om naast mekaar met popcorn op een uitstekende plaats in de overrompelde Kinepolis te gaan zitten. Als opwarmer genoten we van het bloed en de tieten en de nice little fish in 3D om dan de Piranha 3D (2010) te stillen aan de bar van de Bloomingdales.

wall_street_2_money_never_sleeps_2010_blu-ray.jpg

Drie kwartier later zaten we toevallig op dezelfde plaatsen in dezelfde zaal voor Oliver Stone’s nieuwe Wall Street: Money Never Sleeps (2010). Ik vroeg me al af wat het misplaatste publiek in de volle zaal deed, maar mijn Kinefreundin wees me er op dat Shia LaBeouf vooral bekend is van Transformers. Aha, vandaar dat het grootste gedeelte van de zaal de aandacht er niet bij kon houden. – Wij wel, hoewel.

Korte inhoud: Na een gevangenisstraf van 8 jaar komt Gordon Gekko (Michael Douglas) vrij. Ondanks zijn pogingen om Wall Street te waarschuwen voor de nakende economische ondergang, gelooft niemand hem door zijn afgenomen status in de financiële wereld. Hij besluit daarom maar om zich te concentreren op z’n privéleven. Hij wil de verwaterde relatie met z’n dochter Winnie (Carey Mulligan) verbeteren, maar door zijn lange afwezigheid en het feit dat Winnie hem de zelfmoord van haar broer Rudy verwijt, wil ze niks met hem te maken hebben. Ondertussen sterft de mentor van Jake Moore (Shia LaBeouf), een jonge beursmakelaar die de beleggingsfonds manager Bretton James (Josh Brolin) verdenkt van de moord op z’n mentor. Jake, die ook de verloofde van Winnie Gekko is, wil wraak en rekent daarbij op de hulp van Gordon. Gordon besluit Jake te helpen, in de hoop zo dichter bij z’n dochter te raken.

“It’s not about the Money, it’s about the Game” horen we de antagonist zeggen. En na de film vroeg ik me af of Oliver Stone nog wel weet hoe het spel te spelen. De man wordt misschien een jaartje ouder dat hij de perfecte Wall Street-thriller vermengt met een Vijftv-verhaal. Of is het om de aandacht teveel af te leiden van de droge cijfers en financiële termen? Wall Street, het hoeft geen nadere uitleg. Dit is het kloppend hart van New York, van the US of A en zelfs van de hele wereld.

We dateren 8 jaar na ‘Nine Eleven’
. Gordon Gekko, een beruchte trader, komt vrij na een jarenlange gevangenisstraf wegens handel met voorkennis. Deze gehaaide gladjanus, wordt vertolkt door de karakterkop van Michael Douglas. Shia LaBeouf, is Jacob Moore, een jonge joodse succesvolle trader op de financiële markten. Zijn baas houdt van hem, zijn liefje houdt van hem. Hij verdient geld bij sloten en speelt dagelijks met bedragen die de gewone mens in de straat zich doet afvragen waar die gewetenloze kerels in feite mee bezig zijn.

Poker. Gokken. Bluffen. Je zet in, je gaat short tegen de small and big blinds als je de dealer button hebt. Je raiset, je speelt bluff poker en je maakt je tegenstander af, je vernietigt hem en pluimt hem als een kieken om hem daarna helemaal in te palmen. You never fold. Dit gebeurt met de zakenbank waar Jacob voor werkt. De kredietcrisis, wereldwijd. De luchtbel van duistere hefboomfondsen, rommelkredieten en telkens herfinanciering van lege dozen.


wall_street_2_money_never_sleeps01.jpgwall_street_2_money_never_sleeps02.jpg
© 20th Century Fox Home Entertainment

Deze gegevens vertelt Oliver in een ijzersterk scenario van Allan Loeb en Stephen Schiff, dat nooit verveelt maar zelfs intrigeert. Daarnaast heb je het persoonlijke verhaal tussen Jacob, zijn liefje Winnie en Gordon Gekko. Waarom verschijnt Gordon in het leven van Jacob en Winnie, waar is hij op uit? Hoe kan Jacob zijn relatie staande houden als hij opstaat en gaat slapen met het geld. Deze persoonlijke keuzes die Jacob moet maken, tonen de menselijke kant van het verhaal, helaas in een iets te zoet sausje.

Niettemin, een verhaal over de wereldwijde beurscrisis vertellen met de gewetenloze machtspelletjes van grote banken en gewetenloze traders, is geen koud kunstje en al bij al weet Oliver Stone de aandacht steeds vast te houden. Een film van Oliver Stone met Shia Labeouf, Michael Douglas, Josh Brolin, Charlie Sheen, Carey Mulligan, Susan Sarandon, Frank Langella. De film is vanaf 22 september 2010 in onze zalen.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 28 september 2010

***Related Posts***
29/01/2010: Wall Street: Money Never Sleeps trailer
30/04/2009: Wall Street 2 met Douglas en LaBeouf

 


*** Wall Street 2: Money Never Sleeps trailer ***

2 Comments

  1. Accu

    Wel vreemd, in Wall Street had hij een zoon met de naam Rudy, en nu zien we plots een dochter genaamd Winnie?! Enkel spijtig dat LaBeouf zijn hoofdrol niet aankan.

    Reply
  2. Lennart

    Voor een soort van remake zeker niet slecht maar doe mij het origineel maar.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *