Kinepolis en zijn winstmarges

Het alsmaar groter wordende Kinepolis gaat weer een succesjaar tegemoet. Ze hebben in het eerste half jaar van 2010 een nettowinst geboekt van 11,6 miljoen euro. Met andere woorden: 84% meer winst dan in diezelfde periode vorig jaar. Schokkend!
We kunnen dit concern stilaan Monopolis gaan noemen.
5% meer cinemabezoekers dan is 2009 is hier deels de oorzaak van, maar ook de opslag van ticketprijzen, snackprijzen en de nieuwe tarieven voor 3D-films zorgen voor ongeziene winsttoenames.

kinepolis.jpg

De voordelen van een monopolie.
Buiten het verkommerende UGC (kleinere zalen, mindere geluidskwaliteit, uit de hand lopende problemen met jonge “filmliefhebbers”) heeft Kinepolis Group namelijk amper concurrentie. Als een hongerige spin wikkelt deze op geld beluste firma de Belgische bioscoopbezoeker in een web van woekerprijzen.

Alles is overpriced. Van de tickets, tot de drank, tot zelfs het toilet. Daar tegenover staat: minder service en meestal waardeloze films op de affiche. Tegenwoordig boekt bijna iedereen elektronisch zijn tickets en wordt er minder personeel ingezet achter de kassa. Dit zou de ticketprijzen toch moeten drukken, correct? Fout!
Bij de snackstand het zelfde verhaal. Popcorn menu’s stijgen 3 maal per jaar, het personeel krimpt echter in. Alles is nu selfservice, toch worden torenhoge tarieven gehanteerd.

De nietsvermoedende consument
Maar ja, àlle schuld op een geldhongerig beleid steken is zeer gemakkelijk uiteraard. Even opmerken dat de gemiddelde consument graag met geld smijt als het om een avondje cinema gaat en blijkbaar geen aanmerkingen heeft op de huidige gang van zaken.

Alle perikelen terzijde ga ikzelf trouwens ook nog steeds graag naar Kinepolis, en kan wel degelijk nog genieten van een goede film. Inception (2010) in Metropolis was bijvoorbeeld fantastisch. Dat bombastisch effect mis ik achter mijn LCD-tv… Bovendien levert Kinepolis simpelweg op alle vlakken de beste kwaliteit. Daar kan je niet naast en dat maakt hen sterk.

En toegegeven, de nieuwe inkleding van Metropolis Antwerpen oogt fraai en modern… Echter met dergelijke hoge winstmarges is dat het minste wat Kinepolis Group kan doen voor zijn bezoekers. En wat betreft de recente omzetting naar digitale projecties in alle zalen: tot over een jaar was er nog een deel kleinere films (minder bekende releases) die gewoon in schandalige kwaliteit werden vertoond in kleine, verkommerde zalen. Onaanvaardbaar en zeer frustrerend als je weet dat je daar bijna 9€ voor moest neertellen. De conversie duurde lang en moeizaam, dit zou niet gemogen hebben.

Irritaties van een cinefiel
Dan spreek ik nog niet over het storende gedrag van sommige jongeren in de zalen (bellen, sms’en, luid praten en rondlopen tijdens de filmvoorstelling zijn alomtegenwoordig). Ook het rommelende geluid van zakken chips, stank van nacho’s, en een plakkerige grond werkt soms danig op de zenuwen. Irritaties swingen af en toe de pan uit. Bovendien zien we zelden of nooit security in de zalen om orde op zaken te stellen. De ergerlijke pauzes die je moet ondergaan zijn meestal misplaatst en worden ingezet net als je goed in de film zit. Maar ja: er moet geconsumeerd worden, dus moeten de cinemaliefhebbers dit er maar bij nemen.

De oplossing van Kinepolis: de zogenaamde ‘stille zalen’. Daar mag niet gegeten worden, en moet men stil zijn. Daar gaat dan wel degelijk op worden toegezien. Maar let wel: daar tegenover staan… hogere ticketprijzen. Of wat had u gedacht!
Om het in extremen te zien: in gewone zalen mag dus naar hartenlust worden gepraat alsof men op café zat. Prachtig signaal.

What goes up must go down
Ik heb een vermoeden waarom Kinepolis dergelijke agressieve markstrategie volgt. Er zijn namelijk zeer slechte tijden op komst voor cinemacomplexen wereldwijd. Binnen een mum van tijd zie ik hun groei stagneren en hun publiek inkrimpen. We zitten namelijk in een keerpunt wat betreft het begrip ‘cinema’.

Meer en meer is er sprake van irritatie zoals hier bovenvermeld en ook opkomende piraterij van films. Illegaal films downloaden: wie doet het tegenwoordig niet? Mensen zien graag blu-ray’s en zitten graag thuis voor hun haarscherpe flatscreen-tv. Waarom met geld gooien als je op bijvoorbeeld netflix een film kan huren vanuit je luie zetel?

Elektronicagiganten bereiden zich momenteel duidelijk voor op de verhuis van cinema naar homecinema. De consument wordt overladen door aanbiedingen van reuzengrote Plasma tv’s voor weinig geld en binnenkort geavanceerde 3D- televisies (ook zonder brilletjes). Bovendien zijn verschillende websites momenteel bezig met het onderhandelen van deals met grote filmstudio’s om films voor of gelijk met de bioscooprelease te lanceren op het internet. Ik verwacht binnen maximum 3 jaar dat bijna iedereen thuis de avant-première van Alien 6 (2012) gaat bewonderen in zijn luie zetel. Dit voor veel MINDER dan 11€ en met maar de helft uitgaven aan popcorn en snoep. Bye Bye Kinepolis.

***Related Posts***
11/02/2009: Kinepolis start charme-offensief
25/10/2007: Top 10 besparende tips voor filmfans

4 Comments

 1. Kenneth

  Zéér mooie kritische blogpost Joris. De prijzen in de bioscoop zijn inderdaad schandalig hoog. Persoonlijk heb ik het ook opgegeven om nog na 18u (wanneer de zalen overvol zitten) naar de bioscoop te gaan. Het boertige gedrag van een heleboel jonge (en oude) filmbezoekers (aangemoedigd door een gebrek aan controle van de bioscoop zelf + overdaad aan stinkende snacks -> nacho’s met kaassaus iemand?) stoort me met momenten zo erg dat ik nog amper van een film kan genieten. Drie jaar lijkt me misschien wat kort, maar als de homecinema’s nog iets hoogstaander worden (en beter geprijsd) en de release van bioscoopfilms eindelijk samenvalt met blu-ray releases / HD video on demand, staat het vast dat een bezoekje aan de bioscoop binnen dit en 10 jaar een zeldzaamheid wordt. Ondanks dat mijn filmhart hierbij een beetje bloedt, kan je niet anders dan stellen dat ze het zelf gezocht hebben … .

  Reply
 2. yves

  als ge 100 days kaart koopt is het nog maar 6.7 voor cinema ticket en neem drinken van u eigen mee en m en m’s ook. ga pissen in de quick. zo verdient de kinepolis niet te veel.

  Reply
 3. josie

  Schoon artikel inderdaad, goed onderbouwd.
  Persoonlijk erger ik me geweldig aan het publiek (slurpen en kauwen in de zaal, bellen, praten…), aan de belachelijke prijzen (zelf je ticket online boeken is duurder dan aan de kassa, waar zit daar de logica in?) en het ultracommerciële aanbod. De betere beeld- en geluidskwaliteit (geluid staat soms gewoon schandalig luid) wegen voor mij daar niet tegenop. Wanneer de film die ik wil zien dus in een kleine arthouse cinema speelt, wat in 90% van de tijd het geval is, ga ik daar. Goedkoper, sympathieker, op die manier steun je nog een leuke cinema en voorkomen we hopelijk dat die cinema’s uitsterven, zoals de Studio’s in Leuven bijvoorbeeld.

  Reply
 4. Stefanie

  Dit vind ik nu een artikel naar mijn zin, want het bevat niets dan waarheid. De Kinepolis ligt niet meteen in onze buurt, dus is het steevast een Utopolis. De tarieven gaan er ook geleidelijk omhoog, de snacks en de drinks, die koop je best niet meer, want die prijzen zijn het niet waard. Onze kids nemen dan ook stiekem hun knabbeltjes en drankjes zelf mee als het echt niet anders kan. De vuiligheid van een ander blijft er tegenwoordig ook liggen, want reinigen ??? Ho maar. In Mechelen zijn ze nu volop aan het verbouwen. Het is er de meest ongure plek die je je kan indenken. Een echt onveiligheidsgevoel krijg je er, want je moet nu aan de meest groezelige kant van het complex buiten gaan. Zonder deftige verlichting, je ziet er gewoon niet waar je loopt. Het terrein is er verschrikkelijk oneffen. Klant koning ???? Aandeelhouder ja, en wij naïeve klanten blijven maar betalen.

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *