Kebab Connection (2004) *** Blu-ray review

Onlangs vond ik in mijn archieven nog een ongepubliceerde review van een leuke film, waarvan ik de avant-première nog had gezien. Kebab Connection (2004) is een Duitse film van Anno Saul met medewerking van Fatih Akin, regisseur van het destructieve je bij de keel grijpende Gegen Die Wand (2004).

kebab_connection.jpg

Nee, verwacht je niet aan dezelfde misantropische schets van de illusie van de “multiculturele maatschappij”. Kebab Connection is een luchtige coole frisse komedie met heel wat jong talent.

Korte inhoud: Denis Moschitto is Ibo, een jonge sympathieke Turk in Hamburg die van het leven geniet met zijn Duitse vriendinnetje, de ultracharmante Titzi (Nora Tschirner). Ibo droomt ervan de eerste Duitse Kung-Fu-film ooit te maken. Wanneer hij voor zijn oom, een kebabtent-uitbater, een eerste reclamespot mag ontwerpen die in de cinemazalen zal gespeeld worden, grijpt hij zijn kans. De filmpjes worden tegen alle verwachtingen in een waar succes tot groot jolijt van de oom en tot ergernis van zijn Griekse concurrent, die het succes van de Turkse kebab allemaal kniezend moet ondergaan..

De Turks-Griekse tegenstellingen worden hier op een luchtige manier verwerkt in een Duitse context die helemaal niet stoort. Maar in het persoonlijk leven van Ibo loopt het helaas niet zo goed. Wanneer Titzi Ibo vertelt dat ze zwanger is, weet hij het even niet meer waar hij het heeft en Titzi gaat haar eigen weg.

In vele reviews wordt het als een Romeo-& Juliet-verhaal bekeken, maar de enige link met Romeo & Juliet is dat het not done is dat een Turk een kind heeft met een ongelovige. Ik vind het heel grappig hoe de ouders van Ibo reageren. Op dezelfde manier zoals een Westers gezin zou kunnen reageren mocht de dochter thuiskomen met iemand van Turkse afkomst. Verder is dit een typische “groei naar volwassenheid”-film van onbezorgde tieners, maar dit thema wordt gelukkig niet uitgebuit ten voordele van de komische inslag van het verhaal.

De hilarische scènes wisselen mekaar af. Ook de Turkse maffia die opgevoerd wordt, is potsierlijk en de spots die Ibo in mekaar bokst zijn geweldig. Kebab Connection is een onderhoudende frisse film met het sappige Duits, dat ik nu constant praat op de een of andere manier zonder het te kunnen. Bovendien is er ook een ferm coole soundtrack: Turkse lounge kicks ass! Wir sterben für ein Döner! Of hoe de Griek het in de film noemt: schapenwolbroden vol met onrein vlees. Aanrader tussen al het blockbustergeweld.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 1 september 2010

 


*** Kebab Connection trailer ***

2 Comments

  1. Bjorn

    De trailer is lekker krankzinnig :))

    Reply
  2. Jurgen

    Hadden ze geen trailer meer met NL-ondertitels, Jeronimo ? Mijn Duits is een beetje zoals mijn Grieks. Ik herken het wel , maar daar blijft het bij.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.