Het complexe Inception maakt indruk

Christopher Nolan, de man achter het kassucces The Dark Knight (2008) komt met een nieuwe topfilm op de proppen, waar hij en broer Jonathan naar eigen zeggen 10 jaar aan hebben geschreven. Inception (2010) is een Sci-Fi drama van de origineelste soort dat zich afspeelt in de wereld van de droom. Dat Nolan ook hier weer dergelijke topkwaliteit kan afleveren, was voor velen niet denkbaar…

Korte Inhoud: Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) en zijn team houden zich bezig met de meest ondenkbare vorm van bedrijfsspionage: ze zijn gespecialiseerd in het binnendringen van de droomwereld van een doelwit om daar waardevolle informatie te ontvreemden of iemand zijn onderbewustzijn te manipuleren. Bijvoorbeeld de code van een safe ontdekken , een bejaarde zijn erfgenamen laten veranderen, belangrijke zakendeals laten afspringen…


inception_006.jpginception_008.jpg
© Warner Home Video

Cobb is hier de spilfiguur. Hij dirigeert een handvol specialisten, waarbij elk teamlid een unieke kwaliteit bezit. Ariadne (Ellen Page) speelt ‘een architect’. Zij bouwt een kunstmatige droomwereld op voorhand op met haar gedachten waar het slachtoffer in zal vertoeven. Hele steden worden fictief nagebouwd in functie van het zo vlot mogelijk losweken van informatie. Dan heb je nog 2 teamleden die zorgen voor versterking (Joseph-Gordon Levitt & Tom Hardy), voor mocht het fout gaan.
Er wordt namelijk heftig wat afgevochten, zei het virtueel, van zodra het slachtoffer door heeft dat er wordt gestolen in zijn gedachten. De dromen durven dan weleens uiteen brokkelen met een chaos van vernieling als gevolg.

Als laatste heb je Yusuf, een soort van alchemist (Dileep Raop) die zorgt voor extreme verdovingsmiddelen om het doelwit in slaap te houden. Daarnaast assisteert hij ook in de droomwereld zelf. Cobb zijn nieuwste opdracht is de uitdaging van zijn leven: malafide zakenman Saito (Ken Watanabe) biedt hem naast een bom geld de kans van om zijn verloren burgerrechten terug te winnen, die hem door de CIA werden afgenomen naar aanleiding van zijn criminele activiteiten. Als hij slaagt in zijn opdracht kan hij na jaren gemis eindelijk zijn kinderen terugzien.


inception_christopher_nolan.jpginception_ken_watanabe.jpg
© Warner Home Video

Cobb en zijn team moeten ditmaal een droom binnen een droom opbouwen, om zo de code van een safe te stelen van de zoon van een groot bedrijfsleider (Cillian Murphy). Dit is ongezien in de wereld van de droommanipulatie, en zeer risicovol. Het opeenstapelen van dromen kan een blijvend coma tot gevolg hebben.
Doch is dit systeem de enige manier om de opdracht te voltooien. Het slachtoffer is namelijk mentaal getraind tegen droomdiefstallen

Zoals de bovenvermelde plot al aantoont is Inception zeer ingewikkeld en vergt hij enorm veel aandacht en focus. Het complex verhaal is zeer sterk maar moeilijk om te blijven volgen. Zelfs bij het zien van al de trailers heb je geen idee waarover de film precies gaat. Je moet hem zelf gaan bekijken om alles volledig te begrijpen.


inception_003.jpginception_ellen_page.jpg
© Warner Home Video

De cast is zeer fris: we hebben Joseph-Gordon Levitt, topacteur in wording, die eindelijk de erkenning krijgt die hij verdient. De nog wat onbekende Tom Hardy acteert ook zeer degelijk. Een veelbelovend acteur, die niet voor niets Mad Max mag vertolken in Mad Max: Fury Road (2012). Dan hebben we natuurlijk nog Leonardo DiCaprio, die de pannen van het dak speelt. Shutter Island (2009) was al zijn definitieve doorbraak als topacteur, maar hier acteert hij nog beter. De jonge Ellen Page speelt overtuigend en Michael Caine is ook van de partij.

Klein negatief puntje in de casting: Marion Cotillard die de vrouw van Leo speelt. Deze Franse schoonheid staat houterig te acteren en dat irriteert. Ze valt bleek uit tussen dit ensemble. Inception is net als The Dark Knight bijna volledig opgenomen met IMAX camera’s met als gevolgd: haarscherpe beelden, ongezien mooie speciale effecten en prachtige kleurpanelen. Het is een lust voor het oog om deze film van de eerste tot de laatste seconde te mogen aanschouwen.


inception_005.jpginception_marion_cotillard.jpg
© Warner Home Video

Gelukkig werd de 3D-technologie achterwege gelaten: deze staat nog niet helemaal op punt, dat bewijzen de flauwe effecten in B-film Clash of the Titans (2010). Enkel Avatar kon overtuigen, al is dat een groot woord. Ik vond het persoonlijk niet enorm indrukwekkend en zie geen toekomst in dit medium.

Kortom, Nolan is nog net geen volgende Stanley Kubrick, maar dat fans van imdb de film op 9,3/10 quoteren en Inception hierdoor als de 3e beste film aller tijden wordt geklasseerd, zegt genoeg. Vond je The Prestige al fantastisch, dan ga je de vingers aflikken met deze kaskraker. Inception is op vele vlakken één van de beste Hollywoodproducties in jaren en is een must voor elke cinemaliefhebber. Niet te missen!

***Related Posts***
31/08/10: Jeroen’s Inception review
30/07/10: Dave’s Inception review
10/06/10: Hallucinerende Inception banners
22/09/09: Christopher Nolan maakt hedendaagse SF-actie thriller

7 Comments

 1. Dennis

  Voor zover ik weet werd er voor deze film geen gebruik gemaakt van IMAX camera’s, maar werd er wel op 65mm gefilmd, na IMAX het beste wat je kan vinden…

  Reply
 2. scheffers

  het zag er wel geweldig uit @ IMAX-bios!
  SPOILER! (vooral die eerste droom scene met Ellen Page!, jeejtje! ik kon wel janken zo mooi!)

  Reply
 3. Zenobie

  Even de stok in het hoenderhok gooien door te zeggen dat ik Inception heel ontgoochelend vond en
  enkel punten zou geven voor originaliteit en voor speciale effecten.
  En nu snel weg lopen … :o)

  Reply
 4. vincent

  De spanning zat er goed in en was geen moment saai. Duurde heel even voordat ik hem helemaal begreep, maar dat kon de pret niet bederven. Inception is in ieder geval bestemd voor een ruim publiek, en achteraf gezien legt hij iets wat enorm ingewikkeld is, vrij duidelijk weer. De waardering op imdb vind ik nogal aan de hoge kant, maar gezien de sterrencast zal dat wel met een bepaalde reden zijn. DiCaprio kan daar inmiddels niet meer stuk, dus zijn films blijkbaar ook niet.

  Reply
 5. govert

  nu dan eindelijk gezien, en mijn hooggespannen verwachtingen niet waargemaakt helaas….even vooropgesteld;de film ziet er prachtig uit,het verhaal is origineel en er zitten goeie acteurs in..maar..
  het verhaal is erg rechtlijnig,wat voor een droom film wel erg onwaarschijnlijk is,en zit vol met rariteiten;wie zegt me dat ik dood ga als ik in iemands anders droom wordt doodgeschoten;wat een flauwekul.bovendien door die rechtlijnig heid absoluut niet ingewikkeld,wat in iedere recensie wordt voorgeschoteld .
  dan de actiescenes; na de matrix ,in het oneindige herhaalt en geplagieert (zo erg dat ik bij de matrix sequels in de lach schoot) ,.niet opzienbarend,en wat wel opzienbarend is (de trein dwars door de stad)wordt zo minimaal uitgebuit dat je het bijna niet mee krijgt…..maar zoals gezegd het ziet er wel fantastich uit;de page dream in het begin,de japanse kamer en de wereld van decaprio die hij met zijn vrouw heeft gebouwd
  (net weer wel een sterk staaltje van doom kunst)..wat eeuwig zonde dan dat de acteurs niet goed uit de verf komen…en dat het decor niet dient als ondersteuning van het verhaal,,,

  Reply
 6. stefaan

  @govert: ieders zijn mening uiteraard, maar je zou de film toch een tweede keer moeten gaan zien want ik denk dat je niet alle subtiliteiten hebt gevat. Je zegt bijvoorbeeld “wie zegt me dat ik dood ga als ik in iemands anders droom wordt doodgeschoten”, maar daar gaat Inception niet over. De film gaat over het veranderen van de gedachten van een mens, via het binnensluipen van de droomwereld. Als je daar overheen kijkt en enkel maar de grote lijnen van het verhaal in ogenschouw neemt, dan kan ik begrijpen dat je de film te rechtlijnig vindt.
  Wat betreft plagiaat Matrix? Niets van aan. Meer nog, Inception is van een compleet ander niveau. Matrix is de kleuterklas, daar waar Inception de hoge school is. De film heeft wat zwaktes, persoonlijk vond ik het verhaal van de vouw van DiCaprio te geforceerd, maar zeker een knap staaltje cinema.

  Reply
 7. govert

  stefan, misschien moet ik hem wel een tweede keer kijken maar toch even een reactie;plagiaat matrix; misschien was ik niet helemaal duidelijk maar wat ik bedoel is dat de film taal van de matrix zo vaak is gekopieerd en geplagiateerd (is dat een goed woord??) dat je he eigenlijk niet mer moet toe passen in een serieuse film ,denk er maar aan hoe ouderwets en gemakkelijk de look van underworld op je over komt ;dat hebben we toch al 1000den keren gezien….
  voor een film die over dromen gaat vindt ik hem gewoon te recghtlijnig en te simpel bijna; de droom scene van page geeft eigenlijk aan wat dromen is; bruggen die te voor schijn komen , werelden die zich op rollen; dat is een droom scene zoals ik ze zou dromen; en dat zien we nergens meer in de film terug behalve aan het einde in cobbs droom; ik bedoel eigenlijk dat dat veel meer bevreemde en halucinerende taferelen had kunnen opleveren;denk aan bunuel of lynch het midden deel van de film verloopt te veel als een standaard pief paf poef verhaal
  maar zoals je zei het is een knap staaltje cinema en ik zal hem zeker nog een keer kijken

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *