Clash of the Titans (2010) ** Blu-ray review

De mensen bij Warner Bros laten er geen gras over groeien en zijn reeds druk in de weer met de voorbereidingen van de sequel, Clash of the Titans 2 (2012), ook al werd Clash of the Titans (2010) niet meteen gesmaakt door pers en publiek. Het was voor mij allemaal iets teveel luidruchtige cgi met bespottelijke dialogen in idiote kostuums en iets te weinig brains om hier van te houden. Maar het is niet allemaal kommer en kwel. Mocht het al een soelaas zijn, de remake vind ik al véél beter dat het origineel uit 1981.

clash_of_the_titans.jpg

Korte inhoud: Geboren als een god, maar opgevoed als een mens probeert Perseus (Sam Worthington) hulpeloos zijn familie te redden van Hades (Ralph Fiennes), de wraakzuchtige god van de onderwereld. Perseus biedt zich vrijwillig aan om deel te nemen aan een levensgevaarlijke missie om Hades te vermoorden, voordat die de macht van Zeus (Liam Neeson) kan grijpen, om zo de aarde in een hel te laten veranderen en prinses Andromeda (Alexa Davalos) van haar leven te beroven. Bijgestaan door Io (Gemma Arterton), een mysterieuze spirituele gids leidt de missie Perseus en zijn groep strijders op een gevaarlijke reis diep de verboden wereld in. Daar moeten ze vechten tegen heidense demonen en andere beesten die geen gevaar vrezen. Perseus zal zijn bestaan en zijn macht als die van een god moeten accepteren en zijn eigen lot moeten creëren, wil hij het uiteindelijk gaan redden…

Het probleem met de film is de teleurstellende regie van de Franse regisseur Louis Leterrier, die net zoals met zijn vorige film The Incredible Hulk (2008), moeite heeft om een boeiend verhaal te vertellen, en dit ondanks het budget en het aanwezige acteertalent. Komt daar nog bij dat Clash of the Titans misschien wel de meest belabberde 3D-redering heeft van de laatste 10 jaar. Een film van dit kaliber, zeker in de 21e eeuw, valt of staat met de look van zijn visuele effecten. Het is duidelijk dat Leterrier niet instaat is om hierover te oordelen en lijkt zelfs niet te beseffen hoe hij dit scenario moet aanpakken. De film ziet er, met uitzondering van de boottocht naar de Medusa tempel, behoorlijk fake uit en bepaalde 3D sequenties zien er uit alsof ze nog dateren van de eerste film. De geanimeerde personages hebben ook stukken minder karakter dan de stop-motion creaturen van Ray Harryhausen. Het komt dan ook niet als een verrassing dat Warner Bros heeft besloten om de sequel door een andere regisseur te laten dirigeren. De naam van Jonathan Liebesman (The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning) is al een paar keer gevallen als mogelijke kandidaat.

In de remake herkennen we heel wat scènes uit de originele film, met name het gevecht met Medusa, de 3 blinde heksen, het gevecht met de schorpioenen en de Kraken. De mechanische uil Bubo is wijselijk gereduceerd tot een minimum en Pegassus heeft een ander kleurtje gekregen. Ook het verhaal blijft van hetzelfde infantiele niveau als het origineel. Enkel de rol van Hades komt iets meer op de voorgrond, maar het gehele zootje stinkt een uur in de wind. Het positieve aan de remake is dat de humor van de eerste film zo goed als uit de nieuwe versie is gehaald, maar spijtig genoeg niet vervangen door pittige dialogen. Ik had nooit gedacht dat ik dit zou zeggen over deze film, maar hij is nogal saai. Het is zeker dat je met geld heel wat technologie kunt komen, maar met geld alleen koop je geen magie.


clash-of-the-titans-pic01.jpgclash-of-the-titans-pic02.jpg


© Warner Home Video

Maar het grootste probleem van de film is dat de personages niet tot leven komen. Je voelt geen seconde mee met hen. Ik begrijp dat de makers een publiek van pubers en teenagers in gedachten hadden, maar kostte het werkelijk zoveel moeite om bijvoorbeeld hun hoofdpersonage te voorzien van een beetje persoonlijkheid?! Sam Worthington, het nieuwe paradepaardje van de blockbuster films, is toch nog zo geen slecht acteur. Een minimum aan regie-aanwijzingen hadden hem misschien een heel eind verder kunnen helpen. Ook bondgirl Gemma Arterton bewijst hier nog maar eens dat ze keer op keer de verkeerde rollen heeft gekozen. Laten we hopen dat dit zal veranderen in de handen van Stephen Frears voor Tamara Drewe (2010). Na de rellen op de set van The Incredible Hulk wist Louis Leterrier dat er veel op het spel stond, maar hij was spijtig genoeg iets teveel bezig met beeldjes te maken die indruk zouden maken in een trailer, en iets te weinig in het vertellen van een coherent en aangrijpend verhaal. Zelfs het beetje romantiek in de film is onderkoeld. Acteurs als Mads Mikkelsen, Liam Neeson en Ralph Fiennes kunnen de film niet redden van de ondergang en het kan hen zichtbaar ook weinig schelen. Zij hebben gekozen voor een vette paycheck in plaats van een dramatische vertolking.


clash-of-the-titans-pic03.jpgclash-of-the-titans-pic04.jpg
© Warner Home Video

Wat ik in de toekomst wil zien is een meer R-rated versie van dit verhaal met iets meer Griekse mythologie en karakter en iets minder cgi, maar dat zal nog niet voor de eerste 10 jaar zijn. Maar wie weet, leert de sequel uit de fouten van de remake en wordt het nog een boeiende film voor mensen die ouder zijn dan 18 jaar. Het ziet er allemaal wel grootser en drukker uit, maar een goede film is het in geen geval. Al bij al hadden ze misschien nog beter af geweest om Buba de hoofdrol te geven.

Wat betreft de Blu-ray, vinden jullie naast een alternatief einde ook heel wat behind the scenes docu’s die een licht werpen op de talrijke visuele effecten in de film en de verschillende creaturen ontleden tot in de kleinste details.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 13 augustus 2010

***Related Posts***
15/08/2012: Wrath of the Titans review
20/12/2011: Wrath of the Titans trailer op crappy rock muziek
14/12/2009: Clash of the Titans lijkt popcornfilm voor teenagers
14/04/2009: Liam Neeson wordt Zeus
19/04/2007: Chash of the Titans in een nieuw kleedje

 

*** Clash of the Titans trailer ***

4 Comments

 1. Kons

  Ik zou de eerste zijn die hoopvol wacht op het einde van het 3D tijdperk. Het probleem met clash of the titans is dat alles ondergeschikt is aan het visuele cgi geweld. En ik dacht dat Troy al een teleurstelling was, deze doet nog slechter.

  Reply
 2. Celisco

  Wel ik had zeer veel van Clash of the Titans verwacht. Jammer genoeg heeft het mijn verwachtingen niet kunnen inlossen maar aangezien er een vervolg komt zal het wel genoeg in kas gebracht hebben. Ongeacht de saaie eerste film ben ik toch weer benieuwd naar de tweede.
  @Kons, je bent niet alleen hoor. 3D is gewoon triest… (maar dat zal voor ieder een persoonlijke kwestie)

  Reply
 3. Bjorn

  het script rammelt behoorlijk, met name in het begin van de film waar alles van de hak op de tak springt.
  personages uitdiepen zit er niet in. trouwens, In het origineel zorgde het bloed van Medusa voor de schorpioenen en hier het bloed van Calibos. Weet iemand waarom dit hier anders is??

  Reply
 4. Celisco

  Waarom sommige regisseurs iets aanpassen is en blijft een raadsel. Misschien lag het hem beter op deze manier?
  Jah waarom passen regisseurs dingen aan? Omdat het hun beter ligt ofzo…

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *